Jana Steckerová: Data z amerického trhu práce potvrdí jeho zlepšující se kondici

Jana Steckerová: Data z amerického trhu práce potvrdí jeho zlepšující se kondici

Americký ADP report ukáže na solidní tvorbu nových pracovních míst. Z eurozóny už tak pozitivní zprávy chodit nebudou. Důvěra v ekonomiku poklesne o deset bodů. I tak by ale její úroveň měla být konzistentní se slušným růstem HDP v Q1. Cenový růst se nezastavil ani v březnu, a tak se německá inflace zřejmě podívá přes 6 %. V regionu bude kalendář prázdný.

 

Důvěra v ekonomiku eurozóny poklesne

Počet nově vytvořených pracovních míst v americkém soukromém sektoru (ADP report) dosáhl v březnu podle tržních očekávání solidních 450 tisíc. Potvrdí tak další zlepšování na trhu práce, což by mělo vést k poklesu míry nezaměstnanosti směrem k předkrizovým úrovním. Jak razantní bude, to se však dozvíme až v pátek. Náš odhad počítá se snížením z 3,8 % na 3,6 %.

V eurozóně bude zveřejněn vývoj důvěry v ekonomiku eurozóny za březen. Ta bude negativně ovlivněna růstem cen energetických surovin a obavami z dalšího vývoje konfliktu na Ukrajině. Podle našeho odhadu tak o více než deset bodů poklesne (na 103,6 bodu). Stále se však bude nacházet 0,3 směrodatné odchylky nad svým historických průměrem a bude tak konzistentní se slušným růstem HDP. Německá inflace zřejmě v březnu překročí úroveň 6 %. Harmonizovaná inflace by podle tržního konsenzu měla dosáhnout dokonce 6,8 %.

Region si připisuje výrazné zisky

Na trzích včera panovala pozitivní nálada. Akciové trhy byly v zelených číslech (Euro Stoxx 50 +3,2 %), výrazné zisky si připisovaly i regionální měny a euro vůči dolaru. Vlnu optimismu vyvolalo další kolo rozhovorů mezi Ukrajinou a Moskvou, které proběhlo v tureckém Istanbulu. Dle vyjednávačů byl posun dostatečný na to, aby se mohlo uskutečnit setkání prezidentů. Ukrajina Rusku navrhla systém bezpečnostních záruk (Ukrajina neposkytne své území cizím vojenským základnám, nerozmístí na něm vojenské kontingenty, a nebude vstupovat do vojensko-politických aliancí). Rusko v reakci na vyjednávání oznámilo, že radikálně sníží vojenskou aktivitu v okolí Kyjeva.

Společná evropská měna si tak připsala 1,3 % a posunula se na 1,112 USD/EUR. Pozitivní sentiment byl patrný i na regionálních měnách. Nejvíce z úterní seance vytěžil maďarský forint, který posílil o 1,8 % a dostal se až na 368,6 HUF/EUR. Polský zlotý zpevnil o 0,9 %, a to na 4,65 PLN/EUR. Lehce pozadu zůstala česká koruna, která posílila o 0,4 % na 24,48 CZK/EUR. Ta zřejmě vyčkává na výsledky čtvrtečního zasedání České národní banky. Trh ve svých cenách zahrnuje zvýšení klíčové sazby o 75 bb. Padesátibodové utažení měnových podmínek by tak bylo pro trhy zklamáním.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

30. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.168 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál