Nově vyvinuté typy kol turbodmychadel míří na světové trhy

Nově vyvinuté typy kol turbodmychadel míří na světové trhy

První brněnská strojírna Velká Bíteš (PBS), výrobce pohonných jednotek a zařízení pro oblast letecké techniky a přední evropská slévárna přesného lití, získala díky inovativnímu řešení pokročilou technologii přesného lití a zavedla sériovou výrobu nově vyvinutých typů kol turbodmychadel.

Nová technologie je v České republice zcela inovativní a unikátní a odpovídá na výzkumné a vývojové trendy ve světě. Vzešla z úzké spolupráce výrobního podniku a Akademie věd České republiky s využitím její špičkové Výzkumné infrastruktury pro studium a aplikaci pokročilých materiálů (IPMinfra). Celý pokrok pak vedl k podstatnému navýšení produkce, exportu a ziskovosti výroby PBS. Dotace společnost čerpala v programu Aplikace, zaměřeném na průmyslový výzkum a experimentální vývoj, z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK).

Projekt se zaměřil na vývoj řešení, které za použití pokročilejších technologií přesného lití niklových superslitin umožnilo cíleně měnit jejich strukturu a tím i mechanické vlastnosti. Zvýšila se tedy užitná hodnota odlitku bez nutnosti měnit základní materiál. Projekt tak komplexně vyřešil interakci mezi technologickým procesem přesného lití niklových superslitin a výslednou strukturou a mechanickými vlastnostmi odlitku.

„Během řešení projektu jsme vyvinuli 38 nových typů odlitků, které se na základě úspěšných výsledků vývoje podařilo uvést do sériové výroby. Jednalo se o odlitky pro zahraniční firmy z Německa, Švýcarska, Indie, Ruska a USA. Nové technologie jsme využili také pro zefektivnění a zkvalitnění stávající výroby radiálních kol turbodmychadel a lopatek turbodmychadel. Zároveň jsme získali další významné poznatky o materiálových vlastnostech jednotlivých použitých superslitin. To vše přineslo další zvýšení prestiže našeho podniku a jednodušší průnik na nové trhy“ říká profesor Karel Hrbáček, manažer výzkumného projektu PBS, a doplňuje: „Celkovým výsledkem projektu pak bylo podstatné navýšení produkce, zvýšení ziskovosti výroby, exportu a zaměstnanosti.“

PBS čerpala dotace z programů podpory OP PIK Aplikace. „V programech Aplikace, zaměřených na průmyslový výzkum a experimentální vývoj, získalo podporu 781 projektů v celkové hodnotě přes devět a půl miliardy korun. A proplaceno v nich již bylo téměř čtyři miliardy korun. Nová příležitost pro firmy získat v této oblasti podporu bude v září, kdy je v tomto programu plánovaná nová výzva,“ uvádí Lukáš Vymětal, generální ředitel Agentury pro podnikání a inovace (API), která program OP PIK administruje a pomáhá podnikatelům s procesem žádosti o dotace.

PBS Velká Bíteš

PBS Velká Bíteš se zabývá vývojem, výrobou a testováním turbínových pohonných jednotek pro letectví a energetiku. Je také přední evropskou slévárnou přesného lití, dodavatelem galvanických povrchových úprav a vysoce přesného obrábění. Nabízí výrobky a služby špičkové technické kvality s vysokou spolehlivostí a přidanou hodnotou zohledňující potřeby a specifika konkrétních zákazníků. Společnost většinu své produkce exportuje do více než 40 zemí světa. S více než 700 zaměstnanci patří v regionu Vysočiny mezi nejvýznamnější zaměstnavatele.

Agentura pro podnikání a inovace

Agentura pro podnikání a inovace (API) je státní příspěvková organizace s celostátní působností zřizovaná Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Je zprostředkujícím subjektem pro dotační programy podpory Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) 2014-2020 zaměřeného na rozvoj zpracovatelského průmyslu a souvisejících služeb. Mezi hlavní aktivity agentury patří administrace žádostí o dotace a projektů v průběhu realizace i udržitelnosti, poskytování informačního a konzultačního servisu zájemcům a žadatelům o dotace či pořádání tematických odborných seminářů.

Zdroj informací

Agentura pro podnikání a inovace a NejBusiness.cz

Datum

9. července 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.1579 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál