Nedlužím státu? Své závazky občané zjistí díky nové webové aplikaci

Nedlužím státu? Své závazky občané zjistí díky nové webové aplikaci

Neuhrazené poplatky za popelnici či psa, nedoplatky na sociálním pojištění, pokuty za dopravní přestupky či nedoplatky na daních – to jsou časté dluhy, které stát vymáhá. Ačkoli mají instituce povinnost dlužníka o existenci závazku vyrozumět, ten o něm velmi často neví a dluh tak narůstá i několik let. 22 miliard evidují jako dlužnou částku Ministerstvo financí a MPSV. V té nejsou zahrnuty miliardové dluhy občanů na zdravotním pojištění. S pomocí nové webové stránky Nedlužím státu si občané mohou ověřit, zda nějaké závazky nemají.

Zjistit, zda a kolik dlužím státu, je v současné době velmi nepřehledné. Nejen proto se autor myšlenky a zároveň šéf Institutu prevence a řešení předlužení Radek Hábl, který tím navazuje na své předchozí aktivity jako Mapa exekucí či Mapa bankrotů, spojil s komunitou expertních dobrovolníků Česko.Digital a společně připravili projekt Nedlužím státu. „Chceme lidem usnadnit orientaci při zjišťování možných dluhů vůči státní správě,“ vysvětluje základní pohnutku Hábl s tím, že se nejčastěji jedná o dluhy vůči finančnímu úřadu, České správě sociálního zabezpečení nebo obcím. Problémy dělají i neuhrazené pokuty za dopravní přestupky.

To, co aplikace uživatelům nabízí, přibližuje dobrovolník Tomáš Walek, koordinátor projektu z Česko.Digital: „Nedlužím státu je určeno všem, kteří chtějí mít jistotu, že nikde nedluží, ale neví, jak to zjistit nebo jak předcházet sankcím, penále, exekucím a frustraci ze zadlužení.“ Web pomůže podle jeho tvůrců nejen fyzickým osobám, ale také podnikatelům, a to získáním potvrzení o bezdlužnosti. Usnadnit práci má také sociálním pracovníkům a dluhovým poradnám při mapování dluhů jejich klientů. „Kdokoli, kdo to potřebuje, může získat přehledný seznam institucí a návod, jak dluh zjistit,” dodává Walek.

„V aktuální verzi 1.0 web nabízí přehledně všechny informace na jednom místě, včetně potřebných formulářů. Už to je obrovské usnadnění celého procesu,“ uvádí ke spuštění projektu Nedlužím státu Jakub Nešetřil, zakladatel Česko.Digital. A dodává: „Funkcionality webu se budou rozšiřovat a vylepšovat v dalších fázích projektu.“ Rozšířené verze bychom se podle Česko.Digital mohli dočkat na jaře příštího roku. Zahrnovat bude i automatické vyplňování formulářů, šablony k žádostem o povolení splátkového kalendáře a odpuštění penále či zpětnou vazbu od uživatelů, kteří aplikaci využijí v této pilotní fázi. Postupně aplikace směřuje k plné digitalizaci a využití automatizovaného systému.

Aktuálně se dluhy vůči státní správě pohybují v řádu desítek miliard korun. Velmi často se však jedná o starší, nevymahatelné pohledávky. V roce 2021 se uvažuje o vyhlášení tzv. milostivého léta na návrh poslance Marka Výborného. „U dluhů vůči státu by postačilo krom úhrady jistiny doplacení 750 korun na nákladech zastavení exekuce,“ vysvětluje Výborného návrh Hábl. Odpuštění příslušenství u starých dluhů vůči státní správě by pomohlo desítkám tisíc občanů, kteří mohou navíc být ekonomicky zasažení současnou koronavirovou krizí. To by ve výsledku pomohlo celé ekonomice, domnívají se odborníci. O návrhu poslanci aktuálně jednají v rámci klíčové reformy exekucí.

Podrobné údaje k dluhům vůči státu:

  • Finanční správa eviduje 231 tisíc dlužníků, z toho 72 tisíc dluhů je vymáháno exekučně. Jistina činí 5 miliard korun, příslušenství 3,5 miliard korun. Zdroj: Ministerstvo financí

  • Celní správa eviduje 158 tisíc dlužníků, z toho 83 tisíc je vymáháno exekučně. Jistina činí 2,9 miliardy korun, příslušenství 1,2 miliardy korun. Zdroj: Ministerstvo financí

  • ČSSZ eviduje 156 tisíc exekucí v hodnotě 9,6 miliardy korun – z toho 7,8 miliard činí jistina, 1,8 miliard příslušenství. Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Institut prevence a řešení předlužení

Nezávislý think-tank, který se zaměřuje na problematiku zadluženosti domácností, exekucí a osobních bankrotů. Cílem je snížení množství lidí v exekucí, kultivace českého systému vymáhání pohledávek a minimalizace prostoru pro nemravný obchod s dluhy.

Česko.Digital

Česko.Digital je komunita IT profesionálů, kteří pro-bono pomáhají neziskovým organizacím, samosprávě i státu dělat Česko lepším místem k životu. Od svého založení v květnu 2019 sdružila přes 3494 vývojářů, designérů, projektových a produktových manažerů a marketérů.

Zdroj informací

Česko.Digital a NejBusiness.cz

Datum

30. listopadu 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.2134 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál