ÚOHS provedl rozsáhlé sektorové šetření na potravinářském trhu, věnoval se i zvyšování cen

ÚOHS provedl rozsáhlé sektorové šetření na potravinářském trhu, věnoval se i zvyšování cen

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže provedl od počátku roku 2021 do června 2022 rozsáhlé sektorové šetření zaměřené na trhy nákupu potravin za účelem dalšího prodeje v České republice, včetně služeb s tímto nákupem souvisejících.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže provedl od počátku roku 2021 do června 2022 rozsáhlé sektorové šetření zaměřené na trhy nákupu potravin za účelem dalšího prodeje v České republice, včetně služeb s tímto nákupem souvisejících.

V šetření již byla zohledněna směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/633 ze dne 17. dubna 2019 o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v zemědělském a potravinovém řetězci. Transpozice směrnice do českého právního řádu, k níž má dojít prostřednictvím novelizace zákona o významné tržní síle, zatím nebyla legislativně provedena. Vzhledem k nepřímému účinku směrnice se Úřad pokusil zmapovat alespoň základní poznatky o dodavatelsko-odběratelských vztazích napříč zemědělským a potravinovým řetězcem.

Směrnice přináší zásadní rozšíření působnosti Úřadu v oblasti tzv. významné tržní síly, a to v souvislosti s principem „z farmy až na vidličku“. Ten znamená, že významná tržní síla subjektů bude nově posuzována nejen u obchodních řetězců, ale i u všech ostatních odběratelů v zemědělském a potravinovém řetězci (s výjimkou spotřebitelů), kteří přesáhnou stanovený obratový limit a současně nebude dána dostatečná vyvažující síla dodavatele. Nově se tak budou moci nekalých obchodních praktik dopustit např. zpracovatelé v potravinářském průmyslu, food brokeři, velkoobchody a další entity, které nakupují zemědělské a potravinářské výrobky pro další prodej. Zejména v rámci nižších článků řetězce to přinese nutnost adaptace na novou právní úpravu, a to např. v oblasti sjednaných lhůt splatnosti nebo písemnosti smluv.

V nižších článcích řetězce, jichž se doposud regulace nekalých obchodních praktik netýkala, se například výjimečně objevily lhůty splatnosti o délce 60, ale dokonce i 120 dní. I v tomto ohledu tedy bude potřeba, aby se smlouvy a praxe v zemědělském a potravinovém řetězci dostaly do souladu s novou právní úpravou, která požaduje maximální délku splatnosti 30 dnů.

Úřad se dále zabýval službami souvisejícími s nákupem nebo prodejem potravin, které jsou poskytovány dodavatelům potravin ze strany odběratelů s významnou tržní silou nebo s nimi spolupracujících třetích subjektů. Takové služby jsou v souladu se zákonem a směrnicí za předpokladu, že (i) mají přímou materiální souvislost s nákupem nebo prodejem potravin, (ii) podmínky jejich poskytování a využívání nevytvářejí výraznou nerovnováhu v právech a povinnostech smluvních stran, (iii) jsou-li zpoplatněny, mají přímou materiální souvislost s nákupem a prodejem potravin a platby či jiné plnění za tyto služby jsou přiměřené hodnotě poskytovaných služeb, (iv) využívání služeb není podmínkou přijetí potravin do prodeje a (v) dodavatelé potravin nejsou bezdůvodně diskriminováni při poskytování těchto služeb a jejich úhradě.

Tyto služby, které mohou mít různý charakter, jsou podle své povahy, obchodních zvyklostí a obvyklého chodu věcí v daném odvětví zpravidla poskytovány v souvislosti s nákupem nebo prodejem potravin a odběratelé i dodavatelé z nich mají skutečný materiální prospěch. Úřad se podrobně zabýval například službami souvisejícími se zpracováním a předáváním kmenových dat produktů a také službami zúčtovacími, které se ve většině případů poskytují bezúplatně. Zpoplatněná forma právě jmenovaných služeb pak může být z hlediska právní úpravy významné tržní síly problematická.

V posledních měsících Českou republiku zasáhla nebývale vysoká míra inflace, která se významně projevila také na růstu cen potravin (meziročně často v řádech desítek procent). Úřad proto zjišťoval, jaké jsou zdroje tohoto strmého růstu uvnitř zemědělského a potravinového řetězce. Zjistil, že požadavky na vyšší ceny produktů vycházejí primárně od dodavatelů, kteří se potýkají se značným zvýšením svých výrobních nákladů, zejména pak energie a pohonné hmoty. Druhým hlavním zdrojem je nejistota některých dílčích trhů, kde psychologická obava z nedostatku způsobená primárně válečným konfliktem na Ukrajině přináší vyšší vzácnost určitých typů komodit, a tím i jejich řádově vyšší ceny. Největší dynamiku vykazovaly např. segmenty pekařských výrobků (či šířeji výrobků z obilovin a mouky), olejů, některých druhů masa (např. drůbeží, hovězí apod.) a rovněž másla. U dodavatelů ze zahraničí je přitom tlak na zvyšování cen podstatně nižší než u dodavatelů tuzemských.

Současně jak odběratelé, tak i dodavatelé shodně tvrdí, že růst svých nákladů prozatím nepromítli do prodejních cen v plné míře, což může znamenat, že maloobchodní ceny se ani v současné chvíli, tedy po zhruba půlroční nestabilitě, prozatím neustálily v nové ekonomické rovnováze.

Z hlediska výhodnosti spolupráce pak lze na základě analýzy ziskovosti trhů v zemědělském a potravinovém řetězci soudit, že převážná většina odvětví vykazovala kladný hospodářský výsledek. Výjimkou bylo stravování a pohostinství, na které silně dopadly důsledky pandemie covid-19. Současně je ale třeba upozornit, že odvětvová (tj. agregovaná) úroveň dat nemusí vypovídat o situaci na úrovni individuálních podnikatelů, jejichž hospodaření za poslední období bývá promítnuto do účetních výkazů.

Zdroj informací

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a NejBusiness.cz

Datum

29. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.3638 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál