Jan Vejmělek: Další silná data z amerického trhu práce

Jan Vejmělek: Další silná data z amerického trhu práce

První pátek v měsíci je tradičně ve znamení publikace statistik z amerického trhu práce. Ty říjnové potvrdí jeho napjatost a z toho vyplývající oprávněnost restriktivní politiky Fedu. Z Evropy se hned ráno dočkáme dalšího poklesu německých podnikových objednávek, dopoledne pak přijde informace o dalším nárustu cen průmyslových výrobců v eurozóně. Korunoví investoři budou po včerejším jednání bankovní rady ČNB sledovat setkání centrálních bankéřů s analytiky.

 

 

Německé tovární objednávky i v září klesly

Dnešní evropské indikátory potvrdí stagflační charakter současného vývoje. Po dramatickém srpnovém vzestupu cen průmyslových výrobců přinesou zářijová data sice nižší hodnoty, i tak ale bude meziměsíční cenová dynamika výrazná. Právě výrazné cenové tlaky zejména na straně vstupů stojí za nepříznivými sentiment indikátory. Finální PMI z eurozóny to potvrdí. Indexy v pásmu kontrakce indikují, že ekonomika eurozóny v závěru roku muže dokonce zaznamenat pokles (my prozatím v hlavní scénáři čekáme stagnaci). Po překvapivém růstu během Q3 22 se pro závěrečné čtvrtletí obáváme zejména výkonnosti německé ekonomiky. Tyto obavy mohou podtrhnout dnešní ranní čísla podnikových objednávek. Právě vysoká inflace v čele s cenami energií a slabší poptávka z Číny se podepisují na slabých objednávkách. Samotné říjnové číslo bude podle nás dočasně vylepšeno silnějšími domácími objednávkami, které ale dle našich předpokladů ve zbytku roku vymizí.

Naopak na druhé straně Atlantického oceánu se dnes můžeme těšit na sérii silných dat ze zářijového trhu práce. Očekáváme nadkonsensuálně vysoký počet nově vytvořených pracovních míst (300 tisíc proti trhem předpokládaným 200 tisícům), o lepší výsledek tak podle nás půjde i ve srovnání s předchozím měsícem (263 tisíc). Míra nezaměstnanosti by měla stagnovat na 3,6 % a je pouze otázkou krátkého času, kdy klesne na 3,5 %. Utažený trh práce se pak promítá i do mzdového vývoje. I v případě průměrných hodinových výdělků tak čekáme jejich zvýšení nad tržní konsensus.

Z pohledu finančních trhů by tak dnešní data měla ospravedlnit silnou pozici amerického dolaru. Z pohledu české koruny bude po včerejším jednání bankovní rady ČNB v hledáčku investorů dnešní setkání centrálních bankéřů s analytiky. Prezentována bude nová prognóza, za bankovní radu se diskuze zúčastní viceguvernérka E. Zamrazilová.

ČNB drží dvoutýdenní reposazbu na 7 %

Na globálních trzích byl včerejší den ve znamení amerického dolaru. Ten profitoval ze středečního rozhodnutí americké centrální banky zvýšit úrokové sazby o očekávaných 75 bb. Důvodem pro posilování dolaru bylo především jestřábí vyznění následné tiskové konference. Kurz eura k dolaru tak během včerejší evropské seance padal, kolem poledne dokonce pod 0,975 USD/EUR. Teprve v pozdních odpoledních hodinách byla na trhu patrná známka korekce dosavadních dolarových zisků, a to v souvislosti se zveřejněním nižšího než očekávaného ISM ze služeb za říjen. To ovšem nic nemění na situaci, že na rozdíl od toho evropského americký sektor služeb nadále roste.

Na korunovém trhu byl včerejšek ve znamení čekání na výsledek jednání bankovní rady ČNB. Do zveřejnění výsledku měla koruna tendenci mírně oslabovat a posunovat se směrem k 24,55 CZK/EUR. Po oznámení výsledku jednání, že se úrokové sazby nemění a ČNB pokračuje ve využívání devizových intervencí jako nástroje ke snížení kurzové volatility, koruna posílila k 24,46 CZK/EUR. Následná tisková konference guvernéra Michla již na tom nic nezměnila.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

4. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.1962 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál