Jan Vejmělek: Koruna na úvod týdne pod prodejním tlakem

Jan Vejmělek: Koruna na úvod týdne pod prodejním tlakem

Svatodušní pondělí se podepsalo na minimální aktivitě na globálních i lokálních finančních trzích. Ve velkém množství zemí byl dnes svátek, ekonomický kalendář na obou stranách Atlantického oceánu byl prázdný. Kurz eura vůči dolaru se držel stabilní v úzkém pásmu 1,071-1,075 USD/EUR. Koruna naproti tomu měla tendenci oslaboval, na rozdíl od polského zlotého a zejména maďarského forintu. Zatímco první ranní kotace se nacházely u 25,65 CZK/EUR, v odpoledních hodinách kurz atakoval 24,73 CZK/EUR. Koruna oslabovala navzdory zvyšování úrokových sazeb na peněžním trhu.

Peněžní trh v cenách svých instrumentů aktuálně kalkuluje se zvýšením úrokových sazeb centrální banky v rozmezí 75 až 100 bb na nadcházejícím zasedání 22. června. Sazby dnes doháněly vzestup svých eurových protějšků z konce minulého týdne. Zavážil též rozhovor guvernéra J. Rusnoka pro Aktualne.cz. V něm guvernér uvedl, že nyní vidí možnost zvýšení úrokových sazeb na červnovém zasedání o 75 bb či více. Ranní zveřejnění dubnových dat z reálné ekonomiky nepotěšilo – viz náš podrobnější komentář zde https://bit.ly/3mjBBGs.

Průmyslová produkce, vývozy a bilance zahraničního obchodu či stavební výroba – ve srovnání s tržním konsensem všechny tyto indikátory zklamaly. Velkou roli v těchto datech ale sehrává jejich nestálost a vysoká proměnlivost statistické základny pro meziroční srovnání. Pohled na meziměsíční dynamiky například průmyslové produkce není až tak tristní, horší to je ale například se statistikami nových objednávek.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

6. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2877 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál