Jana Steckerová: Americký ADP report potvrdí dobrou situaci na tamním trhu práce

Jana Steckerová: Americký ADP report potvrdí dobrou situaci na tamním trhu práce

Prosincová data z amerického trhu práce ukáží na solidní tvorbu nových pracovních míst. Krátkodobě se však na výsledcích může negativně projevit nastupující omikronová vlna. Zápis z posledního zasedání Fedu přinese hlubší vhled do jeho současné jestřábí politiky. Finální indikátory PMI potvrdí, že nálada ve službách v eurozóně je nejhorší od dubna letošního roku. Na vině je covid.

 

Zápis z posledního zasedání Fedu se ponese v jestřábím tónu

Ve Spojených státech bude zveřejněn ADP report mapující počet nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru za prosinec. Ten by měl ukázat na jejich solidní přírůstek, ačkoli rizika se koncentrují ve směru spíše nižší tvorby. Důvodem je nastupující vlna omikronu a s tím i spojená přísnější opatření. Nedomníváme se sice, že by firmy začaly propouštět, tvorba nových pozic může nicméně zpomalit. Stejně jako v případě varianty delta by se však mělo jednat o krátkodobý výkyv.

Kromě ADP reportu bude zveřejněn i zápis z prosincového zasedání americké centrální banky. Ta na něm oznámila urychlení omezování nákupů aktiv (o 30 mld. USD měsíčně místo původních 15 mld. USD). Zveřejněn byl i výhled vývoje úrokových sazeb. Ten počítá s jejich trojím zvýšením v letošním roce, v roce 2023 pak osm guvernérů z osmnácti vidí takovéto kroky čtyři a více, deset jich očekává tři a méně. Pro rok 2024 medián počítá s růstem sazeb na 2,1 %, čtyři guvernéři vidí klíčovou sazbu až na 2,9 %, jeden nad 3,0 %. Naše prognóza zatím počítá s trojím zvýšením v letošním roce (červen, září, prosinec), přičemž sazby by dále měly růst o 25 bb bodů každé tři měsíce, a to až do úrovně 2,00-2,25 %. Zatímco v letošním roce trh s trojím zvýšením úroků počítá, v delším horizontu jeho očekávání za naší prognózou i prognózou Fedu zatím zaostávají. Dnes zveřejněná data by měla hovořit spíše ve prospěch posilování dolaru. Jeho kurz by se v první polovině letošního roku měl podle naší prognózy dostat až pod úroveň 1,10 USD/EUR.

V eurozóně budou dnes zveřejněny pouze finální indikátory PMI za služeb a kompozitní indikátor. Index ve službách se podle předběžných údajů propadl v prosinci na 53,3 bodu z listopadových 55,5 bodů, tedy nejnižší hodnotu od dubna letošního roku. Na výsledcích se podepsal omikron. Za předkrizovou úrovní tak sektor služeb stále zaostává.

Středoevropský region v dobrém rozmaru

Během úterního obchodování se kurz koruny dostal pod hladinu 24,70 CZK/EUR a stále se tak pohybuje na nejsilnějších úrovní od roku 2012. Zde korunu drží široký úrokový diferenciál i vyhlídky na další utahování domácí měnové politiky. V dobrém rozmaru byly včera i ostatní regionální měny. Maďarský forint zpevnil o 0,8 % a posunul se na 363,7 HUF/EUR. Těžil tak zřejmě stále ještě z optimismu, který vyvolal v pondělí zveřejněný index PMI. Ten se v prosinci dostal na historicky nejvyšší úroveň (64,8 bodu). Polský zlotý posílil o 0,3 % na 4,567 PLN/EUR. Polská centrální banka mu další impulzy nedodala, když zvýšila úrokové sazby o očekávaných 50 bb. V utahování měnové politiky bude pokračovat i v následujících měsících. Klíčová sazba by se měla podle našeho odhadu dostat ze současných 2,25 % až na 4,25 %.

Společná evropská měna včera naopak mírně ztrácela, a to i navzdory nečekaně dobrým datům, která přišla z Německa. Počet nezaměstnaných Němců poklesl výrazně více, než se čekalo (o 23 tisíc), o desetinku se zlepšila i míra nezaměstnanosti (5,2 %). Ta už se tak pomalu blíží k předkrizovým úrovním (4,9 %). Pozitivně překvapily i listopadové německé maloobchodní tržby. Ani to však euru nezabránilo v oslabování a ve srovnání s předchozím dnem je tak společná evropská měna o 0,2 % slabší (na 1,312 USD/EUR).

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

5. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.1914 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál