ABB uvádí na trh novou generaci kolaborativních robotů a otevírá automatizaci novým uživatelům i odvětvím

ABB uvádí na trh novou generaci kolaborativních robotů a otevírá automatizaci novým uživatelům i odvětvím

Osm z deseti výrobních společností uvádí, že z důvodu pandemie má v příštím desetiletí v úmyslu navýšit využití robotů ve výrobě a investovat do automatizace.

ABB rozšiřuje své portfolio kolaborativních robotů o novou řadu GoFa™ a SWIFTI™, které doplňují nabídku kolaborativních robotů YuMi® a Single Arm YuMi®. Jsou určeny k automatizaci procesů vyžadujících větší nosnost, sílu a vyšší rychlosti a představují efektivní řešení pro zvýšení výroby v mnoha odvětvích, jako je např. elektronika, zdravotnictví, logistika, spotřební či potravinářský průmysl a další.

Ovládání nových kolaborativních robotů GoFa™ a SWIFTI™ je intuitivní. Zákazníci budou schopni obsluhovat kolaborativní robot vzápětí po instalaci bez nutnosti hlubších programovacích znalostí či speciálního školení, což umožní automatizaci v mnoha nových průmyslových odvětvích.

„Naše nové portfolio kolaborativních robotů je nejrozmanitější na trhu. Díky inovativním robotům mohou zákazníci provést transformaci pracoviště, zefektivnit operace a zvýšit produktivitu,” říká Sami Atiya, prezident divize ABB Robotika a automatizace a dodává: „Jejich ovládaní i konfigurace jsou snadné, zákazníci navíc získají přístup ke službě zákaznické podpory a mohou také využít odborné technické služby, jež nabízí podporu napříč všemi průmyslovými segmenty a zajišťují, že každý nový uživatel bude schopen robotická řešení využívat.“

Portfolio je navrženo tak, aby pomohlo stávajícím i novým uživatelům urychlit automatizaci s ohledem na čtyři klíčové trendy, k nimž patří individuální požadavky spotřebitele, nedostatek pracovních sil, digitalizace a nejistota, jež zásadním způsobem ovlivňují výrobu a potřeba zavést automatizaci do nových oblastí. Nová řada kolaborativních robotů reaguje na poptávku nových segmentů výroby a umožňuje výrobním společnostem zajistit ziskový růst.

Automatizace představuje budoucnost ve výrobě

V průzkumu, do kterého se zapojilo 1 650 malých i velkých podniků z Evropy, Spojených států a Číny, 84 % dotazovaných uvedlo, že v příštím desetiletí hodlá navýšit využití robotiky a automatizace. Podle 85 % z nich pandemie COVIDU-19 znamenala „mezník“, co se týče urychlení plánovaných investic do automatizace. Necelá polovina společností (43 %) uvedla, že robotická automatizace pro ně představuje nástroj, jak dosáhnout vyšší bezpečnosti na pracovišti, podle 51 % zajištění společenského odstupu a více než třetina (36 %) ji považuje za záruku zlepšení kvality práce svých zaměstnanců. 78 % majitelů dotazovaných společností uvedlo, že nábor nových a udržení stávajících zaměstnanců v oblasti opakovaných a ergonomicky náročných úkonů bude čím dál komplikovanější úkol.

Ovládání a instalace kolaborativních robotů je velmi snadné. Jsou navrženy tak, aby prováděly úkony za přítomnosti pracovníků bez nutnosti fyzických bezpečnostních opatření, jako je např. oplocení. V roce 2019 bylo instalováno více než 22 000 nových kolaborativních robotů, což je o 19 % více než v předchozím roce. Na základě metody CAGR (výpočtu složené roční míry růstu) se odhaduje, že poptávka po kolaborativních robotech vzroste v letech 2020-2025 o 17 %. Také se předpokládá, že zisk z celosvětového prodeje kolaborativních robotů stoupne od roku 2019 do roku 2025 z odhadovaných 0,7 na 1,4 miliard dolarů a že zisk z celosvětového podeje průmyslových robotů vzroste od roku 2020 do roku 2023 ze 45 na 58 miliard dolarů (CAGR 9 procent).

Kolaborativní roboty GoFa™ a SWIFTI™ jsou navrženy tak, aby zajišťovaly bezpečnou spolupráci s člověkem a automatizaci výrobních procesů. Představují efektivní řešení pro celou řadu aplikací, jako je manipulace s materiálem, obsluha strojů​, montáž dílů a balení v továrnách, lékařských laboratořích, logistických centrech a skladech i menších výrobních podnicích.

„Nasazení do provozu i ovládání našich kolaborativních robotů je velmi snadné díky nepřetržité zákaznické podpoře a sledování stavu robotu v reálném čase. To umožní urychlení jejich nasazení v těch podnicích, které o zavedení robotické automatizace dříve neuvažovaly. Podle našich zkušeností ty nejefektivnější operace využívají jak dovednosti lidí, tak potenciál nových technologií“ uvádí Sami Atiya.

Nové kolaborativní roboty budou schopni pomocí ABB nástrojů rychlého nastavení snadno naprogramovat i přeprogramovat všichni uživatelé, kteří umějí pracovat s tabletem nebo chytrým telefonem. Zákazníci mohou také využít dlouholeté globální zkušenosti našich expertů, které jsou zdokonalovány od roku 1974 díky instalaci více než 500 000 robotických řešení a síti 1 000 partnerů ABB.

Nové kolaborativní roboty GoFa™ a SWIFTI™ navazují na úspěch řady robotů YuMi, prvních skutečně kolaborativních robotů na světě, které byly uvedeny na trh v roce 2015. Kolaborativní roboty YuMi, jež spolupracují s člověkem, jsou využívány v hromadných výrobách i malých podnicích a laboratořích po celém světě a provádějí operace, jako je šroubování, montáž elektroniky a elektrických součástek, výroba ventilů a USB klíčů či testování vzorků na COVID-19 v laboratořích.

Každá instalace kolabrativního robotu zahrnuje spouštěcí balíček, který poskytuje přístup ke službě zákaznické podpory a kompletní řadě digitálních řešení ABB Ability™, jež nabízí monitorování a diagnostiku robotu po dobu prvních šesti měsíců. Zákazníci také mohou využít odborné technické služby, jež nabízí podporu napříč všemi průmyslovými segmenty.

ABB

ABB je přední globální technologická společnost, která podněcuje transformaci společnosti a průmyslu k dosažení produktivnější a trvale udržitelnější budoucnosti. Propojením software s portfoliem elektrotechniky, robotiky, automatizace a pohonů ABB posouvá hranice technologií na vyšší úroveň výkonnosti. Úspěch společnosti ABB, která je špičkou v oboru více než 130 let, tvoří 105 000 talentovaných zaměstnanců ve více než 100 zemích světa. 

ABB Robotika a automatizace je průkopníkem v oblasti robotiky, automatizace strojů a digitálních služeb. Nabízí inovativní řešení řadě různých průmyslových odvětví, od automobilového průmyslu přes elektroniku až po logistiku. Jako jeden z největších světových dodavatelů robotiky a automatizace strojů jsme již dodali více než 500 000 robotických řešení. Pomáháme našim zákazníkům všech různých velikostí zvyšovat produktivitu, flexibilitu a jednoduchost a zlepšovat kvalitu výroby. Podporujeme přechod našich zákazníků ke kolaborativním a k internetu připojeným továrnám budoucnosti. ABB Robotika a automatizace zaměstnává přes 10 000 zaměstnanců ve více než 100 lokalitách a 53 zemích.

Zdroj informací

ABB s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

26. února 2021

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.3066 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál