Karel Kotoun: Práce z domova má daňové výhody i rizika

Karel Kotoun: Práce z domova má daňové výhody i rizika

Práce z domova nebyla nikdy snazší a potřebnější než v současné době. S režimem home-office souvisejí některé daňové úlevy, ale nese s sebou i určité nejasnosti – zejména, pokud pracujete v nadnárodním prostředí a pro klienty z různých zemí. Jak lze díky home-office ušetřit, například prostřednictvím úlev na daních? A kterých daňových rizik je třeba se vyvarovat?

V případě OSVČ lze provádět úlevu na dani při práci z domova za podmínek, že OSVČ jedinec provádí činnost z domova pravidelně a na práci má vyhrazené a oddělené místo. Například ve Velké Británii lze odečíst od příjmů náklady na energie za pokoj či nemovitost, ve které provádíte výdělečnou činnost nebo také náklady na telefon i v případě, že zaměstnavatel požaduje, abyste pracovali z domova. Jelikož se takové náklady dají jen těžko vyčíslit, přistupuje se k odečtu v přepočtu 750 CZK za měsíc, a to však bez započtení nákladů na telefon.

Na druhou stranu je nutné brát v potaz i geografické polohu, tedy zemi, odkud práci vykonáváte. Tato skutečnost může mít vliv hned ve dvou úrovních. Tou první je časový posun. Tou druhou je potenciální dopad na zdanění práce. V Evropské unii je limit na počet dní v jedné zemi před povinností platit daně 183 dní, ale i tak některé země mohou požadovat dvojí zdanění.

Účetní rok 2020 tak nebude složitý jen pro zaměstnavatele, zaměstnance a OSVČ, ale především také pro účetní společnosti, které budou muset porozumět okolnostem a podmínkám, za kterých zaměstnanci práci z domova vykonávají, a zároveň také platné právní úpravě jak ji stanoví zákoník práce. To vše pro to, aby bylo možné kvalifikovaně vyčíslit náklady, které s sebou práce z domova přináší.

Zdroj informací

Karel Kotoun, manažer Consulting & Strategy společnosti Accenture

Datum

19. října 2020

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2266 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál