Realitní trh v České republice je 25. nejtransparentnější na světě. Vítězí anglosaské země.

Realitní trh v České republice je 25. nejtransparentnější na světě.  Vítězí anglosaské země.

Podle letošního žebříčku Global Real Estate Transparency Index, který každoročně sestavují společnosti JLL a LaSalle, se celosvětově transparentnost v oblasti realitních trhů zlepšuje pomaleji než v předchozích letech, přestože rostou závazky k lepší ekologické udržitelnosti a více se využívají nové technologie. Pandemie koronaviru zásadně zrychlila využití digitalizace, sběru dat a zdůraznila klíčovou roli nových technologií pro budoucí transparentnost realitních trhů.

  • Mezi nejtransparentnější trhy patří Velká Británie, USA a Austrálie, ČR si oproti loňskému roku pohoršila.
  • Podle letošní studie zaznamenaly největší zlepšení v transparentnosti trhy v jižní a jihovýchodní Asii; Šanghaj a Hong Kong se poprvé dostaly do kategorie transparentní.
  • Global Real Estate Transparency Index odhaluje zvýšené očekávání ze strany investorů, klientů i spotřebitelů.
  • Pandemie COVID-19 akcelerovala digitalizaci a sběr dat, větší důraz je kladen na význam technologií při zvyšování transparentnosti v budoucnu
  • Koronavirus by mohl stimulovat inovace ve využívání technologií.

Nejtransparentnějším realitním trhem je v letošním šetření Velká Británie, následovaná Spojenými státy americkými a Austrálií. Do kategorie „vysoce transparentní trhy“ patří také země, jako Francie, Kanada, Nový Zéland, Kanada, Irsko, Švédsko a Německo. Těchto 10 zemí neustále vylepšuje standardy transparentnosti prostřednictvím nových technologií, zaměřením na udržitelnost, regulací bránící praní špinavých peněz.

Česká republika si oproti loňskému roku pohoršila a spadla z 23. na 25. místo, ale stále náleží do skupiny 22 zemí s transparentním realitním trhem, kam se řadí například Švýcarsko, Finsko, Belgie, Polsko, Maďarsko, Slovensko nebo také Singapur, Hongkong, Jižní Korea, Tchaj-wan, Thajsko a Čína. Tyto státy se vyznačují kvalitním regulatorním prostředím, veřejnou správou a transakčními procesy. Prostor ke zlepšení se nachází především v získávání klíčových dat o trhu a měření výkonosti.

„Střední Evropa a Česká republika v posledních letech těžily z výrazného zlepšení regulace a nastavení transparentního podnikatelského prostředí, což se projevilo především v rekordní výši investic do realit v předchozích letech. Vyšší transparentnost je zásadní pro vytvoření zdravého trhu s nemovitostmi, který bude fungovat pro všechny zúčastněné. Abychom si my jako Česká republika v žebříčku polepšili, měli bychom se více zamyslet nad dopadem investičních rozhodnutí na životní prostředí a komunity,“ vysvětluje Ján Zibura, vedoucí oddělení oceňování v JLL Česká republika.

Zvyšující se standardy udržitelnosti

Země, jako Velká Británie, USA, Austrálie a Francie, které se umístili nejvýše v kategorii „vysoce transparentní trhy“ nejvíce posunují standardy v ekologické udržitelnosti. Například Francie a Austrálie, stojící v čele těchto aktivit, jako první přijali nové iniciativy jako je šetrné nakládání s vodou nebo pravidla pro budování odolných budov. Státy, které dosáhly největšího zlepšení v žebříčku, se vydaly stejnou cestou. Například dobrý výsledek Abu Dhabi byl silně ovlivněn aktivitami místní vlády, která se zaměřovala na zlepšení ekologické udržitelnosti firem a realitního trhu. Kostarika se zlepšila v oblasti udržitelných standardů a Belgii pomohlo zavedení nových pravidel pro velké společnosti a implementace programu na ochranu klimatu.

„Závazky k posílení ekologické udržitelnosti jsou hnacím motorem transparentnosti globálních realitních trhů už od roku 2018,“ uvedl Jeremy Kelly, ředitel globálního výzkumu společnosti JLL. „Jak společnosti demonstrují neochvějný závazek k sociální zodpovědnosti firem, vidíme, že dobrovolně přijímají ekologická, sociální a správní opatření a také větší uznání potřeby vytvářet udržitelné stavební prostředí.“

Rostoucí využívání technologických platforem

Dalším klíčovým aspektem růstu transparentnosti je objem dat, která jsou nyní k dispozici z realitního trhu díky rostoucímu využívání technologických platforem, digitálních nástrojů a technik shromažďující velká data. Průzkum pro Global Real Estate Transparency Index byl realizován v úvodu pandemické krize COVID – 19. Přestože realitní sektor dlouhodobě implementuje nové technologie, pandemie koronaviru vedla k akceleraci sběru a šíření nových typů nestandardních a vysokofrekvenčních dat týkajících se především zdraví, mobility nebo využití prostoru, a to téměř v reálném čase. Koronavirus by mohl urychlit digitalizaci a stimulovat inovace ve využívání technologií za účelem získávání přesných a včasných dat.

Nejvyšší úroveň využívání technologií jsem zaznamenali ve „vysoce transparentních“ zemích jako je Francie, Nizozemí, Austrálie, Velká Británie, Kanada a Spojené státy, stejně tak na trzích pacifické Asie v Jižní Koreji, Singapuru a Hongkongu. Výrazně, ale méně transparentně, využívali nové technologie velké země, reprezentující rozvíjející se trhy jako Indie, Jižní Afrika, Brazílie a Čína.

Největší zlepšení zaznamenáno v Asii

Trhy v jižní a jihovýchodní Asii zaznamenaly, podle letošní studie, největší zlepšení v transparentnosti. Obrovský pokrok dosáhla v tomto regionu Indie, zejména v oblasti vylepšení pro podmínek pro institucionální realitní investory (REIT). Indie se také dostala do top 20 v udržitelné transparentnosti a aktivně pokračuje v prosazování udržitelné regulace a standardů.

Thajsko, Vietnam, Filipíny a Indonésie také zaznamenaly zlepšení transparentnosti, které postupně zvyšuje atraktivitu jejich realitního trhy pro investory. Zejména hlavní města Thajska a Vietnamu se posunuly do kategorie „transparentní“ a „semi-transparentní.“

Jeden z nejvýraznějších skoků v letošním žebříčku dosáhla Čína, kde se města Šanghaj a Peking posunuly poprvé do kategorie “transparentní“. Tyto klíčové čínské aglomerace zaznamenaly největší posun v globální transparentnosti za posledních dvanáct let, což dokazuje město Šanghaj, které se pravidelně objevuje mezi 5 nejlepšími světovými místy pro přeshraniční investice. Transparentnost zde podporuje především významné využití realitních technologií, rozšiřující se certifikace ekologické udržitelnosti a lepší koordinace územního plánování.

S rostoucím tlakem investorů, podnikatelů a zákazníků, bude nutné transparentnost realitních trhů více a rychleji zlepšovat, aby mohly konkurovat dalším investičním možnostem a naplnily tak zvýšená očekávání spojená s rolí tohoto odvětví v oblasti zajištění udržitelného, odolného a zdravého stavebního prostředí.

„Inovace a využití nových technologií se velmi rychle rozšiřují, doplněné rozvíjejícím se regulatorním prostředním, částečně způsobené pandemií koronaviru, proto bude pro realitní sektor klíčové ještě více spolupracovat s vládami a občanskou společností, abychom dosáhli větší transparentnosti,“ doplňuje Jeremy Kelly.

Global Real Estate Transparency Index, který každoročně zveřejňuje společnost JLL-Jones Lang LaSalle, srovnává 110 různých faktorů na 99 realitních trzích celého světa a poskytuje investorům, nájemcům, ale i odborníkům informace potřebné pro jejich aktivity v globálním prostředí.

Vysoce transparentní trhy:

Velká Británie
Spojené státy americké
Austrálie
Francie
Kanada
Nový Zéland
Nizozemí
Irsko
Švédsko
Německo

Transparentní trhy:

Švýcarsko
Finsko
Belgie
Singapur
Hongkong
Japonsko
Itálie
Dánsko
Španělsko
Polsko
Rakousko
Norsko
Tchaj-wan
Jižní Afrika
Česká republika
Portugalsko
Maďarsko
Slovensko
Malajsie
Jiří Korea
Luxembursko
Čína
Thajsko

JLL

JLL je vedoucí realitní poradenská společnost, která se zaměřuje na realitní služby a investiční poradenství. Naší vizí je proměnit svět nemovitostí, vytvářet příležitosti a úžasné prostory, kde mohou lidé dosahovat svých ambicí. Díky tomu vytváříme lepší zítřky pro naše klienty, naše lidi a naše komunity. JLL je členem Fortune 500 s ročním obratem 16,3 miliardy dolarů, kancelářemi ve více než 80 zemích světa a s více než 93 tisíci zaměstnanci k 30. září 2019. Institutem Ethishere jsme byli jmenováni jednou z nejetičtějších společností na světě 12 po sobě jdoucích let. JLL je jednou z prvních mezinárodních realitních společností v České republice. Našim klientům pomáháme již od roku 1992. JLL je ochranná známka společnosti Jones Lang LaSalle Incorporated.

Zdroj informací

JLL a NejBusiness.cz

Datum

19. července 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.4384 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál