Cityvizor: Transparentní a srozumitelná prezentace financování obcí pro samosprávy, občany i média

Cityvizor: Transparentní a srozumitelná prezentace financování obcí pro samosprávy, občany i média

Zajímá vás detailní rozpočet a podrobnosti příjmů a výdajů vaší obce? Chtěli byste mít tyto informace k dispozici ve srozumitelné a přehledné formě? Komunita expertních dobrovolníků Česko.Digital ve spolupráci s neziskovou organizací Otevřená města spouští nové webové stránky k aplikaci Cityvizor, která poskytuje informace o transparentním hospodaření obcí.

Aplikaci Cityvizor vyvinulo původně v roce 2016 Ministerstvo financí ČR a jeho provoz a další vývoj nyní zajišťuje spolek Otevřená města. Aplikace získává data přímo z účetních systémů obcí, měst a místní samosprávy a usnadňuje tak jejich zaměstnancům i široké veřejnosti přístup k aktuálním údajům o výdajích a příjmech, investicích i průběžném plnění jednotlivých zakázek. Aplikace rovněž umožňuje zobrazovat historická data a sledovat vývoj obecního rozpočtu v minulých letech. Aplikaci Cityvizor nyní v České republice aktivně využívá 17 obcí a městských částí, které na novou přehlednou webovou stránku www.cityvizor.cz všechny postupně přibydou. Další nové obce a kraje jsou v jednání či v procesu implementace.

Spolupráce Otevřených měst a Česko.Digital začala v roce 2019, Cityvizor tak patří k prvním projektům spuštěným v komunitě Česko.Digital. Jde o transparentní open-source projekt a právě otevřenost je společnou hodnotou obou organizací. „Naším společným cílem bylo vytvořit přehlednou prezentaci a zpřístupnit veřejnosti přehledně a srozumitelně všechny důležité informace o hospodaření obcí v České republice,“ vzpomíná Eva Pavlíková, CEO a spoluzakladatelka Česko.Digital, která na projektu začínala v roli dobrovolnické koordinátorky. Expertní dobrovolníci z Česko.Digital pro projekt postupně vytvořili nové logo, brand manuál, podíleli se na tvorbě nových webových stránek, podpoře vývoje a návrhu marketingové strategie.

„Cityvizor je výjimečný v tom, že vám umí zobrazit výdaje a příjmy dle konkrétní investiční akce. Díky tomu hned jasně uvidíte, za co a komu byly prostředky vyplaceny“, říká Pavla Kadlecová, projektová manažerka ze spolku Otevřená města a doplňuje, že zájemci si budou moci vyhledat všechny dodavatele a zobrazit jednotlivé faktury, které byly v souvislosti s danou investicí vyplaceny. Vše je také možné porovnat s financováním akce v minulých letech.

Kromě dat o rozpočtech obcí a jejich průběžném plnění ukazuje aplikace také informace z úředních desek (edesky) a z Registru smluv. Cílem aplikace je nabídnout městům a obcím jednoduchou možnost vizualizovat data o hospodaření a dát je do kontextu takovým způsobem, aby byla srozumitelná pro širší veřejnost. Jak uvádí Petr Borecký, starosta města Úvaly, „Cityvizor je velmi přehledná a graficky povedená aplikace, která našim občanům umožňuje snadnou orientaci v městském rozpočtu.“

„Každý občan by měl mít možnost se zapojit do dění v místě svého bydliště a nový web mu přístup k informacím usnadní. Obce, které pak chtějí být vůči občanům transparentní, budou moci snadno zveřejňovat schválené rozpočty, jejich čerpání a faktury, které jsou bez kontextu pro veřejnost nesrozumitelné,“ upřesňuje Eva Pavlíková. „Jsme rádi, že jsme se na projektu mohli podílet a podpořit zájem občanů, aby se aktivně zajímali o prosperitu místa, ve kterém žijí. Poslání projektu ‚I vaše obec může být lepším místem pro život‘ je zcela v souladu s vizí Česko.Digital měnit Česko k lepšímu,“ uzavírá Pavlíková.

Mezi obce, které Cityvizor jako nástroj pro transparentní hospodaření využívají, patří i město Kroměříž. „Cityvizor nahradí stávající rozklikávací rozpočet na webových stránkách města a to proto, že je uživatelsky přívětivější. Přehledně zobrazuje větší množství dat a zároveň na jednom místě koncentruje data z centrálních systémů. Tato změna městu přinese úsporu asi 40 % nákladů, které jsme dosud na zobrazení těchto dat platili,“ informoval místostarosta města Kroměříže Vratislav Krejčíř. Doplnil také svůj pohled na zapojení expertních dobrovolníků komunity Česko.Digital do projektu Cityvizor: „Vítám zapojení týmu lidí, kteří pomáhají rozvoji projektů, které slouží občanům. Moc si vážím jejich práce a také jim touto formou chci poděkovat. Je vidět, že jsou mezi námi pořád lidé, kteří jsou ochotní pomáhat ostatním bez nároku na odměnu.“

Cityvizor kromě měst a obcí aktivně používají také některé pražské městské části i samotná Praha: „Pražský Cityvizor používám pravidelně, když potřebuji zjistit, jak je reálně čerpán rozpočet jednotlivých akcí a komu jsou z nich propláceny faktury. Nemusím se tak neustále vyptávat úřadu, aby mi tyto informace poskytl. Cityvizor šetří čas můj i úředníků, protože díky němu můžu rychle zodpovědět dotazy občanů,“ uvedl Adam Zábranský, radní hlavního města Prahy. Magistrát hlavního města Prahy a městské části Prahy aktuálně data ze Cityvizoru prezentují na webové stránce https://cityvizor.praha.eu, kterou provozuje městská společnost Operátor ICT, a.s. (OICT), jež se na rozvoji a šíření aplikace Cityvizor také podílí. Aby měli občané všechny informace přehledně, i data Prahy a městských částí se budou postupně zrcadlit na nově vytvořeném webu www.cityvizor.cz

Česko.Digital

Česko.Digital je komunita IT profesionálů, kteří pro-bono pomáhají neziskovým organizacím, samosprávě i státu dělat Česko lepším místem k životu. Od svého založení v květnu 2019 sdružila přes 3700 vývojářů, designérů, projektových a produktových manažerů a marketérů.

Otevřená města, z. S.

Nezisková organizace, která sdružuje obce zajímající se o digitalizaci a zavádění otevřených řešení a principů do chodu místních samospráv. Cílem Otevřených měst je především pomáhat s řešením společných problémů s digitalizací obcí a prostřednictvím spolupráce šetřit jejich čas i peníze.

Operátor ICT, a.s. (OICT)

Operátor ICT, a. s., je městskou akciovou společností, která pro Prahu zajišťuje široké spektrum služeb v oblasti informačních a komunikačních technologií. Mezi hlavní agendy patří řízení projektů Smart City, odborné poradenství a realizace ICT projektů pro Prahu, její městské části a další městské společnosti.

Zdroj informací

Česko.Digital a NejBusiness.cz

Datum

10. března 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.4087 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál