Vitesco Technologies ve Frenštátě slaví 25 let své existence

Vitesco Technologies ve Frenštátě slaví 25 let své existence

Výročí v malebném prostředí: ve Frenštátě pod Radhoštěm na úpatí Beskyd oslavuje závod společnosti Vitesco Technologies 25. výročí svého založení.

Když v květnu roku 1995 začal závod vyrábět elektronické komponenty pro automobilový průmysl, pracovalo v něm 100 zaměstnanců. Dnes jde o výrobní lokaci s přibližně 3 000 pracovníky, která je jedním z největších zaměstnavatelů v regionu. Patří rovněž mezi největší závody na výrobu elektroniky ve vlastnictví společnosti Vitesco Technologies, náležející do skupiny Powertrain Technologies koncernu Continental, která od října 2019 působí pod tímto novým názvem jako nezávislá společnost a naplňuje strategii trvalé udržitelnosti se zaměřením na elektrifikované pohony. Společnost Vitesco Technologies zaměstnává na přibližně padesáti místech po celém světě více než 40 000 lidí.

Ve Frenštátě pod Radhoštěm se vyrábí široká škála senzorů a elektronických ovládacích prvků: od snímačů teploty a hladiny kapalin přes čidla v klikách dveří až po inteligentní baterie, od řídicích jednotek motoru a dodatečné úpravy výfukových plynů až po centrální řídicí jednotky (CPC) pro elektrifikované pohony. V roce 2019 zde bylo vyrobeno 68 milionů kusů téměř 2 000 různých produktů. Mezi největší zákazníky závodu patří Daimler, Ford, Volkswagen, General Motors a BMW.

Závod se může pochlubit vysokým stupněm automatizace a uplatňuje nejmodernější výrobní postupy. Ve společnosti Vitesco Technologies funguje jako kompetenční centrum pro technologie povrchové montáže (SMT). Tento inovativní způsob, díky němuž lze povrchově osazované součástky připájet přímo na desku plošných spojů v plně automatizovaném procesu, umožňuje osazovat desky plošných spojů oboustranně a s velmi vysokou hustotou, což znamená dosažení výrazně menší velikosti výrobků a vyšší nákladové efektivity.

„Naši výrobu charakterizuje velmi vysoká technologická a kvalitativní úroveň, své kompetence rozvíjíme již více než 25 let. Tímto výročím také oslavujeme silnou pozici, které jsme dosáhli díky neutuchajícímu úsilí a neustálému zlepšování, na které mohou být všichni naši zaměstnanci právem hrdí,“ říká ředitel závodu Knut Staade. Automobilový průmysl prochází zásadní změnou a jednu z klíčových výzev představuje přechod na elektrické pohony. „Hlavním cílem společnosti Vitesco Technologies je stát se předním dodavatelem v oblasti elektrické mobility. Náš závod k tomu aktivně přispívá,“ dodává Knut Staade.

Již v roce 1995 se závod založený společností Siemens vyznačoval moderními výrobními technologiemi a značným stupněm automatizace. Společnost vykazovala vysoce dynamický růst: původně začínala se 100 zaměstnanci, o pět let později jich měla 900 a do roku 2008 se jejich počet rozrostl až na 2 800. Celosvětová finanční a hospodářská krize, která tehdy propukla, měla na automobilový průmysl a také na závod ve Frenštátě velmi nepříznivý dopad.

V roce 2007, když Continental převzal Siemens VDO, se stal závod ve Frenštátě pod Radhoštěm součástí koncernu Continental a česká pobočka si dokázala vybudovat silné postavení také v globální síti tohoto světového dodavatele automobilových dílů. S rozšiřováním výroby se rozrůstal i technologický záběr. Závod disponuje odborníky v celé řadě oblastí: od zpracování plastů přes testování a automatizaci až po robotiku. V roce 2015 závod přistoupil k intenzivní digitalizaci a začal vytvářet podmínky pro přechod na Průmysl 4.0. Frenštátský podnik se ve svém regionu stal průkopníkem Průmyslu 4.0 a již v lednu 2016 začal využívat kolaborativní roboty.

Frenštátský závod není pro region důležitý pouze jako zaměstnavatel, ale zapojuje se také do společenského života a mimo jiné podporuje místní sportovní kluby, školy, kulturní akce a ekologické aktivity v Beskydech.

V současné době samozřejmě zůstává ústředním tématem koronavirová pandemie, která automobilový průmysl tvrdě zasáhla. „Zdraví našich zaměstnanců má pro nás nejvyšší prioritu,“ říká Knut Staade. „Zároveň se ale snažíme vyhovět potřebám našich zákazníků.“

Velká oslava, určená pro zaměstnance i širokou veřejnost, naplánovaná u příležitosti 25. výročí, byla kvůli pandemii odložena na květen roku 2021.

Významné milníky závodu Vitesco Technologies ve Frenštátě pod Radhoštěm

1995 Závod zahajuje výrobu automobilové elektroniky pod značkou Siemens
1996 Přesun produkce do nově otevřené vlastní výrobní haly
2003 Začátek výroby senzorů
2004 Otevření nového logistického centra
2007 Continental přebírá společnost Siemens VDO, frenštátský závod přechází pod značku Continental
2015 Zvýšení digitalizace v zájmu přechodu na Průmysl 4.0
2016 Začátek využívání kolaborativních robotů (cobotů)
2019 Závod se stává součástí společnosti Vitesco Technologies, skupiny Powertrain Technologies společnosti Continental

Vitesco Technologies

Vitesco Technologies je přední mezinárodní společností v oblasti vývoje a výroby nejmodernějších technologií pohonných jednotek, zaměřených na udržitelnou dopravu. Vitesco Technologies nabízí řešení ekologicky čisté, efektivní a dostupné mobility díky inteligentně navrženým komplexním návrhům a pokročilým komponentům pro elektrické, hybridní i spalovací motory.

Výrobní portfolio zahrnuje elektrifikované pohonné systémy, elektronické řídicí jednotky, snímače a aktuátory a také řešení pro zajištění čistoty výfukových plynů. V roce 2018 dosáhla společnost Vitesco Technologies, jako divize společnosti Continental AG, obratu ve výši 7,7 miliardy EUR a v současnosti zaměstnává více než 40 000 osob na přibližně 50 místech po celém světě. Sídlem firmy je Řezno v Německu.

Zdroj informací

Vitesco Technologies a NejBusiness.cz

Datum

29. května 2020

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.4079 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál