Gastronomie a hotelnictví
Novinky a zajímavosti v oblasti gastronomie a hotelnictví
23. dubna 2021Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) již několik let sdružuje desítky gastronomických provozů na dobrovolné platformě Moje restaurace. V létě r. 2020 vyhlásila na zcela novou soutěž „Studuj gastro – buď gastronom“ pro...
více »
19. dubna 2021Koronavirová krize loni i v současné době drtivě dopadá kromě mnoha oborů také na hotelové služby. Dramatický propad se projevil také na výrazném snížení investic do hotelů. Podle odborníků by se hotelový byznys na svou původní předpandemickou...
více »
30. března 2021Hotelový tým společnosti Cushman & Wakefield asistoval společnosti B&B Hotels při prodeji portfolia dvou hotelů. Novým majitelem je Primonial REIM, přední francouzská nezávislá skupina zabývající se správou nemovitostí.
více »
22. března 2021Zní to jako protimluv? Ne nezbytně. S problematikou nadměrné produkce odpadu se potýkají nejen výrobci rychloobrátkového zboží, ale i řetězce restaurací s rychlým občerstvením. Ze stejného důvodu se však tito giganti mohou rázem stát premianty ve...
více »
17. března 2021Češi v loňském roce objevili pohodlí, rychlost a jednoduchost služeb online objednávání a dodávání obědů nebo večeří až na stůl. Platby kartou za dovoz jídla z restaurací a hospod se meziročně více než zpětinásobily. V dubnu a listopadu podíl...
více »
9. února 2021Zdá se, že se lidé stále více zajímají o to, co jedí, a proto se není čemu divit, že se mimo vegetariánství a veganství stává i raw strava čím dál tím oblíbenější. Lidé se navíc začínají o téma „živé stravy“ zajímat mnohem komplexněji. Minimálně...
více »
30. ledna 2021Nejaktuálnější údaje STR ukazují, že pražský hotelový trh je v rámci Evropy nejvíce postižený dopady koronavirové krize: v roce 2020 zaznamenal největší pokles průměrných tržeb na pokoj – o 84,6 procenta oproti předchozímu roku, s průměrnou roční...
více »
31. prosince 2020Zájem Čechů o rozvoz jídla byl letos na Štědrý den dvakrát větší než loni. Ve srovnání s rokem 2018 vzrostl počet objednávek dokonce na čtyřnásobek. Data společnosti Dáme jídlo, největší české platformy, která partnerům z řad restaurací a obchodů...
více »
28. prosince 2020Zatímco podíl služeb na HDP se v rámci EU pohybuje okolo 73 %, v ČR je tomu jen okolo 61 %. Česká republika se tak nachází pod evropským průměrem. Na základě predikce odborníků, kteří porovnávali data až 20 let zpětně, se dá předpokládat, že ČR...
více »
22. prosince 2020Finský technologický start-up na doručování jídla působí v České republice přes dva roky a za poslední rok téměř ztrojnásobil počet restaurací, se kterými spolupracuje. V současné době tak můžete vybírat jídla z více než 1200 restaurací...
více »
21. prosince 2020Rok 2020 přinesl zásadní změny v maloobchodě i v oblasti pohostinství. Tato odvětví utrpěla více než většina ostatních a musela se přizpůsobit změnám v nařízeních, ale také upravit způsob, jakým služby svým zákazníkům poskytují.
více »
8. prosince 2020Ještě ve středu 2. prosince fungovalo v celém gastru jen 41 % provozoven (v porovonání s únorem 2020, který byl posledním předcovidovým měsícem). Ve čtvrtek toto číslo vyskočilo na 69 %, tzn. aktuálně má otevřeno víc než 2/3 gastropodniků....
více »
11. listopadu 2020Do akce DEN OKÉNEK, která proběhla v sobotu 7. listopadu, se zapojily tisíce restaurací po celé České republice. Jejím smyslem bylo motivovat lidi, aby si objednávali jídlo přímo ve výdejních okénkách restaurací a dali tak restauracím šanci...
více »
21. října 2020Jídlo z výdejního okénka nyní nabízí více restaurací než při prvním lockdownu letos na jaře. „Zatímco v prvních třech pracovních dnech po jarním uzavření restaurací (od 16. března), jsme zaznamenali platby za jídlo u něco málo přes 600...
více »
18. srpna 2020Ministryně financí Alena Schillerová dnes v rámci kontrolního dne navštívila hotel Thermal v Karlových Varech. Hotel v současnosti prochází další etapou rozsáhlé modernizace. Hlavním cílem probíhající modernizace je realizace projektu na snížení...
více »
12. srpna 2020Největší česká služba rozvozu jídla Dáme jídlo dokončuje přípravy na rozšíření svého působení v Karviné. Dojde k němu 24. srpna a tamější zákazníci si tak už brzy budou moci objednat ze zhruba dvou desítek karvinských restaurací se všemi...
více »
9. července 2020Ministerstvo zdravotnictví postupně rozvolňuje restrikce, která se týkají také restauračních zařízení. Co všechno by měly restaurace splňovat, aby zajistily, že budou jejich provoz a poskytování služeb hygienicky způsobilé ve vztahu k aktuální...
více »
3. června 2020Doba koronavirová a po-koronavirová má nesporně i své výhody. Hodně dlouho totiž nebyly naše turistické skvosty takhle liduprázdné, ať už jde o hlavní město, Český Krumlov nebo lázeňské Karlovy Vary. V Praze konečně mohou turisté vyrazit na...
více »
2. června 2020V domácím cestovním ruchu je v Česku zaměstnáno 241 tisíc lidí. Každý pátý Čech potom pracuje v oboru, který na cestovní ruch nějak navazuje. V souvislosti s opatřeními kvůli pandemii COVID-19 i obávanou ekonomickou krizí je přímo ohroženo...
více »