Logistické a průmyslové areály se stávají nejvýnosnějším typem komerčních nemovitostí na českém trhu

Logistické a průmyslové areály se stávají nejvýnosnějším typem komerčních nemovitostí na českém trhu

Boom nastartovaný pandemií trvá. Zájem o logistické a průmyslové areály je stále enormní, oproti loňsku stoupl počet nově dodaných prostor o 130 %. Nabídka i přesto nedokáže uspokojit poptávku, a to navzdory zvyšujícím se cenám nájemného i energií.

 

 

To nejpodstatnější z trhu logistických a průmyslových nemovitostí za první čtvrtletí roku 2022:

  • Celková pronajímatelná plocha dosáhla moderních skladových a průmyslových prostor 9,92 milionů m², v následujících týdnech se dostane přes hranici 10 mil m2.
  • Nájemné v logistických a průmyslových nemovitostech raketově roste a dosahuje rekordních maxim. Průměrné nájemné v regionu Prahy a okolí meziročně vzrostlo o 47 %. Výše nájemného v Praze atakuje hranici 8 eur za m2 měsíčně za prémiové skladovací plochy.
  • Kvůli zdražování stoupá také výše záloh na spotřebu energií a služeb, přesto i nadále klesá míra neobsazenosti, která meziročně poklesla o 61 % na historicky nejnižší hranici 1,4 %.
  • V 1. čtvrtletí 2022 byl podíl renegociací v meziročním srovnání nižší o 8 %, v celkovém objemu transakcí ale zaujímá 57 %.
  • Na trh bylo v 1. čtvrtletí tohoto roku nově dodáno 174 000 m², o 129 % více než ve stejném období minulého roku. Ve výstavbě se nacházelo 1,13 milionů m², v meziročním srovnání o 61 % více.

Česká republika je rájem e-shopů. Na počet obyvatel zde máme ve srovnání se zbytkem Evropy největší počet online obchodů. Tento dlouhodobý trend byl navíc umocněn pandemií koronaviru. Kvůli přerušení dodavatelských řetězců, které nastalo v souvislosti s přísnými opatřeními proti šíření covidu, hledají nájemci z řad e-commerce, logistiky i výroby prostory, které budou blíž ke koncovému zákazníkovi. Největší zájem je o lokality v atraktivní blízkosti Prahy a Brna, kde je aktuální míra neobsazenosti pouhých 0,5 %, což prakticky znamená, že jsou sklady v okolí těch měst v podstatě plně obsazené.

Právě kombinace silné poptávky a stávající nízké míry neobsazenosti tlačí na zvyšování nájemného. Průměrné celorepublikové nájemné meziročně vzrostlo o 21 %, nejvíce v regionu Praha a okolí (47 %), Středočeském kraji (43 %), Karlovarském kraji (26 %) a Ústeckém kraji (23 %). V Praze a přilehlém okolí se již nabízí metr čtvereční za osm eur měsíčně. Naopak nejmenší růst nájmu jsme zaznamenali v Jihočeském kraji (6 %) a kraji Plzeňském (8 %).

„K tomuto navyšování přispívá také citelné zdražování energií. Vedle nájemného rostou zálohy na služby a energie, které se nyní pohybují ve výši 0,75-1,00 eur za m2 měsíčně a povedou k dalšímu růstu požadovaného nájemného. Lze předpokládat, že v blízké budoucnosti dosáhne nájemné zejména v Praze a okolí dvojciferných čísel a přiblíží se tak evropskému standardu“, komentuje aktuální situaci na poli industriálních nemovitostí Markéta Vrbasová, vedoucí oddělení Industrial & Logistics ve společnosti Knight Frank.

Renegociace původních smluv představují větší část (57 %) z celkového objemu uzavřených transakcí. Stávající nájemci se snaží udržet si již pronajaté prostory i za cenu nárůstu záloh na energie. Vidí, že průmyslové nemovitosti nejsou a nebudou. Jsou tak často okolnostmi donucení se s navýšením cen poprat. Řešením může být zvýšení efektivity provozu ve skladu, automatizace, robotizace, a celkově maximální využití kapacit, které prostor nabízí. Největší renegociace byla v prvním čtvrtletí uzavřena v Prologis Parku Prague-Jirny se společností Globus a týkala se 61 500 m².

Firmy, které hledají nové prostory, jsou nuceny přehodnocovat své požadavky na atraktivní lokality v blízkosti Prahy, případně diverzifikují tyto náklady mezi své zákazníky. Nárůst cen pocítíme my všichni, neboť se projeví v konečné ceně spotřebního zboží a služeb.
 
„Válečná situace na Ukrajině neměla dosud na množství poptávek žádný zásadní dopad. Pokud však bude válka pokračovat, očekáváme zvýšený zájem zejména o relokaci výrobních kapacit směrem do střední Evropy. V okolí Prahy se aktuálně chystá několik projektů se zaměřením na small business units, které by měly uspokojit velkou poptávku po tomto typu produktu. Cena, za kterou budou nabízeny začíná na 8 eurech za metr čtvrteční měsíčně“, dodává dále Vrbasová.

Disponibilita pozemků je v lokalitách u Prahy nebo Brna mizivá, nicméně lze na trhu stále najít zajímavé příležitosti pro akvizici v regionech, které se tak stávají pro aktivní developery stále atraktivnějšími. Co se týče výstavby, ta probíhala na území všech krajů kromě Pardubického. Nejvíce ploch ve výstavbě se nacházelo v Olomouckém kraji (24 %), následoval kraj Moravskoslezský (14 %), kraj Ústecký (13 %) a kraj Plzeňský (12 %).

Zdroj informací

KNIGHT FRANK, spol. s r.o. a NejBusiness.cz

Datum

2. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.3511 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál