Gastronomie a hotelnictví
Novinky a zajímavosti v oblasti gastronomie a hotelnictví
17. února 2022Jsou známy výsledky studie TOP Zaměstnavatelé, v pohostinství patří zlatá příčka společnosti McDonald’s. O pořadí rozhodlo bezmála 12 tisíc studentů z celé České republiky, kteří se tak vyslovili o tom, které společnosti jsou pro ně...
více »
5. února 2022Ceny obědů v restauracích v České republice se v lednu 2022 vyšplhaly na rekordní průměrnou cenu 157 Kč. To je o dvě koruny více než v prosinci 2021, ale o celých 13 korun více než před rokem. Nejvíce si za obědy připlatí tradičně lidé v Praze,...
více »
4. února 2022Čechy už omrzelo být doma a nevydat se na dovolenou. Letos plánují procestovat jak Českou republiku, tak poznat i krásy více či méně vzdálené ciziny. V roce 2021 mnoho Čechů holdovalo spíše tuzemské dovolené, trend se ale obrací a letos se mnozí...
více »
2. února 2022Na předposledním místě v Evropě – tak na tom Praha byla z hlediska obsazenosti otevřených hotelů během uplynulého roku ve srovnání pětatřiceti metropolí. Zatímco celoevropský průměr podle dat společnosti STR přesáhl 43 procent, v Praze bylo...
více »
15. ledna 2022Oaks Prague, prémiový developerský projekt v Nebřenicích, který rychle roste na jih od Prahy, uzavřel exkluzivní spolupráci se špičkovým dodavatelem gastro služeb. Deli Bistro na nově vznikajícím náměstí a restauraci v golfové klubovně PGA...
více »
9. ledna 2022Podprůměrný advent, poměrně obstojný týden před Vánoci, prudký vánoční pokles a ne tak špatný Silvestr. Tak by se dal ve zkratce popsat letošní prosinec restauratérů, kteří tradičně s koncem roku zažívají vrchol sezóny. Do restaurací přišlo...
více »
6. ledna 2022Společnost UBM Development Czechia dovedla k úspěšné kolaudaci dlouhou a náročnou rekonstrukci více než 100 let starého bývalého Cukrovarnického paláce na Senovážném náměstí v centru Prahy. V historické budově bude na jaře letošního roku otevřen...
více »
24. prosince 2021Jako každý rok i letos Ministerstvo práce a sociálních věcí zvyšuje od 1. ledna 2022 hodnotu stravného na pracovních cestách na 118 korun na den. Letos je změna výraznější, což je dáno především vysokou inflací, která na konci roku 2021 dosahuje...
více »
23. prosince 2021Zkušení profesionálové Zdeněk Křížek a Jan Číhal v listopadu otevřeli vlastní bistro v ulici Senovážná 8. Do centra Prahy přináší podnik, ve kterém si vybere opravdu každý – bistro vaří mezinárodní kuchyni a bere ohled na hosty s potravinovými...
více »
18. prosince 2021Období adventu a blížících se vánočních svátků je časem, kdy se tak trochu víc rozhlížíme kolem sebe a snažíme se pomoci druhým. Všichni za sebou máme nelehký rok, který opět komplikovala a stále komplikuje pandemie koronaviru. Společnost...
více »
17. prosince 2021Česká hotelová síť PYTLOUN HOTELS (PH), která v současné době provozuje třináct designových, tradičních i apartmánových hotelů v ČR, oznámila, že od října 2021 rozšířila svou nabídku hotelů o luxusní 4* pražský hotel - Pytloun Kampa Garden Hotel...
více »
16. prosince 2021Vůbec poprvé v historii platí Češi za obědy v průměru více než 150 korun. Vyplývá to z aktuálních listopadových a prosincových dat Ticket Restaurant Card Indexu společnosti Edenred, který je sestavený z plateb více než 220 000 tisíc majitelů...
více »
21. listopadu 2021Mews, lídr mezi cloudovými systémy pro správu hotelů, oznámil více než 100% nárůst počtu předplatných své cloudové platformy Mews Hospitality Cloud během pandemie; od března 2020 do září 2021. Růst během těchto 18 měsíců byl poháněn probíhající...
více »
10. listopadu 2021První týden, ve kterém restaurace podle platných vládních nařízení začaly kontrolovat, zda jsou jejich návštěvníci očkovaní, mají platný test nebo prodělali koronavirus, se projevil na výraznějším poklesu jejich tržeb v době obědů.
více »
8. listopadu 2021Během letošních letních prázdnin dosáhla obsazenost pražských hotelů o 50 procent lepších výsledků než v loňském červenci a srpnu, Praha si tak v žebříčku evropských měst polepšila. Cena za pokoj v létě přesáhla 64 eur, což je oproti loňsku také...
více »
17. října 2021V pondělí 4. října se odehrál historicky druhý ročník konference zaměřené čistě na rostoucí trend rostlinných produktů. Konferenci Plant-Powered Perspectives 2021 pořádal projekt Rostlinně a účastnili se všichni významní hráči na trhu s...
více »
16. října 2021Společnost FlixTrain vyhlašuje svou první globální výzvu k předkládání inovací. Na začátku letošního léta tento poskytovatel mobility výrazně rozšířil svou nabídku v Německu a od května jezdí vlaky FlixTrains také mezi Stockholmem a Göteborgem ve...
více »
31. srpna 2021Na cestě k dalšímu zlepšování nabídky kvalitních služeb nejen pro řidiče na čerpacích stanicích představuje společnost Shell Czech Republic a.s. novou značku Shell Café, která zahrnuje kromě nové značky kávy a dalších výrobků také kavárny a...
více »
30. srpna 2021Do Plzně přichází služba doručování jídla Bolt Food a v zelené termotašce veze vysoké slevy v prvních týdnech provozu či bleskurychlé doručení. A plzeňští restauratéři se mohou těšit na mimořádně výhodné podmínky spolupráce.
více »
23. srpna 2021Kolik gastro podniků padlo covidu za oběť, zůstává i v druhé polovině prázdnin otázkou. Přetrvávající pandemická omezení, která se týkají především nočního života, stále nedovolila některým typům zařízení naplno obnovit provoz. I přes nižší počty...
více »
17. srpna 2021Obsazenost hotelů v Praze za prvních šest měsíců letošního roku dosahovala pouhých deseti procent, jejich tržby zůstávají hluboko pod průměrem let před koronavirovou krizí. Oproti původním očekáváním je ale majitelé neprodávají – rozhodně ne ve...
více »
22. července 2021Mariánské Lázně změnily svou tvář. Pandemie koronaviru pozměnila strukturu tamní hotelové klientely. Cizince nahradily české rodiny s dětmi, které v loňském roce představovaly celých 85 procent hostů. Podle generálního ředitele Orea Hotels &...
více »
21. května 2021Jak dopadl první den, kdy české gastro podniky mohly mít konečně oficiálně otevřené zahrádky? Podle údajů společnosti Dotykačka provozy přípravu nepodcenily. Otevřely dokonce i ty, které donedávna nechávaly zavřená i výdejní okénka. Šanci na...
více »
18. května 2021Po dlouhých zimních měsících a jarních týdnech, kdy mohly restaurace fungovat pouze prostřednictvím výdejového okénka, přichází pro mnoho restauratérů světlo na konci tunelu. Restauratéři a jejich hosté se konečně dočkali a otevřely se zahrádky....
více »
14. května 2021Společnost Up Česká republika znovu reaguje na dlouhodobě tíživou situaci restaurací. V rámci svého projektu Jídlo na webu, který se zaměřuje na online objednávání jídel z restaurací s sebou, se vzdává až do konce roku všech svých provizí a...
více »