Trh úvěrů v ČR v roce 2018

Trh úvěrů v ČR v roce 2018

Nové úvěry, nízké úrokové sazby, přesun do segmentu úvěrů s dlouhodobou splatností. To jsou jen některé z trendů, které v oblasti spotřebitelských úvěrů přinesl rok 2018, kdy se naplno projevila novelizace Zákona o spotřebitelských úvěrech. Zvyšuje se ale také množství refinancovaných úvěrů. Kromě positivních zpráv sledujeme také ale ty negativní, které legislativní změna přinesla – kupříkladu zcela nekontrolovatelnou činnost lichvářů.

Licenci ČNB pro poskytování spotřebitelských úvěrů jako nebankovní poskytovatelé spotřebitelského úvěru zatím získalo 87 subjektů.

Poskytovatelé a zprostředkovatelé spotřebitelského úvěru k 9.12.2018

Zprostředkovatelé spotřebitelského úvěru v přechodném období 17
Nebankovní poskytovatelé spotřebitelského úvěru 87
Samostatní zprostředkovatelé spotřebitelského úvěru 348
Vázaní zástupci dle zákona o spotřebitelském úvěru 19 367
Zprostředkovatelé vázaného spotřebitelského úvěru 1 907
Zahraniční zprostředkovatelé spotřebitelského úvěru na bydlení 8
Akreditované osoby dle zákona o spotřebitelském úvěru 19

V posledních letech většina bank v České republice začala poskytovat nové spotřebitelské úvěry za nebývale nízké klientské úrokové sazby. Z analýzy na úrovni jednotlivých bank vyplývá, že za tímto vývojem stojí snížená koncentrace trhu (vyšší konkurence na trhu) a do určité míry také uvolněná měnová politika spolu se změnami na trhu úvěrů na bydlení a hypoték.

Vedle propadu úrokových sazeb dochází ke změně struktury úvěrů na spotřebu směrem k úvěrům s dlouhou splatností. Zároveň dochází ke zvyšování podílu účelových úvěrů na spotřebu a poklesu podílu nesplácených úvěrů.

Nárůst podílu refinancovaných úvěrů, který se projevuje jednak vykazovaným nárůstem těchto úvěrů, ale také nárůstem dopočteného odlivu úvěrů.

Dopad změny v zákoně o spotřebitelském úvěru je značný. Počet oficiálních nebankovních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů se snížil na přibližně sto subjektů, nad kterými nově vykonává dohled ČNB. Část ze zaniklých subjektů se přesunula do nelegální oblasti nebo využívá různých kliček pro pokračování svého podnikání.

Za nejběžnější považujeme přesun k půjčkám pro živnostníky, úvěrovým tržištím, k půjčkám mezi fyzickými osobami nebo přesun k podomnímu poskytování půjček.

Celkový objem trhu nebankovních spotřebitelských úvěrů odhadujeme na zhruba 65 miliard korun, (cca 20% celého trhu). Došlo k poklesu objemu tradičních spotřebitelských úvěrů v „šedé zóně“, jejichž celkovou výši odhadujeme na hodnotu kolem 10 miliard korun. Přestože počet poskytovatelů nebo zprostředkovatelů spotřebitelských úvěrů operujících na hraně zákona je nižší, obáváme se přesunu těchto subjektů do ilegální sféry, kde působí bez jakékoliv regulace a poskytují vysoce rizikové úvěry za lichvářských podmínek. Především spotřebitelé v tíživé životní situaci, kteří jsou příliš rizikoví pro licencované poskytovatele, vidí lichváře jako poslední formu záchrany. Klíčovou příčinou rozvoje predátorských úvěrů je pak nízká finanční gramotnost a nedostatečné chápání úvěrových podmínek.

Přímým pozitivním důsledkem zákona o spotřebitelském úvěru je zpřísnění podmínek a omezení počtu nespolehlivých poskytovatelů spotřebitelských půjček, čímž dochází k poklesu poskytování rizikových úvěrů. Negativním důsledkem je naopak snaha o obcházení platné legislativy (P2P tržiště, půjčky na účelově zakládané živnosti, rozvoj zastaváren apod.) nebo přesun do oblasti mikropůjček. Přesto v těchto oblastech existují služby, které se nechovají predátorsky. Mezi ně patří například Kamali (mikropůjčka), Penizenaklik od České spořitelny (mikro půjčka) nebo platforma Zonky (P2P).

I přes rostoucí zadluženost domácností je jejich celkové zadlužení v mezinárodním měřítku vzhledem k hrubému domácímu produktu relativně nízké a pohybuje se kolem 31,3 procenta HDP.

Poslední roky se úvěrový trh nesl především ve znamení nízkých úrokových sazeb a nízké nezaměstnanosti, což se projevilo ve velkém nárůstů úvěrů na bydlení, a to i přes neustálý nárůst cen bytů a domů. Lze předpokládat, že investice domácností do nemovitostí do určité míry podpořily růst dražšího trhu spotřebitelských úvěrů z důvodu implementace opatření ČNB na hypoteční úvěry (omezením 100% financování hypoték mohly některé domácnosti využít dlouh. spotřebitelské úvěry k dofinancování úvěrů na bydlení).

Pozitivní je s ohledem na nízkou nezaměstnanost a růst příjmů pokles podílu klientských úvěrů se selháním v domácím bankovním sektoru. Po výrazném zvýšení podílu úvěrů se selháním v domácím bankovním sektoru u úvěrů na spotřebu po světové finanční krizi a české recesi (2008-2014), došlo v posledních letech opět k prudkému snížení tohoto podílu.

Trh spotřebitelských úvěrů prochází obdobím technologické proměny, kdy rozšíření internetu a sdílených služeb umožnilo vznik P2P platforem (vzájemné půjčování mezi lidmi).

Například v Česku jsou to nebankovní půjčky, v jejichž rámci lidé půjčují lidem, a je možné je získat u P2P platforem (např. Zonky, Benefi nebo Bankerat), V Česku musí být provozovatel platformy licencován jako platební instituce a stará se o zveřejňování poptávky a nabídky půjček, prověřuje úvěruschopnost žadatele a administruje celý proces půjčky a splácení.

Situace v oblasti insolvenčních návrhů na fyzické osoby a schválených oddlužení se díky ekonomické situaci stabilizovala. Nicméně statisíce osob v exekuci, mnohdy vícenásobné, která je pozůstatkem historických problémů jak osob, tak eskalace nákladů za úroky, právníky a exekutory jsou v období růstu dosud nedořešeny, což je varovné.

Významní hráči poskytující spotřebitelské úvěry předpokládají další vývoj trhu bez výrazných změn. Především dojde k pokračujícímu růstu trhu. Trendem je narůstající podíl digitálních kanálů na prodeji půjček a inovace produktů, především ve zvyšování flexibility splátek.

Zdroj informací

Trh úvěrů v ČR v roce 2018 a NejBusiness.cz

Datum

11. prosince 2018

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.0544 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál