Jan Vejmělek: Německý trh práce zůstává silný

Jan Vejmělek: Německý trh práce zůstává silný

K projednání třetího pilíře bankovní unie – systému pojištění vkladů se dnes sejdou ministři financí celé EU (euroskupina). Investoři ale budou spíše sledovat další vývoj války na Ukrajině a covidové pandemie v Číně. Ekonomický kalendář upoutá solidními statistikami německého trhu práce za duben, překvapit by neměla vysoká čísla březnových cen průmyslových výrobců za celou eurozónu. Po únorovém poklesu se dočkáme více než kompenzujícího vzestupu amerických továrních objednávek za březen.

 

Březnové PPI za eurozónu potvrdí vysokou nákladovou inflaci

Do letošního roku vstoupil německý trh práce pravou nohou. Válka na Ukrajině znamená určitou míru opatrnosti. To ale nic nezmění na faktu, že zaměstnanost dále poroste, i když zřejmě pomalejším tempem. Do dalších měsíců bude klíčové, jak se budou vyvíjet požadavky odborů na růst mezd. IG Metall oznámil před zahájením vyjednávání požadavek na růst mezd ve výši 8,2 %. My předpokládáme, že německé mzdy v příštím roce porostou o více než 4 %. Čísla ale nebudou mít sílu zvrátit současný dolarový sentiment. Zeleným bankovkám nahrává pozice dolaru jako měny bezpečného přístavu.

Ceny průmyslových výrobců v eurozóně vykážou za březen silnou meziměsíční dynamiku, která přispěje k další akceleraci meziročního růstu (podle tržního konsensu až na 36,3 %). Z pohledu naší centrální banky se jedná o významný proinflační stimul. Již na čtvrtečním zasedání tak ČNB přistoupí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Nicméně vzhledem k tomu, že válka na Ukrajině i vysoká inflace s sebou nesou i rizika pro budoucí hospodářský růst, máme již období rychlého zvyšování úrokových sazeb patrně za s sebou. Naštěstí začala ČNB včas. Pro čtvrtek tedy podle nás bude stačit zvýšit sazby o 50 bb. To je i tržní konsensus.

Koruna na úvod týdne pod tlakem

Do prvního květnového týdne nevstoupily finanční trhy zrovna optimisticky. Tedy alespoň ty, na kterých se obchodovalo. Londýnští investoři si včera užívali bankovní prázdniny. Zbytek světa se potýkal s obavami z dopadu vysoké inflace, utahujících se měnových politik či restriktivních opatření v Číně kvůli šíření koronaviru. Evropské akciové indexy tak byly pod tlakem, dolar proti euru držel své silné úrovně z minulého týdne těsně nad 1,05 USD/EUR. Pouze krátkodobě euru pomohlo dopolední zveřejnění vzestupně revidovaných německých PMI ve zpracovatelském průmyslu. Toto vylepšení se pak odrazilo i v lepších číslech za celou eurozónu.

Vyšší averze k riziku patrná na globálních trzích se propsala i do kurzů středoevropských měn, ty tak měly tendenci oslabovat. Nejvýrazněji z nich čeká koruna. Ta včera odpoledne poprvé za posledních pět týdnů testovala hladinu 24,70 CZK/EUR. Ještě ráno se přitom kurz nacházel u 24,60 CZK/EUR. Ranní zveřejnění dubnového PMI tuzemské průmyslové aktivity nezklamalo, naopak výsledek překonal tržní očekávání. Navzdory vysoké inflaci a potížím v dodavatelském řetězci, které válka na Ukrajině dále zvýraznila, se aktivita v tomto sektoru nadále zvyšuje, i když pomalejším tempem.

Bez tržní reakce se obešla i publikace výsledků státního rozpočtu ke konci dubna, kde oznámený deficit činil 100,1 mld. Kč. Oproti loňskému roku je schodek menší o 91,9 mld. Kč, což odráží zejména nižší výdaje v souvislosti se specifiky rozpočtového provizoria. Na meziročním snížení deficitu se však podepsala i zotavující se ekonomika a zvýšená inflace.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

3. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.0375 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál