Michal Brožka: Finanční trh bude vyčkávat zejména na data z trhu práce USA

Michal Brožka: Finanční trh bude vyčkávat zejména na data z trhu práce USA

Dnešní kalendář obsahuje pouze data druhořadého charakteru a ani na dnešek naplánované projevy členů Fedu pravděpodobně impulsy trhu nepřinesou. Finanční trh tak bude zejména vyčkávat na zveřejnění dat z trhu práce USA tento čtvrtek a pátek.

 

 

Béžová kniha bude ukazovat oživení ekonomiky USA

Dnešní kalendář zeje prázdnotou a ceny výrobců v eurozóně za duben nemají potenciál trhem pohnout. V USA sice promluví několik centrálních bankéřů nicméně na téma rasismus a ekonomika, což apriori neukazuje na kurzotvorné informace. Finanční trh bude především vyčkávat na data, která budou zveřejněna v následujících dnech, a to zejména z trhu práce USA. Silný výsledek by mohl povzbudit spekulace na ukončování programu nákupu aktiv americkou centrální bankou. Ta dnes bude publikovat tzv. Béžovou knihu sumarizující informace o ekonomickém vývoji jednotlivých distriktů. Potěšující zpráva dorazila dnes z Velké Británie. Ta poprvé od pandemie nezaznamenala včera ani jediný případ úmrtí na Covid-19. Lze tak očekávat zvýšení tlaku na další uvolnění restrikcí. Asijské akciové trhy se dnes pohybují smíšeně a akciové futures v USA a Evropě jsou v mírném plusu.

V případě ČR bude trh sledovat zítřejší hlasování o nedůvěře vládě, nicméně zde je pravděpodobnost vlivu na finanční trh velmi malá. Zajímavější bude až páteční zveřejnění vývoje průměrné mzdy.

Dobrá data dnes koruně k posílení nestačila

Akciové trhy včera po předchozím svátku na vlně ekonomického oživení mírně povyrostly. Vidina vyšší poptávky vedla i k navýšení ceny ropy Brent nad 70 USD/barel. Zveřejněný ISM index ze zpracovatelského průmyslu USA potěšil nárůstem na 61,2 body z předchozích 60,7 b., když se čekalo 61,0 b. Spotřebitelské ceny v eurozóně v květnu podle předběžného výsledku rostly o 0,3 % meziměsíčně a meziroční inflace zrychlila na 2,0 % z předchozích 1,6 %. To bylo v souladu s naším očekáváním, ale desetinku nad odhadem trhu. Jádrová inflace v souladu s očekáváním zrychlila na stále nízkou úroveň 0,9 % z předchozích 0,7 %. Ačkoliv je poslední zvyšování inflace často označováno jako návrat inflace na cíl ECB, zatím převládá názor, že jde jen o krátkodobý výkyv daný jednorázovými faktory. Desetileté inflační swapy se nacházejí poblíž 1,6 %, začátkem roku byly na 1,3 %. Pro rok 2022 počítáme s průměrnou inflací v eurozóně 1,1 %.

Zprávy z domácí ekonomiky včera potěšily. Předběžný výsledek HDP za první čtvrtletí byl potvrzen s mezičtvrtletním propadem o 0,3 %, což je příznivé, neboť existovaly obavy z možné revize směrem dolů. Z hlediska struktury navíc potěšil růst investic a za povšimnutí také stál nepatrný, ale přesto růst hrubé přidané hodnoty o 0,1 % q/q. (k datům o vývoji HDP jsme psali více zde https://bit.ly/3yR90gp). K pozitivním zprávám pak přispělo i zveřejnění indexu nákupních manažerů, který v květnu vzrostl na nový rekord. Česká koruna včera ráno společně s ostatními regionálními měnami posílila do těsné blízkosti 25,40 CZK/EUR, později oslabila k 25,47 CZK/EUR. V odpoledních hodinách ale opět posílila k 25,40 CZK/EUR.

Státní rozpočet ČR za prvních pět měsíců letošního roku dosáhl deficitu 255 mld. Kč. V následujících měsících by již jeho prohlubování mělo být pomalejší a za celý rok tak čekáme schodek ve výši 400 mld. Kč.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

2. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.0608 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál