Siemens na veletrhu MSV 2017 ukázal, jak efektivněji obrábět pomocí digitalizace

Siemens na veletrhu MSV 2017 ukázal, jak efektivněji obrábět pomocí digitalizace

Od 9. do 13. října představila společnost Siemens své komplexní portfolio digitalizačních řešení v oblasti stavby obráběcích a výrobních strojů na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2017 v Brně. Veletržní expozice firmy byla tradičně v pavilonu P, na stánku č. 19. Siemens na konkrétních příkladech ukázal, jak využít potenciál digitalizace v oblasti výroby, jak dosáhnout vyšší pružnosti výroby a její efektivity a jak zkrátit výrobní cyklus a uvedení nového stroje na trh.

Tématem letošní prezentace byla digitalizace a její přínos pro obráběcí stroje. Ideově tak navazovala na expozici Siemens na největším strojírenském mezinárodním veletrhu EMO 2017, který proběhl v Hannoveru v polovině září. Zákazníkům firma představila moderní a ucelená řešení, která pojímají svět strojírenství a průmyslu v celé jeho šíři a pomáhají zlepšit postavení firem na trhu.

Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens má jako jediný pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů, přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy.

„Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Chceme zákazníkům ukázat, jak s využitím technologií Siemens zvýšit efektivitu a provozní spolehlivost obráběcích strojů nebo center. Velký potenciál vidíme především v oblasti brownfieldu, kde je instalována většina strojů staršího data výroby a jejich dodatečné vybavení prvky digitalizace – např. připojením ke vzdálené správě – velmi výrazně zvýší jejich produktivitu. Retrofity a renovace starších strojů, výrobních linek i zařízení jsou plně v souladu s principy digitalizace a nyní nastal čas pro jejich plné docenění,“ vysvětluje Tomáš Duba, ředitel úseku Řídicí systémy a pohony pro obráběcí a speciální stroje a roboty společnosti Siemens ČR.

Díky digitalizaci mohou provozovatelé výrobních závodů v reálném čase monitorovat výkon strojů, míru jejich opotřebení či predikovat konec životnosti různých komponent a včas tak plánovat preventivní servisní prohlídky a výměnu opotřebených dílů za nové. „V našem portfoliu máme řešení pro koncové uživatele obráběcích strojů i jejich výrobce,“ dodává Tomáš Duba.

Expozice Siemens:

1.    Precizní obrábění s novou softwarovou výbavou Siemens

Prostřednictvím nejnovějšího přírůstku do rodiny obráběcích strojů výrobce KOVOSVIT MAS představil Siemens řízení a ovládání stroje pomocí nové softwarové verze Sinumerik Operate 4.8 SP1, která výrazně zlepšuje ovládací prostředí a přináší řadu nových opcí.

Digitalizace výrazně posiluje výrobní flexibilitu a výkonnost, a zároveň snižuje náklady a dobu uvedení produktu na trh. To vše při zachování nebo zvýšení kvality produktu. Všechny výše zmíněné principy v sobě zahrnuje prototyp multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti KOVOSVIT MAS. Stroj je určený pro přesné a rychlé obrábění tvarově složitých povrchů a tvarů v pěti osách a umožňuje vrtání, vyvrtávání, vystružování, řezání závitů a frézování obrobků z pěti stran.

MCU450 využívá nejmodernější softwarové produkty Sinumerik Integrate, které propojují konkrétní výrobní stroje do nadřazených systémů a efektivně využívají informace z nich získané.

Prototyp představil Siemens s ovládacími obrazovkami Sinumerik Operate v nové softwarové verzi 4.8, která nabízí uživatelům řadu vylepšených vlastností, zejména co se týká rychlosti a přesnosti při obrábění. Tento stroj bude v České republice první, na kterém bude nový software oficiálně představen.

2.    Nové moduly Sinumerik Integrate

Návštěvníci se seznámili s řadou nových hardwarových a softwarových řešení v rámci integrovaného portfolia Sinumerik. Nabídka obsahuje integrovanou průmyslovou softwarovou a automatizační technologii navrženou tak, aby výrobcům obráběcích strojů umožnila využít plný potenciál produktivity digitální továrny.

Důležitou digitální novinkou byla platforma pro koncové uživatele a provozovatele zařízení Sinumerik Integrate, která se rozrostla o nové moduly. Firma představila opci Analyze MyPerformance, která umožňuje pomocí různých statistických vyhodnocení provádět detailní analýzu využití stroje, a modul Manage MyPrograms, jenž zajišťuje komfortní síťový přenos programů a dalších výrobních podkladů mezi strojem a stanicí technologa.

3.    Simulace obrábění

Na demonstračním panelu probíhala simulace obrábění na bázi softwaru NX s integrovaným simulačním jádrem VNCK. Vytvořený 3D model věrně kopíruje reálné pracoviště se strojem včetně obrobku. Na jeho identické simulaci Siemens ukázal, jak ušetřit čas a vyladit obráběcí proces předem na počítači.

4.    Operátorské panely Sinumerik

Veletržní novinkou byla nová verze softwaru Sinumerik 4.8 a ovládací dotykové panely Sinumerik blackline plus. Technologickým základem nového řešení pro ovládání obráběcích strojů je nová řada operátorských panelů Sinumerik black line plus ve velikosti 19“ a 22“ včetně nových strojních panelů. Inovovaný design ve spojení s nejnovější softwarovou verzí Sinumerik Operate 4.8 nabízí přehlednější a intuitivnější ovládání.

Větší prostor na panelu dovolí naplno využít všechny nové funkce, které verze 4.8 přináší a které potřebují prostor pro vizualizaci. Vedle běžných funkcí bude na monitoru nově možné zobrazit např. záběry z kamery umístěné v obráběcím prostoru a snímající obráběcí proces.

Nový software byl nasazen i na obráběcím centru MCU450 společnosti KOVOSVIT MAS a bude demonstrovat všechna vylepšení této verze oproti předchozím – mimo jiné rychlost a kvalitu obrábění. Připravena byla prezentace pětiosého obrábění, a to při výrobě turbínové lopatky.

5.    Vítejte v Robobaru. Co si dáte k pití? Aneb drinky 4.0

Už vás někdy pozval robot na drink? Robotický barman nejen připravil příjemné osvěžení, ale navíc zábavnou formou představil prvky průmyslové automatizace Siemens v praxi.

6.    Sledujte stroje z chytrého telefonu – Nová služba Condition Monitoring provozních dat z obráběcích a výrobních strojů

Novým trendem v nasazování prvků konceptu Průmyslu 4.0 do praxe, s velkým potenciálem a přínosem pro zákazníky, je monitoring, sběr dat ze strojních zařízení a jejich následná analýza. Každý provozovatel obráběcího nebo výrobního stroje si musel někdy položit otázku, zda jeho zařízení pracuje dostatečně efektivně a zda jeho výroba nemá skryté rezervy např. v úspoře energie nebo lepším plánování servisních činností.

Tým odborníků z úseku Industry Services Siemens proto na základě skutečných požadavků zákazníků vyvinul vlastní aplikaci, ve které pomocí unikátních funkcí a originální vizualizace přináší řešení na téma sběr dat a jejich vyhodnocování. Možnost načítat v reálném čase provozní parametry daného stroje umožňuje Condition monitoring. Aplikace je modulární a může se přizpůsobit požadavkům zákazníka, vyhoví tak specifickým potřebám výroby i údržby. Webové prostředí umožňuje rychlý a pohodlný přístup ke sledované technologii z mobilních zařízení.

7.    Virtuální údržba budoucnosti – novinka ve vývoji

Na stánku byl také umístěn virtuální rozvaděč v podobě 3D grafiky, který po nasazení speciálních brýlí typu google glass zobrazoval podrobné informace o jednotlivých komponentech, běžících procesech a poruchových stavech. Data, která systém sbírá ze strojních technologií, a která se zobrazují na monitorech nebo mobilních zařízeních, lze stejně dobře zobrazit i ve 3D brýlích. Aplikace je zatím ve vývoji a jedná se o ochutnávku budoucnosti, kam se mohou vyvíjet nástroje pro údržbu a servis.

8.    Virtuální zprovoznění šetří čas i peníze

Virtuální zprovoznění stroje je velmi účinný nástroj, jak ušetřit čas i peníze a významně snížit riziko vzniku chyb. Siemens představil digitální dvojče obráběcího karuselu společnosti TOSHULIN zprovozněné v programu NX Mechatronics Concept Designer, které je věrnou kopií reálného stroje se všemi jeho funkcemi.

9.    Hrajeme si s roboty a TIA Portalem V14

Na stánku Siemens byl pro návštěvníky připraven také robot KUKA spolupracující s člověkem. Pomocí interaktivní hry s balónky jste mohli strojem manipulovat, učit jej nové věci a zároveň jste si mohli vyzkoušet výhody nové verze vývojového prostředí TIA Portal V14.

Návštěvníci stánku mohli robota sami ovládat a vyzkoušet si, jak je jeho integrace do řídicího systému Simatic S7 jednoduchá. Integrace probíhá pomocí knihovny mxAutomation, která poskytuje veškeré potřebné funkční bloky. Do řídicího systému Simatic S7-1500 se přenáší kompletní diagnostika robota, díky čemuž je mnohem snazší odhalit závady a zkrátit prostoje stroje. Veškeré programování a nastavování parametrů se provádí z jednoho vývojového prostředí TIA Portal. Toto řešení umožní i méně kvalifikovanému technikovi, aby zprovoznil či udržoval aplikaci s robotem, a díku tomu zrychlil uvedení stroje do provozu a snížil prostoje ve výrobě. Ovládání robota je implementované do operátorského panelu připojeného přímo k technologii, obsluha stroje se tak nemusí učit ovládat dvě zařízení.

Zdroj informací

Siemens a NejBusiness.cz

Datum

18.10.2017

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

10. května 2024

Investiční fond Vetfund otevírá nejmodernější veterinární kliniku v ČR

V Praze na Palmovce zahájila od května svou činnost nejmodernější veterinární klinika v České republice....

2. května 2024

VDT Technology dokončila projekt digitálního dvojčete úpravny vody

VDT Technology, vývojář digitálních aplikací pro vodárenský průmysl, dokončil spolu s partnery inovativní...

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.1149 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál