Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) již několik let sdružuje desítky gastronomických provozů na dobrovolné platformě Moje restaurace. V létě r. 2020 vyhlásila na zcela novou soutěž „Studuj gastro – buď gastronom“ pro střední gastronomické školy napříč Českou republikou. Soutěž probíhala od 1. prosince 2020 do 28. února 2021 a jejím hlavním krátkodobým záměrem bylo zejména pozvednout reputaci gastronomických oborů nejen v očích studentů, ale i široké veřejnosti. Dlouhodobým záměrem AMSP ČR pak je zejména podpora vzdělávání a profesionalizace v gastronomii a vytvoření platformy pro dialog o gastronomickém vzdělávání a současných potřebách gastronomického oboru.
Současná situace, v jaké se gastronomie nachází, není vůbec lehká. Byli jsme svědky mnoha podnikatelských bankrotů a odlivu pracovníků ze sektoru gastronomie. Napříč oborem panuje shoda mezi profesionály, že nebude vůbec jednoduché pracovníky do gastronomie po restartu získat. Zaměstnanci mají obavu o stabilitu své práce a nevidí v gastronomii dlouhodobou jistotu. Ano, krátkodobě image gastronomie utrpěla, ale vidíme v gastronomii naopak velký potenciál a to, že tato krize poskytne naopak prostor pro rychlejší rozvoj a profesionalizaci gastronomie. Studenti se tedy budou, po ukončení svého studia, uplatňovat v daleko profesionálněji řízených provozech, v daleko více kreativních týmech a v týmech, které nyní ovládají moderní technologie, jako jsou sociální média, či digitální aplikace spojené s provozem restaurací.
Navzdory covidové době se do programu zapojilo celkem 21 středních škol po celé ČR, které se výhradně pomocí sociálních médií snažily motivovat studenty posledních ročníků základních škol ke středoškolskému studiu gastronomie. Vznikla spousta zajímavých propagačních videí, jak s gastro influencery, tak s úspěšnými absolventy školy. Zejména pak nespočet videoreceptů a fotografií ukuchtěných dobrot.
1. místo: OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava – ozs-ji.cz
2. místo: Střední škola gastronomie a obchodu Zlín – gaozl.cz
3. místo: Hotelová škola, Plzeň, U Borského parku 3 – hsplzen.cz
„Kdybychom v létě 2020, při přípravě programu Studuj gastro, věděli, co nás v zimě bude čekat, pravděpodobně bychom s programem počkali až na rok 2021,“ uvádí garant projektu a člen představenstva AMSP ČR Luboš Kastner. „Ale i tak se povedl start něčeho, v čem vidíme velký smysl do budoucna. Smysl do budoucna vidíme i díky tomu, že jsme byli svědky velmi povedených, skvělých a poutavých postů jak škol, tak jednotlivých studentů,“ dodává.
Věříme tedy, že jsme započali tradici programu, který jen bude nabývat na důležitosti a bude dlouhodobě podporovat image gastronomie. Vezměme tedy úvodní ročník programu jako nultý ročník, ze kterého budeme čerpat pro ročníky další. I samotné vyhodnocení nám poskytlo velmi zajímavé poznatky a informace, jak s programem pracovat do budoucna.
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a NejBusiness.cz
23. dubna 2021
Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...
Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....
Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...
Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...
Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...
Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...
Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...
Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...
V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...
Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...