Recese začíná tentokrát trhem práce

Recese začíná tentokrát trhem práce

Většina makroekonomických dat zveřejněných v průběhu dubna bude ukazovat na ekonomickou aktivitu před vypuknutí pandemie. Vzpomeňme, že výkon ekonomiky byl před tímto šokem s výjimkou zpracovatelského průmyslu relativně dobrý. Hlavní pozornost se ale nyní stáčí na údaje, které již budou odrážet propad ekonomiky v důsledku vynucené hibernace. A tím údajem za březen bude zejména nárůst nezaměstnanosti a propad indexu nákupních manažerů. Současně je otázkou, jak pandemie ovlivní samotný sběr dat a výpočet všech statistik.

Index nákupních manažerů: Výrobní aktivita a indexy založené na dotazování nákupních manažerů musí v situaci hibernované ekonomiky nutně klesat. Výrobní sektor oproti službám pocítil daná omezení méně. Podobně jako v případě německých a dalších evropských protějšků tak čekáme v kontextu událostí relativně střídmý propad PMI na 42,0 bodů. Tak nízko byl tento index naposledy v roce 2009. Připomeňme, že tehdy klesl až na hodnotu 31,5 bodu. Pro nejbližší měsíc je zde ovšem výrazné riziko jeho dalšího snížení. Ale ve srovnání s rokem 2009 skýtá šok způsobený pandemií mnohem větší šanci na rychlé zotavení.

Podíl nezaměstnaných: Standartní vývoj trhu práce by za běžných okolností indikoval pro březen mírný pokles podílu nezaměstnaných s tím, jak se s příchodem jara obnovují některé sezónní práce. Pracovní trh obvykle reaguje se zpožděním z vývojem ekonomiky. Tentokrát je vše jinak. Nástup pandemie a opatření proti zpomalení jejího šíření má za následek recesi ekonomiky a okamžité propouštění zejména ve službách a v menší míře i v průmyslu. Počítáme s tím, že hibernace ekonomiky přivedla již v březnu na pracovní úřady navíc zhruba přes 100 tisíc žadatelů. To by znamenalo nárůst podílu nezaměstnaných na 4,3 %. Tak vysoko byla naposledy v dubnu 2017. Odhad je tentokrát extrémně nejistý, přičemž další vývoj je silně podmíněn vládním postupem u nás i v zahraničí.

Reálné mzdy: Data o vývoji mezd za první čtvrtletí budou do značné míry odrážet vývoj před pandemií. Vyjednané nárůsty mezd v řadě firem a nárůst platů ve veřejné sféře povedou k další slušné statistice o vývoji průměrných mezd za první čtvrtletí. Je možné, že březnový vývoj se již na statistice částečně projeví, ale dopad bude znát především ve druhém čtvrtletí. Ke zvyšování mezd za současné situace sáhne málokdo, naopak některé firmy hlásí snižování. Za první čtvrtletí čekáme růst průměrné mzdy o 3,7 % reálně a 7,5 % nominálně.

Spotřebitelské ceny: Spotřebitelské ceny v březnu mohly být hibernací ekonomiky významně ovlivněny. Předzásobení obyvatel potravinami ukazuje šanci na vyšší cenový růst, ale týdenní šetření dramatické nárůsty neindikují. Ceny by měly růst v důsledku zvýšení spotřební daně na tabák a alkohol a dále zvýšení cen elektřiny. Naopak výrazný pokles zaznamenaly ceny u čerpacích stanic vlivem obrovského poklesu cen ropy. Kurzové změny se většinou v inflaci projevují s určitým zpožděním, ale tentokrát bylo oslabení koruny natolik silné, že můžeme určité vlivy čekat i zde. Je pravděpodobné, že meziroční míra inflace se nachází blízko vrcholu poblíž 4 % y/y a přibližně od května bude klesat. S ohledem na turbulentní vývoj na trzích a nejisté výhledy je třeba připomenout, že nejistota současných odhadů je zvýšená.

Průmysl a zahraniční obchod: Za únor s ohledem na lednový nárůst a zlepšení indexu nákupních manažerů čekáme přibližně meziměsíční stagnaci průmyslové výroby a zmírnění meziročního poklesu průmyslu na -0.3 % z předchozích -1,4 %. Otázkou je samozřejmě březen, kdy zejména zastavení výroby v automobilkách povede k prudkému poklesu statistik z výroby. Propady lze pak čekat i v zahraničním obchodě a to v obou směrech tedy v exportu i importu.

Maloobchodní tržby: Dobrá situace domácností pravděpodobně ještě v únoru udržela solidní růst maloobchodních tržeb. Ovšem propad spotřebitelské důvěry v březnu je předzvěstí dalšího vývoje. Nicméně nízká spotřebitelská důvěra s sebou tentokráte neponese jen úspory, ale současně i předzásobení některým zbožím jako jsou potraviny, léky, drogerie či vybraná elektronika. Za únor čekáme růst tržeb v maloobchodu meziročním tempem 4,8 % bez segmentu aut a 2,4 % celkově.

Zdroj informací

Komerční banka

Datum

31. března 2020

Fotogalerie

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 2.2843 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál