Unikátní „mikrovlnka“ FT4 již brzy dokáže opravit výtluk či trhlinu na silnici za pouhých 15 minut – a to trvale!

Unikátní „mikrovlnka“ FT4 již brzy dokáže opravit výtluk či trhlinu na silnici za pouhých 15 minut – a to trvale!

Česká společnost FUTTEC, autor patentu na unikátní systém celoročních oprav poruch asfaltových vozovek (výtluků a trhlin) prostřednictvím mikrovlnné technologie, se ve spolupráci se státním podnikem VOP CZ blíží k významnému milníku. Tím je dokončení prototypu zařízení FT4, které přináší opravdovou revoluci do oprav českých i evropských silnic. Nový stroj FT4 totiž bude třikrát výkonnější než stávající zařízení FT3: výtluk o velikosti 60 x 80 cm dokáže kompletně opravit za pouhých 15 minut. Tedy velmi rychle, a navíc celoročně, ekologicky a trvale. Společnost FUTTEC předvede stroj FT4 při práci již letos na podzim. A chystá jeho široké využití, které by mohlo významně přispět k prodloužení životnosti vozovek, omezení uzavírek a zajištění plynulosti a bezpečnosti dopravy.

Patentovaná technologie FUTTEC®, ukrytá v srdci stávajícího zařízení FT3, je jediná, která dokáže zacelit poruchu bez vzniku spáry, změny původních parametrů komunikace a nutnosti dlouhodobých uzavírek, spojených s objížďkami a dopravními kolonami. A to pouze s použitím jediného mikrovlnného stroje (FT3), malého kontejnerového vozidla na jeho přepravu a dvou pracovníků Odlišuje se tak od jiných technologií, které zbytečně rozšiřují opravenou plochu frézováním či bouráním, dodávají do vozovky materiál o jiné zrnitosti s nižší nosností anebo zálivkou spáry zhoršují protismykové vlastnosti vozovky. Stroj FT4, nástupce stávající „eftétrojky“, bude mít mnohem vyšší výkon, díky čemuž se opravy asfaltových komunikací výrazně zrychlí.

„Opravy technologií FUTTEC® jsme dosud zajišťovali zejména na objednávku regionálních správ a SSÚD ŘSD a městských technických služeb. Jejímu širšímu využití na českých, resp. zahraničních, silnicích však bránila rychlost opravy, protože prohřátí porušené asfaltové vrstvy z teploty vozovky na požadovanou technologickou teplotu 145 °C trvalo cca 35 minut, při teplotách pod bodem mrazu pak 50 minut. S nově vyvinutým strojem FT4 je tomu však konec: celý proces se zkrátí na 10 minut a kompletní oprava na 15 minut. FT4 navíc bude oproti současné verzi FT3 plně autonomní: jeho součástí je mikrovlnná pec i aplikátor a také zdroj elektrické energie, takže nepotřebuje být spojen s elektrocentrálou kabelem. V rámci naší spolupráce bude státní podnik VOP CZ po dokončení vývoje a montáže prototypu FT4 zajišťovat budoucí výrobu a servis tohoto stroje a podílet se na jeho prodeji v rámci České republiky i zahraničí,“ komentuje Jiří Rušikvas, zakladatel a majitel společnosti FUTTEC.

FUTTEC

Společnost FUTTEC a.s. byla založena v roce 2011 s cílem vyvinout unikátní systém opravy výtluků na silnicích. Technologie, která je výsledkem dlouholetého výzkumu a zdokonalování, vznikla ve spolupráci s Ústavem chemických procesů Akademie věd ČR a VUT v Brně. Společnost FUTTEC za ni získala ocenění Vizionáři 2019 ve stejnojmenné soutěži sdružení CzechInno. Navíc se jí z Evropské komise v rámci programu EU Horizon 2020 podařilo získat dotaci ve výši 1,8 mil. euro na komercionalizaci této inovativní technologie, kterou tak díky získaným financím bude moci dále zdokonalovat a uvádět ji v širším měřítku na český i zahraniční trh.

Technologie FUTTEC je určena k trvalým opravám výtluků a dalších poruch asfaltových povrchů na pozemních komunikacích, cyklostezkách a dalších asfaltových plochách. Funguje na principu ohřevu asfaltových směsí pomocí mikrovlnné technologie, díky čemuž je zajištěn hloubkový ohřev opravovaného místa bez degradace asfaltové směsi. Výsledkem je vysoká pevnost a dlouhá životnost opraveného místa. Díky tomuto principu může být oprava silnic realizována celoročně, tedy i v zimním období.

Tato technologie je ukryta v srdci unikátního zařízení FT3. V roce 2021 bude na trh uveden třikrát výkonnější model FT4, který opravy ještě zrychlí. Na jeho dokončování FUTTEC od března 2021 spolupracuje se společností VOP CZ.

Zdroj informací

FUTTEC a.s. a NejBusiness.cz

Datum

25. června 2021

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.415 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál