Stavební firmy se v boji proti rostoucím nákladům a problémům s dodávkami obracejí na technologie

Stavební firmy se v boji proti rostoucím nákladům a problémům s dodávkami obracejí na technologie

Stavebnictví hledá nové možnosti, jak bojovat s inflací a geopolitickými faktory, náklady však zůstávají bezprostředním problémem každého projektu. Podle nejnovějšího reportu globální advokátní kanceláře DLA Piper „Stavebnictví budoucnosti: Snaha a prosperita v éře rozvratu“ (v angličtině: Constructing the Future: Striving and thriving in the era of disruption) více než čtyři z pěti (85 %) vedoucích pracovníků ve stavebnictví v Evropě očekávají v příštích 18 měsících růst cen materiálů.

Report analyzuje odpovědi vedoucích pracovníků ve stavebnictví v Evropě, Asii, Tichomoří a také na Blízkém východě. Vyplývá z něj, že stavebnictví, zejména v Evropě, nasazuje technologie, aby kompenzovalo inflaci a problémy s dodávkami materiálu. Téměř čtyři z pěti (79 %) vedoucích evropských pracovníků ve stavebnictví zavedli technologie umělé inteligence k automatizaci objednávek, plateb, fakturace a sledování dodávek.

Podle průzkumu společnosti DLA Piper investují vedoucí pracovníci ve stavebnictví v Evropě do technologií častěji než jejich kolegové v Asii a na Blízkém východě. 47 % evropských vedoucích pracovníků očekává, že jejich investice do digitálních technologií v příštích dvou letech výrazně vzrostou, ve srovnání s 21 % vedoucích pracovníků v Asii a Tichomoří a 12 % na Blízkém východě. Vedoucí pracovníci ve stavebnictví v Evropě rovněž vedou mezi ostatními regiony v oblasti zavádění nových technologií, např. internetu věcí. Více než čtyři z pěti (85 %) vedoucích pracovníků v Evropě začlenili umělou inteligenci, robotiku a analytický software do procesů přípravy projektů, zatímco v Asii a Tichomoří je to 64 % a na Blízkém východě jen 45 %.

David Padyšák, vedoucí pražské nemovitostní praxe DLA Piper, řekl: „Poslední dva roky byly pro stavebnictví náročné, jak v České republice tak i celosvětově. Pandemická omezení, kolísavé ceny komodit a ruská invaze na Ukrajinu - to vše vytvořilo nepříznivé podmínky, především ve střední Evropě. Investice do technologií sice nejsou komplexním řešením všech problémů, kterým současné stavebnictví čelí. Ale mnoho vedoucích pracovníků ve stavebnictví zavádí technologie, které pomáhají řídit a zefektivňovat složité nákupní a dodavatelské řetězce. Technologie také poskytují více nástrojů potřebných ke splnění požadavků udržitelnosti. Díky aplikacím internetu věcí, technologiím umělé inteligence a analytice se zlepšuje stavebním firmám orientace v logistice, zmírňuje se tlak na náklady a zajišťuje soulad s ESG.“

DLA Piper také zjistila, že inflace rychle mění přístup vedoucích pracovníků ve stavebnictví k rizikům spojeným s cenou zakázek. Více než polovina (54 %) vedoucích pracovníků ve stavebnictví uvádí, že zajištění zakázek bez pevně stanovených cen v nadcházejících měsících je nyní jednou z jejich hlavních priorit. Vedoucí pracovníci v Evropě očekávají, že volatilita bude pokračovat, přičemž 56 % z nich považuje inflaci cen energií za významnou výzvu pro jejich investiční strategii. Mezi další výzvy patří geopolitická rizika (51 %), makroekonomická nejistota (36 %) a napjatá situace na trhu práce (33 %), k čemuž přispívá i COVID-19 a brexit.

Vedle inflace je přechod na udržitelné stavebnictví velkou výzvou zejména v Evropě. Více než čtyři z pěti vedoucích stavebních firem (82 %) uvádějí, že jsou odhodláni snížit uhlíkovou stopu v rámci svých provozů a dodavatelských řetězců. Navzdory síle tohoto závazku se však jen 32 % respondentů v Evropě domnívá, že jejich vlastní firma je dobře připravena na dosažení Net Zero do roku 2050. V ostatních regionech je důvěra ještě nižší: 18 % vedoucích pracovníků v Asii a Tichomoří a pouze 9 % na Blízkém východě se cítí být na dosažení Net Zero v tomto časovém horizontu dobře připraveno.

Paul Giles, partner DLA Piper, řekl: „Tento report ilustruje míru tlaku, který je pociťován po celém světě, včetně dopadu na životní prostředí a snižování emisí uhlíku. Stavební průmysl si uvědomuje, jakou roli může hrát v boji proti změně klimatu. V Evropě se drtivá většina vedoucích pracovníků zavázala k dekarbonizaci. Narušení dodavatelského řetězce a rychlá inflace cen však vytvořily další nákladový tlak na již tak zatížené stavební firmy, které už nyní pociťují dodatečné náklady spojené s přechodem na Net Zero. V době, kdy se stavební firmy soustředí na udržení konkurenceschopnosti, by normy udržitelnosti platné v celém odvětví podpořily dlouhodobě osvědčené postupy.“

Zdroj informací

DLA Piper a NejBusiness.cz

Datum

26. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.0713 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál