Jan Vejmělek: Americký trh práce zůstává silný

Jan Vejmělek: Americký trh práce zůstává silný

I když předstihové indikátory naznačují obavy ze zpomalení či dokonce recese v americké ekonomice, trh práce zůstává robustní, což potvrdí červnová data. Diskuse nad možným ohrožením hospodářského růstu je patrná i v Evropě. ECB sice zasedá až 21. července. Nicméně zveřejňovaná data budou naznačovat, zda sazby půjdou nahoru o standardních 25 bb či výraznějších 50 bb. Bojíme se horších dat z německého průmyslu. Vykompenzovat by je měla lepší francouzská čísla. I z domova přijdou květnová data z reálné ekonomiky. Obnovení produkce automobilů se pozitivně podepíše na produkčních statistikách, na zvrácení negativního trendu v zahraničním obchodě to ale stačit nebude. Korunoví investoři pak budou s napětím čekat na konec týdne, který přinese čísla o objemu květnových intervencí centrální banky na podporu koruny.

Produkce automobilů zachraňuje tuzemský průmysl

Díky svátečním dnům zítra a ve středu bude celkově obchodní aktivita v tomto týdnu oslabená, likviditu budou primárně zajišťovat londýnští obchodníci. Pro posílení koruny chybí fundamenty, naopak jejímu oslabení brání intervenční aktivita ČNB. Čtvrteční zveřejnění květnové průmyslové výroby sice podle nás může překvapit pozitivně, primárně ale díky vyšší produkci automobilů. Tady se ale jedná především o dopad zmírňujících se problémů v dodavatelském řetězci na pozadí slábnoucí globální poptávky. Ta bude patrná zejména ve statistice zahraničního obchodu, kde se obáváme dalšího hlubokého schodu. Dovozní strana i nadále trpí vysokými cenami dovážených komodit.

Závěr týdne přinese stav devizových rezerv ke konci června a květnové obchody ČNB. Tam bude vidět intervenční aktivita centrální banky. Za samotný květen předpokládáme, že ČNB utratila cca 3 mld. EUR. Ve čtvrtek se k prvnímu pravidelnému jednání sejde nová bankovní rada. Jednání je naplánováno jako neměnově politické. Nepředpokládáme to, ale změnit se na měnově politické může odhlasováním programu. I nadále předpokládáme, že ČNB bude bránit cca 24,75 CZK/EUR.

Na trhu eura s dolarem drží své silné pozice zelené bankovky. Ve druhé polovině roku sice předpokládáme, že euro začne získávat podporu, tento týden tomu ale ekonomický kalendář příliš nenahrává. Dolar by měl nadále profitovat ze silného trhu práce, jak potvrdí páteční data. Očekáváme nadkonsensuální tvorbu nových pracovních míst, pokles míry nezaměstnanosti i svižný růst výdělků. Optimisty jsme i v případě ISM indexu aktivity v sektoru služeb za červen. Ta naopak v evropských zemích ztrácí. Obáváme se zejména slabých dat z reálné ekonomiky za květen z Německa. Již dnes se můžeme poprvé v tomto století dočkat schodku v německém zahraničním obchodě. Německé podnikové objednávky by měly naznačit stabilizaci, tedy již ne takové propady jako v předchozích měsících. K rostoucímu trendu je ale zatím daleko. A skutečná průmyslová produkce za květen hrozí podle nás zklamat hlubším meziměsíčním propadem. Důvody zůstávají stejné – válka na Ukrajině, vysoké ceny energií a lockdowny v Číně.

ČNB nadále brání oslabování koruny

Závěr prvního pololetí se na globálních finančních trzích nesl ve znamení narůstajících obav z možné recese, což se odráželo na komoditních či akciových trzích, které se vesměs držely v červených číslech. Tomu odpovídal i vývoj na tržních sazbách, které měly tendenci dále klesat. Na globálním devizovém trhu si podporu držel americký dolar, který vůči euru v týdenním hodnocení získal zhruba procento, když se kurz posouval hlouběji pod hladinu 1,05 USD/EUR. Zveřejněná americká data sílu dolaru ospravedlnila. Zejména statistiky z tamního průmyslu (ať objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, tak ISM průmyslové aktivity) trhy nezklamaly, v mnoha případech naopak (výjimkou byl páteční PMI, kde pod 50 bodů spadla položka nových objednávek a zaměstnanosti). Inflace ale stejně jako všude ve světě sráží spotřebitelskou důvěru Američanů. V případě eurozóny se naplnily obavy z rekordní červnové inflace.

Ta sice u našich německých sousedů nečekaně klesla (hlavně ale kvůli vládním zásahům), naopak výrazně vystřelila například ta španělská. Zveřejněné indikátory důvěry, zejména ty z dílny Evropské komise, hodnotící situaci v podnikatelském sektoru, ukazují, že růstové momentum v ekonomice eurozóny zůstává solidní. I v Evropě dělá vrásky na čele rostoucí inflace primárně domácnostem.

Česko je jako průmyslová země extrémně závislá na dovážených energetických komoditách zranitelné. Obavy z toho, jak dlouho bude možné přenášet výrazně zdražující vstupy na koncové spotřebitele, potvrdil v pátek publikovaný červnový PMI aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu. Index nečekaně spadl pod hladinu 50 bodů, tedy do pásma kontrakce. Na slabé spotřební výdaje již o den dříve opětovně poukázala zpřesněná a detailnější čísla z národních účtů za první čtvrtletí. Mírně lepším výsledkem skončilo hospodaření vlády, jak ukázala červnová data státního rozpočtu. Oproti květnu schodek dokonce mírně klesl.

Z pohledu korunových obchodníků byla v minulém týdnu nejzajímavější výměna ve vedení ČNB. Žezla se v pátek ujal nový guvernér A. Michl, viceguvernérka E. Zamrazilová a členové bankovní rady K. Kubelková a J. Frait. Nové složení znamená odklon od jestřábího tónu předchozí bankovní rady, což trhy reflektují tlakem na oslabování koruny. Tomu ale centrální banka svými intervencemi brání. A na trhu to bylo patrné prakticky po celý minulý týden, kdy se kurz držel těsně pod hladinou 24,75 CZK/EUR. Ta se podle kurzového vývoje v posledních týdnech jeví jako úroveň, kterou ČNB brání. První pracovní den pod vedením nové bankovní rady guvernér Michl potvrdil, že se přihlašuje ke dvěma hlavním cílům České národní banky – cenové stabilitě a finanční stabilitě. Prioritou podle něj bude snížení inflace. Cenovou stabilitu chce i nadále zajišťovat v rámci režimu cílování inflace.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

4. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.2359 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál