Jana Steckerová: Americký trh práce v dobré kondici

Jana Steckerová: Americký trh práce v dobré kondici

Americký ADP report ukáže na další solidní tvorbu nových pracovních míst. Optimisticky by měl vyznít i ISM z průmyslu, který bude lehce pod 60bodovou hranicí. Záplava předstihových indikátorů přijde z eurozóny i středoevropského regionu. Ty z eurozóny jsou jen finálním potvrzením předběžných odhadů, takže zde žádné překvapení nečekáme. Díky vyšší produkci aut počítáme s mírnou korekci směrem nahoru u českého PMI. Nepatrně polepšit by si mohl i polský a maďarský index. Ve všech zemích se každopádně udrží bezpečně nad 50bodovou hranicí značící fázi expanze.

PMI v regionu čeká mírné zlepšení

Ve Spojených státech bude zveřejněn ADP report mapující počet nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru. Trh počítá se solidním růstem přes 500 tisíc. Na hlavní data z trhu práce (Nonfarm Payrolls) si však budeme muset počkat až do pátku. Zaměstnanost by měla stoupat především ve službách. K jejímu růstu by měl přispívat i fakt, že lidé již utratili zvýšené dávky v nezaměstnanosti (spojené s covidovými opatřeními) a vrací se do práce. Publikován bude i ISM index z průmyslu. Ten podle našeho odhadu mírně zkoriguje. Důvodem bude zpomalení dodávek do výroby. Index se však stále nachází vysoko nad dlouhodobým průměrem, který od roku 2010 činí 53 bodů.

Indikátory PMI budou zveřejněny i v eurozóně. Ty v rámci předběžných odhadů překvapily vysokými růsty především ve službách. Dnes budou zveřejněny indexy z průmyslu, které se drží kolem vysokých 58 bodů. V jejich finálních výsledcích však již žádné překvapení nečekáme.

PMI index aktivity ve výrobě za listopad bude zveřejněn i v Česku. Po jeho říjnovém propadu čekáme z důvodu vyšší produkce aut mírnou korekci vzhůru. Nepatrně by se tento indikátor měl zlepšit i v Maďarsku a Polsku. Navzdory problémům, kterým průmyslový sektor v celém regionu nyní čelí, by se ve všech zemích PMI indikátory měly udržet v bezpečné vzdálenosti od 50bodové hranice, která značí fází expanze.

Region posiluje

Regionální měny včera posilovaly. Nahrálo jim k tomu zklidnění paniky kolem nové mutace omikron i data, která přicházela z regionu a eurozóny. Listopadová inflace opět překvapila ve směru nahoru. V eurozóně se dostala až na historicky nejvyšší úroveň 4,9 % y/y, její jádrová složka pak na 2,6 %. To by ale měl být vrchol a v následujících měsících by měla začít ubírat na tempu (k tomu přispěje pokles cen energií i zmírňování problému se subdodávkami). Pro společnou evropskou měnu však včerejší čísla v každém případě znamenala impulz pro posílení. Euro se dostalo až na úroveň 1,137 USD/EUR a bylo tak ve srovnání s předchozím dnem o 0,7 % silnější. Ve večerních hodinách pak s kurzem zamávalo vystoupení šéfa Fedu Jerome Powella. Ten prohlásil, že je v souvislosti s vysokou inflací načase odstranit slovíčko přechodná a že nákupy aktiv mohou skončit rychleji, než se původně předpokládalo. Vydláždil tak cestu k případnému zvyšování úrokových sazeb, na což dolar reagoval posílením na 1,125 USD/EUR. Poté však kurz částečně zkorigoval.

Zveřejněná data včera dopomohla k ziskům i regionálním měnám. Polská inflace předčila očekávání, když v meziročním srovnání vyšplhala až na rekordních 7,7 % (trh čekal 7,3 %). Ani to však zřejmě ještě není maximum. V lednu pravděpodobně překročí hladinu 8,0 %. V důsledku toho očekáváme masivní utažení polské měnové politiky (25 bb v prosinci, 150 bb v Q1 22). Polský zlotý v průběhu včerejška dne posílil o 0,5 % a dostal se tak na 4,665 PLN/EUR. Zisky si připisoval i maďarský forint, který během úterního obchodování zpevnil o 0,4 % na 366,0 HUF/EUR.

Na domácí půdě byl zveřejněn zpřesněný odhad HDP za Q3. Výkonnost české ekonomiky byla podle něho o desetinku lepší, než s čím počítal odhad předchozí a dosáhla tak mezikvartálně 1,5 %. Táhla jí hlavně spotřeba domácností (+4,2 % q/q) a přírůstek stavu zásob. Fixní investice naopak poklesly (-3,1 % q/q). Z centrálních bankéřů se včera pro agenturu Reuters vyjádřil Marek Mora. Podle jeho slov je centrální banka připravena dále zvyšovat úrokové sazby, nicméně už ne tak razantně. Do jaké výše naplnění prognózy ČNB sazby zvýší, to bude záležet na vývoji rizik. Koruna si, stejně jako ostatní regionální měny, v úterý připisovala zisky. Posílila o 0,2 % a dostala se na úroveň 25,55 CZK/EUR. Dnes ráno otevírá pod hladinou 25,50 CZK/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

1. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.069 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál