Michal Brožka: Čekání na data z trhu práce USA

Michal Brožka: Čekání na data z trhu práce USA

Dnes zveřejněná data budou ve stínu na zítřek očekávaného zveřejnění ostře sledovaných dat z trhu práce USA, přičemž finanční trh má „v zádech“ skvělý výsledek ISM indexu. Nálada na trzích by tak mohla zůstat pozitivní. Opětovně rozvířeným tématem je před blížícím se zasedání ECB příští týden opět rychlejší inflace.

 

Tovární objednávky v ukážou další růst

Dnes bude v USA zveřejněn vývoj továrních objednávek za červenec, přičemž je očekáván jejich další drobný růst. Vývoj cen průmyslových výrobců v eurozóně, jakkoliv vysoký, už s ohledem na již známe národní statistiky větší vzruch nepřinese. Nicméně stále platí, že zvýšené inflační tlaky jsou stále silným tématem v celosvětovém měřítku a předvčerejší jestřábí výroky z rakouské a holandské větve ECB, která zasedá příští týden, jsou toho důkazem. Dnešek bude ovšem pravděpodobně ve znamení vyčkávání na zítřejší zveřejnění dat z amerického trhu práce, které by mohlo ovlivnit i názor Fedu na to, jak rychle přijít se začátkem utahování měnové politiky, se kterým počítáme na přelomu roku. S ohledem na to, že analytici SG čekají mírně horší údaje, než kolik je průměrné očekávání trhu mohl by výsledek negativně zapůsobit na dolar. Nicméně „non-farm payrolls“ jsou notoricky proměnlivé a zejména za současné stále zvýšené nejistoty je na místě opatrnost. Ostatně i včera zveřejněný ISM index nečekaně ukázal zrychlující tempo ekonomiky.

Výrobní aktivita v USA rychle roste

ADP report o zaměstnanosti v soukromém sektoru USA v srpnu podobně jako v předešlém měsíci zklamal. Počet vytvořených pracovních míst ve výši 374 tisíc byl výrazně pod odhadem trhu, který čekal 625 tisíc. Nicméně k podobnému zklamání došlo i minulý měsíc, přičemž nakonec data z trhu práce ukázala zlepšení nad odhady. Co naopak včera překvapilo výrazně pozitivně, byl ISM index aktivity ve výrobním sektoru USA za srpen. Od toho se všeobecně čekal pokles z vysokých úrovní, nicméně jeho úroveň se ještě zvýšila. Akciový trh v USA i v Evropě opět povyrostl. Dolar proti euru oslabil k 1,184 USD/EUR.

Slábnoucí dolar včera pozitivně působil na středoevropské měny, i když zejména v případě české koruny jsme viděli jen drobné posílení koruny proti euru o 0,2 %. V ČR zveřejněný index nákupních manažerů klesl méně, než se čekalo a indikoval tak stále růst výroby v blízké minulosti a budoucnosti navzdory problémům v subdodávkách.

Český stát hospodařil za prvních osm měsíců letošního roku s deficitem 298,1 mld. Kč. Celkové příjmy vzrostly meziročně o 1,8 % a výdaje o 7,3 %. Meziměsíční prohloubení deficitu dosáhlo pouze 18,7 mld. Kč, zatímco průměrné tempo za první polovinu roku bylo kolem 55 mld. Kč měsíčně. Za lepším vývojem oproti plánovanému státnímu rozpočtu se shodně podílejí vyšší příjmy i nižší výdaje.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

2. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 2.0969 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál