Jaromír Gec: Inflace a napjatý trh práce v USA zvyšují sázky na ostřejší reakci Fedu

Jaromír Gec: Inflace a napjatý trh práce v USA zvyšují sázky na ostřejší reakci Fedu

Lednová inflace v USA trhy znovu překvapila. Stejně jako v prosinci byla inflace oproti očekáváním vyšší. Meziročně dosáhl růst spotřebitelských cen 7,5 %, což překonalo tržní konsenzus i naše očekávání shodně o 0,3 pb. Jedná se o nejvyšší inflaci za poslední čtyři dekády. Meziměsíčně se ceny zvýšily v průměru o 0,6 %, přičemž z hlediska struktury byl jejich růst poměrně plošný, když k němu přispěly jak ceny potravin a energií, tak i vyšší náklady na bydlení.

V kombinaci s menším počtem nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kterých za minulý týden přibylo 223 tis. (trh očekával 230 tis.), se tak dnešní obchodování neslo v duchu růstu sázek na brzké zvýšení sazeb Fedem. Trh má aktuálně zaceněno zvýšení o 1pb do letošního července, přičemž rostou spekulace na zvýšení o „nadstandardních“ 50bb na nejbližším zasedání 16. března.

Americké akcie v reakci na nová data reagovaly poklesem, zatímco výnosy dluhopisů i tržní úrokové sazby rostly. Dočasné zisky si se zvyšujícími se spekulacemi na nárůst amerických měnově-politických sazeb připsal dolar, který krátce posílil pod hranici 1,14 USD/EUR. Ve středoevropském regionu při absenci nových dat růst amerických výnosů přispěl k oslabení maďarského forintu i polského zlotého. Tomuto vlivu poměrně dobře odolávala koruna, která sice v průběhu dne krátce oslabila nad 24,40 CZK/EUR, avšak následně se vrátila k 24,30, kde se obchodovala i dnes ráno.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

10. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.1559 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál