Prezident dnes jmenoval Mariana Jurečku (KDU-ČSL) ministrem práce a sociálních věcí

Prezident dnes jmenoval Mariana Jurečku (KDU-ČSL) ministrem práce a sociálních věcí

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka byl dnes v Lánech jmenován ministrem práce a sociálních věcí. Prezident Zeman ho dnes navíc pověřil i dočasným vedením resortu zemědělství, ministerstvo povede místo Zdeňka Nekuly, který je v izolaci kvůli nemoci covid-19 a bude jmenován až po novém roce. Jednou z hlavních priorit nového ministra práce a sociálních věcí bude důchodová reforma, jejíž základ bude spočívat především v mezigenerační solidaritě.

Chce se věnovat také sociálně adresné politice a za klíčové považuje skloubení pracovního a rodinného života, kde preferuje větší využívání částečných úvazků. Nebude však zapomínat ani na dlouhodobé palčivé problémy naší společnosti a péči o lidi s handicapem nebo ty, kteří si sami nedokáží pomoci. Ze všeho nejdříve však chce urychleně a adresně pomoci lidem, které postihl pád dodavatelů energií.

Marian Jurečka má se sociálněprávní agendou letité zkušenosti. „Problematiku Ministerstva práce a sociálních věcí dlouhodobě sleduji a několik let ji z pozice poslance legislativně navrhuji či připomínkuji. Čtyři roky jsem působil v komisi pro sociální oblast na kraji a jsem také dlouholetým členem Charitní rady, navíc jsem v posledním volebním období předložil desítky pozměňovacích návrhů a novel zákonů, které spadají do této agendy,“ uvedl předseda lidovců.

Nově jmenovaný ministr také nastínil svou představu důchodové reformy, která má více zohlednit výchovu dětí. „Děti jsou základním pilířem pro naši společnost a my musíme umět jejich výchovu ocenit. Není možné, aby pečující rodiče byli „trestaní“ nižším důchodem za to, že se starali o potomky a investovali do nich nejen svůj čas a energii ale také nemalé peníze. Rodiče, kteří vychovali dvě a více dětí a měli průměrné příjmy, by tak mohli počítat s důstojným důchodem v budoucnu. Člověk, který z nejrůznějších důvodů děti nemá a nemá tím pádem ani pravidelné výdaje na jejich výživu a výchovu, by měl tyto uspořené prostředky přesměrovat na podporu zajištění se ve stáří, například formou spoření,“ vysvětlil Jurečka s tím, že stát tento typ spoření musí podporovat.

„Moje politika na ministerstvu práce a sociálních věcí by měla být sociální, ne socialistická. Chci podpořit rozvoj sociálních služeb, protože obyvatelstvo stárne a bez sociálních služeb se jednoduše neobejdeme. Chtěl bych se také zaměřit na sociální podpory, například příspěvek na péči, minimální mzdu, a minimální důchod se zavedením jeho automatické valorizace,“ uzavřel Marian Jurečka.

Kdo je Marian Jurečka

Pochází z rodiny, která se po generace věnovala zemědělství, a také on sám se rozhodl pokračovat v rodinné tradici. Po maturitě na Střední zemědělské škole v Přerově navázal studiem oboru rostlinolékařství na Mendelově univerzitě v Brně. Do KDU-ČSL vstoupil jako čerstvě osmnáctiletý student v roce 1999 a postupná mravenčí práce uvnitř strany ho vynesla až na post místopředsedy. V roce 2012 se stal lídrem kandidátky KDU-ČSL v Olomouckém kraji, v krajských volbách uspěl a následně byl v roce 2013 zvolen také poslancem a krátce po svém zvolení stal ministrem zemědělství (2014 – 2017). V lednu 2020 byl na mimořádném sjezdu zvolen předsedou KDU-ČSL.

Zdroj informací

Ministerstvo práce a sociálních věcí a NejBusiness.cz

Datum

17. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2001 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál