Jana Steckerová: Trh práce se dále utahuje

Jana Steckerová: Trh práce se dále utahuje

Podíl nezaměstnaných v Česku se v září v souladu s naším očekáváním o další desetinku snížil. Dosáhl tak 3,5 % po srpnových 3,6 %, a je nejnižší od dubna loňského roku. Celkem úřad práce registroval 262 142 uchazečů o zaměstnání, což bylo ve srovnání s předchozím měsícem o 5 474 méně. Počet volných pracovních míst byl v porovnání se srpnovými údaji sice o 5 203 nižší, i tak ale dosáhl stále velmi vysokých 358 tisíc. Na jedno volné pracovní místo tak v září připadalo v průměru 0,7 uchazeče.

Dle šetření míry nezaměstnanosti zpracovávané Eurostatem se Česko stále drží na nejspodnější části žebříčku. Míra nezaměstnanosti po sezonním očištění dosáhla v červenci 2,9 %, zatímco v rámci celé EU27 to bylo 6,8 %. Na druhém místě se umístilo Malta, následované Nizozemím a Polskem. Sousední Německo obsadilo až páté místo.

Z dnes zveřejněných dat je patrné, že se český trh práce dále utahuje. V následujících měsících očekáváme po sezónním očištění spíše stabilitu podílu nezaměstnaných. S výraznějším poklesem nezaměstnanosti naše prognóza počítá až pro příští rok.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

5. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.2151 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál