Bohumil Trampota: Mnoho důvodů k radosti investoři tento týden neměli, spíše naopak

Bohumil Trampota: Mnoho důvodů k radosti investoři tento týden neměli, spíše naopak

Tento týden všichni čekali zejména na rozhodnutí americké centrální banky. Fed na svém měnovém zasedání potvrdil, že snižování podpory ve formě dodávání likvidity do trhu (nakupování aktiv) skončí v březnu a pak se dá čekat začátek zvyšování sazeb. EBC potvrdila ukončení PEPP (pandemic emergency purchase programme), ale částečně ho nahradí jiný (APP – Asset prurchase programme). Nicméně tempo snižování nákupu aktiv je nižší ve srovnání s Fedem. Zvyšování sazeb se v eurozóně hned tak nechystá, taky na rozdíl od Fedu. Nejdříve na konci roku 2023.

Z makrodat stojí za zmínku maloobchodní tržby v USA, které jsou vlastně motorem ekonomiky. A dopadly hůře, než se čekalo.

Celkově makrodata vyznívají pro akciové trhy tento týden spíše negativně.

Americký trh

Index S&P500 dosáhl minulý pátek svého nového historického maxima. Tento týden to tak slavné nebylo.

Od pondělí do čtvrtka ztratil 0,92 % (4 668,67 b.). Většinu obchodní dnů index oslaboval, uzavřít v zeleném se mu podařilo jen ve středu. Dnes krátce po zahájení obchodování je slabší už o 1 %. Dosavadní ztráta za tento týden se tak ještě prohloubí. Celkově by to mohlo být kolem -2 %.

Evropské akciové trhy

V Evropě (Index STOXX Europe 600) to bylo tento týden přece jen o trochu lepší. Index posiloval 2 z 5 seancí. Nyní, krátce před dnešním závěrem, ztrácí 0,9 % (471,37 b.). Za celý týden by to mělo být oslabení o asi 1 %.

Pražská burza

Pátek

Dnes pražská burza ztratila 0,57 % (1 390,11 b.), když doslova spadla v samotném závěru obchodování. To je ve srovnání s ostatními evropskými parkety vlastně ještě slušný výkon, protože ostatní ztrácely nad 1 %.

Komentář bude tentokráte krátký. Bez významnějších kurzotvorných zpráv byla pražská burza ovlivněna negativním sentimentem (zejména v závěru obchodování).

Nikdo neposílil, pouze Avast, O2 CR a Česká zbrojovka skončily beze změny a byly tak vůči negativnímu sentimentu imunní. Ostatní ztrácely. Nejvíce byl bit finanční sektor. Moneta (-1,55, 92,15 CZK), VIG (-1,03 %, 626,50 CZK), Komerční banka (-0,84 %, 888 CZK) a Erste Group (-0,65 %, 983,80 CZK). Tentokrát ani ČEZ nepomohl a oslabil o 0,37 % na 806 CZK.

Týdenní výkon

Po dvou týdnech v plusu je tento týden pro změnu v červeném teritoriu.

Hlavní index PX ztratil za celý týden 1,09 % (1 390,11 b.), což je podobné jako ostatní burzy.

Bez překvapení většina titulů ztrácela. V plusu se podařilo uzavřít pouze dvěma společnostem. Nejlepší a od většího poklesu, protože má v indexu velkou váhu, zachránil burzu ČEZ. Jeho akcie posílily o +0,44 % (806 CZK). Z mého pohledu je to reakce na doslova neuvěřitelný růst ceny elektřiny, která za tento týden vyskočila o jen těžce uvěřitelných +30 %. Philip Morris ČR byl se ziskem +0,25 % (15 820 CZK) druhým statečným. Beze změny skončil operátor O2 CR (0 %, 264 CZK). Jeho cena se drží poblíž chystaného vytěsnění minorit (270 CZK), které by mělo proběhnout v první polovině příštího roku.

Největší pokles zaznamenaly společnosti z finančního sektoru. Moneta odepsala 3,0 %, (92,15 CZK), pojišťovna VIG -2,49 %, (626,50 CZK), Erste -2,45 % (983,80 CZK) a Komerční banka -0,84 % (898 CZK).

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Tento týden k žádným podstatným kurzotvorným zprávám nedošlo.

Dnes, v pátek, byla jmenována nová vláda v čela s premiérem Fialou. Mělo by se jednat o středo-pravicovou vládu. Vliv na akciové trhy nečekáme.

Co se dá čekat příští týden?

Po Fedu a ECB, které zasedaly tento týden, na předvánočním setkání rozhodne i ČNB o nastavení měnové politiky. Čekáme další zvýšení základní sazby, a to o 75bb na 3,5 %.

Do akciových trhů bude taky mluvit další vývoj nákazy covid-19.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

17. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1209 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál