Jan Vejmělek: Data z Německa potvrdí zlepšování na tamním trhu práce

Jan Vejmělek: Data z Německa potvrdí zlepšování na tamním trhu práce

Prosincová čísla z německého trhu práce ukáží na zlepšující se tendence, když pracovní místa vytváří zejména sektor služeb. Ten je zároveň zranitelnější v důsledku aktuální covidové vlny. Německé listopadové tržby v maloobchodě poukážou na zdrženlivost německých domácností ve svých spotřebních výdajích. Americký ISM z průmyslu přinese potvrzení toho, že to nejhorší, pokud jde o tenze v tamním výrobním řetězci, je za námi.

Americký ISM naznačí odeznívání tenzí ve výrobním řetězci

Otevírání sektoru služeb a v souvislosti s tím vyšší tvorba pracovních míst se podepíší na prosincovém snížení počtu nezaměstnaných Němců. Podle našeho odhadu o 10 tisíc, tržní konsensus je ještě o něco optimističtější. Na snížení míry nezaměstnanosti to ale zřejmě stačit nebude, i když úplně vyloučit to nelze. Proti tomu totiž bude stát aktuální pandemická vlna, která právě sektor služeb nejvíce ohrožuje. Vládní opatření chránící dopad pandemie na trh práce byly v souvislosti s aktuální vlnou prodlouženy do března. Nevylučujeme, že dojde ještě k jejich dalšímu prodloužení. Navzdory dobré situaci na trhu práce zůstávají ale německé domácnosti ve svých výdajích opatrní, což potvrdí listopadové statistiky maloobchodních tržeb.

ISM průmyslové aktivity v USA zaznamenal zřejmě za prosinec mírný pokles. Vysoké hodnoty z předchozích měsíců byly hodně podpořeny prodlužující se délkou dodávek, což ale nebylo důsledkem vysoké poptávky, nýbrž potížemi ve výrobním procesu kvůli nedostatku materiálů. Prosincové číslo by mělo být první vlaštovkou naznačující, že tenze ve výrobním řetězci začínají pomalu ustupovat.

Do dnešního dne vstupují finanční trhy optimisticky. Poprvé v letošním roce se dnes v noci otevřely australské a japonské akciové trhy a tamní indexy si připsaly solidní zisky. Pozitivně vypadá i vývoj na akciových futures. Profitují z toho zejména dolarové výnosy, i americká měna. Té, jako měně bezpečného přístavu, napomáhá i globálně se zhoršující pandemická situace kvůli omicronu. Česká koruna se nachází u důležité hladiny technické podpory 24,80 CZK/EUR. Dnešní návrat londýnských hráčů na trh ukáže její odolnost.

Středoevropské měny vstoupily do nového roku pravou nohou

První pracovní den byl na globálním devizovém trhu klidný. Evropská seance byla ovlivněna zavřenými trhy v Londýně. Euro vůči dolaru tak v podstatě stagnovalo kolem úrovně 1,135 USD/EUR. Teprve se vstupem amerických obchodníků na trhy byla cítit větší podpora na straně americké měny, když se kurz dostal pod 1,130 USD/EUR. Finální evropské PMI za prosinec příliš vzruchu na trh nepřinesly, zrovna tak bez překvapení skončilo americké číslo.

Úspěšný vstup do roku 2022 zaznamenaly středoevropské měny. Koruna díky předvánočnímu zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB posilovala již před Novým rokem. Včera tak byl její rozjezd pomalejší než u okolních regionálních měn. Nečekaně silný maďarský PMI průmyslové aktivity za prosinec pomohl forintu k posílení o více než tři čtvrtiny procenta. Zlotý a koruna si včera připsaly zhruba pětinu procenta, když i v obou těchto zemích aktivita průmyslníků příjemně překvapila. V tuzemsku index vystoupal na čtyřměsíční maximum, když pozitivně vyzněly zejména subindexy výroby, nových zakázek a zaměstnanosti. Zároveň jsou patrné první známky opadnutí tlaků v dodavatelských řetězcích. Koruna se tak v závěru včerejší seance krátce dostala pod 24,80 CZK/EUR. Dá se říci, že včerejším posílením vymazala veškeré ztráty za celou dobu pandemie od února 2020 a dostala se tak na nejsilnější hodnotu od roku 2012.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

4. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.1445 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál