Jindy přeplněná místa teď zejí prázdnotou

Jindy přeplněná místa teď zejí prázdnotou

Doba koronavirová a po-koronavirová má nesporně i své výhody. Hodně dlouho totiž nebyly naše turistické skvosty takhle liduprázdné, ať už jde o hlavní město, Český Krumlov nebo lázeňské Karlovy Vary. V Praze konečně mohou turisté vyrazit na Pražský hrad, aniž by narazili na svatební focení párů z Asie. Můžou se také projít po nádvoří zámku v Českém Krumlově, aniž by potkali zájezd zahraničních turistů s deštníky, kteří by je jinak žádali, ať jim nestojí v záběru. Je tedy nejvyšší čas situace využít! Jednotlivé kraje se snaží české výletníky přilákat, neboť příjmy z cestovního ruchu v těchto regionech teď znatelně chybí. Jak se změnily podmínky pro české turisty a ceny v hlavních destinacích Česka? Na to se podíváme.

Praha: Obejde se centrum bez zahraničních turistů?

Restaurace

V centru Prahy se teď nemusíte bát navštívit restaurace ani v nejužším centru. Ty zaměřené na turisty totiž musely zlevnit, a tak svíčková za šest stovek je již minulostí. Nově si můžete dát velké pivo přímo na Staroměstském náměstí za skvělých a předtím těžko představitelných 49 Kč. Tam, kde jindy proudí davy turistů, potkáte povětšinou jen Čechy. I věhlasné michelinské restaurace v Praze La Degustation Bohême Bourgeoise nebo třeba Field Radka Kašpárka zavedly obědová menu.

Památky

Strategií, jak nalákat české návštěvníky do metropole, mají být poukázky. Za každou noc pobytu dostane turista poukázku se dvěma body v celkové hodnotě 400 korun, díky které získá zvýhodněné nebo bezplatné vstupy do městských galerií, hvězdáren, planetária nebo třeba do zoo. „Nejnovější statistika návštěvnosti dokazuje obrovský dopad pandemie na cestovní ruch v Praze ještě před faktickým uzavřením hranic. Potenciálně drtivý je pro Prahu zejména výpadek zahraničních hostů, kteří v metropoli dlouhodobě tvoří přes 80 % z celkové návštěvnosti,“ naznačil v tiskové zprávě Petr Slepička pověřený řízením Prague City Tourism. Magistrát hlavního města vyčlenil na podporu turismu postiženého opatřeními proti koronaviru 100 milionů korun.

Ubytování

Hoteliérům zahraniční hosté jednoznačně chybí, některé své otevírání odkládají. Většina hotelů se snaží Čechy lákat na různé akce, a tak na Bookingu najdete klidně tříhvězdičkový hotel přímo v centru Prahy jen za 600 Kč na noc pro dvě osoby. Čtyřhvězdičkový Clarion v centru Prahy zase při rezervaci přes jejich rezervační portál láká na welcome drink nebo mísu ovoce zdarma. Není ani tajemstvím, že některé hotely nabízejí pokoje k pronájmu na pár měsíců, aby získali alespoň nějakou hotovost.

Návštěvníci podpoří hotely nejvíc tím, že budou rezervovat své pobyty přímo přes rezervační systémy jednotlivých hotelů. Ušetří tak hoteliérům poplatek za zprostředkování, který normálně platí Bookingu nebo jiné třetí straně.

Doprava

Dopravní podnik Praha postupně přidává další a další spoje. Do konce května metro jezdilo podle prázdninových jízdních řádů, od 1. června už jezdí podle poloprázdninových. Podnik také přidává další městské autobusové spoje, některé linky totiž v době pandemie nejezdily vůbec nebo jen v hodně omezeném provozu.

Na situaci také reagují soukromí dopravci. Zelenými autobusy FlixBus se do Prahy dostanete z Liberce, Mostu, Chomutova, Karlových Varů, Brna či jihu Čech. Národní vlakový dopravce pak zákazníky nabádá, aby už necestovali jen po bytě a vypravili se s nimi na výlet vlakem. Pozor ale, možná si na své cestě vlakem všimnete skokového zvýšení cen.

Český Krumlov: Vrátí se alespoň vodáci?

Ani zde se nekonají průvody zahraničních turistů, poskrovnu je také těch českých, chybí dokonce i vodáci. Není mnoho míst v zemi, která by byla tak závislá na turistickém ruchu jako Český Krumlov. Historické centrum s hradem a barokní zahradou ročně přiláká přes dva miliony turistů z celého světa. Kvůli pandemii koronaviru teď architektonická perla zapsaná na seznam UNESCO zeje prázdnotou, bez práce je kvůli tomu polovina obyvatel.

Restaurace

Město Český Krumlov se snaží podnikatelům ulevit, odpouští jim poplatky za předzahrádky, které běžně platí. I tak zeje ještě před obědem řada zahrádek prázdnotou. Navzdory tomu zůstaly místní ceny v realitě roku 2019. Svíčková pomalu za 300 korun, televizí proslulá Pizzeria Latrán se drží zlatého středu. V Českém Krumlově tak zatím kromě cen ubytování ke zlevňování v restauracích nedochází.

Ubytování

Podobně zasaženým je celý Jihočeský kraj, který se chystá přispět rodinám na vícedenní rekreaci v regionu částkou na pobyt až 300 korun na osobu a noc. Kraj na program uvolnil 30 milionů korun a přispěje tak minimálně na 100 000 pobytových nocí. Podpora se týká minimálně tříčlenných rodin. Zájemci však musí v ubytovacích zařízeních strávit pět až sedm nocí. Kraj uhradí třetinu ceny za osobu na noc, ale maximálně to bude 300 korun. Zájemcům na dotované pobyty poskytne vouchery.

„Připravili jsme program, kdy lidé budou moci získat vouchery, které jim umožní čerpat 30% slevu na ubytování v jakémkoli hotelu, penzionu nebo apartmánu v Jihočeském kraji,“ komentoval návrh ihned po jeho schválení zastupitel kraje Martin Kuba a vysvětlil, že tento časový rámec je pro jihočeskou ekonomiku nejpřínosnější. „Navíc bychom rádi tímto krokem upozornili návštěvníky kraje na krásu i méně známých lokalit,“ uzavírá Kuba s upřesněním, že peníze od kraje jsou určeny přímo lidem, aby si sami vybrali, kam pojedou. Nikoli hotelům.

I přesto však seženete čtyřhvězdičkový hotel 200 metrů od starého centra Krumlova za 1000 Kč za noc pro dvě osoby. Pokud tak v Krumlově strávíte týden a vezmete si hotel za 1000 Kč na noc, vyjde vás ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu uprostřed Krumlova přibližně na 4,5 tisíce za dvě osoby.

Jihočeský kraj, kde v cestovním ruchu pracuje více než 17 tisíc lidí, se snaží pracovní místa uchránit. Kvůli restrikcím způsobených výskytem koronaviru se očekává, že z 2,85 milionu pobytových nocí za první pololetí minulého roku poklesne číslo tento rok asi o milion.

Památky

Část peněz investuje kraj také do slev na vstupném do různých kulturních zařízení a atrakcí, u kterých je zřizovatelem. Na slevy na vstupném vyhradili v jižních Čechách 9,5 milionu Kč. Podmínkou je rezervace ubytování na alespoň dvě noci kdekoliv v kraji, levněji pak turisté navštíví lanový park v Hluboké nad Vltavou (velký okruh je za 170 Kč) nebo můžou slevu uplatnit na plavbu po Českých Budějovicích (cena 90 Kč).

Doprava

Ze začátku pandemie byla omezena i doprava v kraji. Vše se ale postupně vrací do normálu, návštěvníci k návštěvě města nepotřebují ani vlastní auto.

Karlovy Vary: Kdo pomůže lázeňskému městu?

Ubytování

Stejný nástroj k lákání turistů spouštějí i lázeňské Karlovy Vary s programem „Vary°Voucher“. Slevových poukázek bude několik druhů a jejich hodnota se odvíjí od počtu nocí, které host ve Varech stráví. K dispozici jsou tři varianty slevy: 1000 korun na pobyt se snídaní s minimální délkou pobytu tři noci. Dva a půl tisíce korun na wellness a relax pobyt o délce alespoň čtyři noci a 5000 korun na lázeňský týdenní a delší pobyt.

Město se snaží přilákat co nejvíce turistů na dlouhodobější pobyty a ukázat tak, že se zde dá strávit pěkná dovolená a že město není určeno jen turistům ze zahraničí. Zároveň se podnikatelé snaží minimalizovat výpadky příjmů kvůli zrušení největší místní akce - 55. ročník Karlovarského filmového festivalu byl totiž kvůli pandemii přesunut až na další rok.

Hoteliéři v Karlových Varech na léto snížili ceny pokojů o více než pětinu, vyplývá to z dat rezervačního systému Previo. Karlovarský hotel Sanssouci láká návštěvníky na masáže zdarma při ubytování na dvě noci do konce června, hotel také nabízí možnost koupit zvýhodněné poukazy na pobyty. Poukaz na 5 000 Kč tak vyjde zájemce jen na 3 990 Kč. Oproti tomu vyhlášený hotel Imperiál otevře až v dubnu příštího roku, propustil v podstatě všechny své zaměstnance. Karlovarský kraj byl ještě před pandemií jedním z krajů s nejvyšší nezaměstnaností a očekává se, že vzhledem k zaměření kraje na lázeňství ještě strmě poroste.

Památky

Vstup zdarma mají návštěvníci muzeí, galerií a dalších kulturních institucí zřizovaných Karlovarským krajem. Bezplatné vstupné kulturní stánky poskytují od 25. května do 31. října 2020. Kraj chce tímto krokem pomoci těmto zařízením obnovit návštěvnost, přilákat nové zájemce včetně rodin s dětmi a přispět k oživení cestovního ruchu v regionu. Zadarmo se tak návštěvníci mohou podívat do hornického muzea Krásno, štoly č. 1 v Jáchymově nebo Královské mincovny v Jáchymově.

Doprava

V průběhu května se po pandemii začala zlepšovat i dopravní obslužnost kraje. Dopravci jako FlixBus postupně přidávají spoje do hlavního města. Lze očekávat, že se během léta obnoví i některá mezinárodní spojení do Německa.

O společnosti FlixMobility

FlixMobility je mladá společnost působící v oblasti dálkové dopravy, která skrze své značky FlixBus a FlixTrain nabízí pohodlný a ekologický způsob přepravy za dostupné ceny. Díky unikátnímu obchodnímu modelu a inovativním technologiím se ze startupu rychle stala silná společnost s největší evropskou sítí dálkových meziměstských autobusů a v roce 2018 také prvními dálkovými vlakovými spoji. Od roku 2013 přepravila FlixMobility přes 100 milionů lidí a dala vznik tisícům nových pracovních míst v oblasti dopravy. V roce 2018 spustila společnost FlixMobility první dálkové spoje také v USA.

Z center v Evropě i USA se tým FlixMobility stará o plánování sítě, zákaznický servis, management kvality, marketing a prodej a v neposlední řadě také o rozvoj nových obchodních příležitostí a technologický rozvoj. O každodenní provoz flotily autobusů FlixBus se starají regionální partneři, povětšinou rodinné firmy, které na trhu úspěšně působí po desetiletí. FlixTrain je provozován ve spolupráci se soukromými vlakovými přepravci. Díky tomuto partnerství jde tak inovace, podnikatelský duch a silná mezinárodní značka ruku v ruce se zkušenostmi a kvalitou tradičního odvětví dopravy.

Zdroj informací

FlixMobility a NejBusiness.cz

Datum

3. června 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

Reklama

Page generated in 1.302 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál