Bohumil Trampota: Úvod měsíce na jedničku, Praha zlomila kladbu po třech týdnech a jasně překonala západní konkurenty

Bohumil Trampota: Úvod měsíce na jedničku, Praha zlomila kladbu po třech týdnech a jasně překonala západní konkurenty

Na akciových trzích se tento týden rozprostřela pozitivní nálada. Motorem růstu je pravděpodobně silná výsledková sezóna, kdy firmy překonávají odhady trhu a reportují lepší čísla v meziročním srovnání. A to znamená, že rostou.

Co se týká makrodat, ECB a FED nepřekvapily. Ale ostatní data z USA, zejména index ISM a statistiky z trhu práce výrazně pozitivně překvapily.

U nás v ČR všechny překvapila ČNB. Zvýšení se sice čekalo, ale pouze v rozsahu 50-75 bb. ČNB zvedla sazby daleko výše, a to o 125 bb (1,25 %). Jasně pozitivní to je pro banky, které na to odpovídajícím způsobem reagovaly (níže) a tím vlastně ovlivnily celý trh. A samozřejmě na to reagovala koruna, která proti euru skokově posílila, a je nejsilnější za 15 měsíců.

Americký trh

Pokud pominu jednu zápornou obchodní seanci v minulém týdnu a jednu o týden dříve, dostaneme se k sérii 16 denních růstů v řadě. Tento týden od pondělí do čtvrtka každý den zaznamenal index S&P500 nový rekord. Řečí čísel to je růst o +1,62 % (4 680, 06 b.) - od pondělí do čtvrtka.

Dnes otevírá taky v zeleném teritoriu (zhruba +0,5 % = nový rekord), a to by mělo znamenat, že opět posune hranice rekordní hodnoty a víkend stráví na vrcholu. Za celý týden by zhodnocení mohlo být vyšší než +2 %. Tento týden bude pátým růstovým v řadě.

Evropské akciové trhy

Index STOXX Europe 600 podobně jako u amerického bratra uzavřel všechny dny v týdnu v plusu. Asi nemusím zdůrazňovat, že se jedná o nová historická maxima. Dnes krátce před koncem obchodování je silnější o +0,2 % (484,19 b.). Za celý týden to naznačuje růst o +1,8 %. A stejně jako za mořem to znamená pátý růstový týden v řadě.

Pražská burza

Pátek

PX index skončil slušně v plusu (+1,28 %, 1 375,84 b.).

Většina titulů dnes posílila. V čele stály finanční instituce. Erste dnes vyskočila o +3,87 % (1 027 CZK). Komerční banka byla v závěsu s růstem o +2,17 % (940 CZK). A třetí do mariáše byla pojišťovna VIG (+1,29 %, 668 CZK). Na konci startovního pole byla dnes likérka Stock Spirits. Její akcie dnes odepsaly 1,43 % (110 CZK). Svoji hodnotu korigovala dnes Česká zbrojovka (-1,12 %, 528 CZK) a mírně také ČEZ (-0,13 %, 749 CZK).

Týdenní výkon

Nezačnu hlavním indexem, ale bankami. Po silných kvartálních výsledcích (KB a EB tento týden, Moneta minulý pátek) a raketovým zvýšením úrokových sazeb od ČNB, což je pro banky jasně pozitivní signál, předvedly výrazný růst. Komerční banka byla vůbec nejlepší, když její cena vystřelila o +9,11 % (940 CZK). Erste nezůstala moc pozadu a přidala +7,74 % (1 027 CZK) a Moneta vzrostla o slušných +2,53 % (89 CZK). Ale ani ostatní listované firmy na tom nebyly vůbec špatně. ČEZ je silnější o +2,18 % (749 CZK), Česká zbrojovka, Kofola, VIG jsou výše o asi +2 %.

Za tento týden oslabily pouze odcházející Stock (-2,65 %, 110 CZK) a Avast (-0,89 %, 167,50 CZK). Avast na současné ceně nabízí prémii k ceně fúze s Nortonem téměř +10 % (viz níže).

A nakonec se dostane taky na hlavní index pražské burzy PX. Kromě úterý každý den rostl a tento týden konečně přerušil sérii třech týdenních porážek v řadě a přidal +3,75 % (1 375,84 b.).

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Tento týden byly tři.

1. Kvartální výsledky Erste Group Bank; pozitivní překvapení

  • čistý zisk meziročně o +55,4 % vyšší a 10 % nad odhady trhu
  • důvodem je jednat nižší tvorba opravných položek ke špatným úvěrům a také vyšší čistý úrokový výnos a poplatky a provize

2. Kvartální výsledky Komerční banky; pozitivní překvapení

  • čistý zisk meziročně vyšší o téměř +110 % a cca 13 % nad odhady trhu
  • zasloužil se o to čistý úrokový výnos, což je jádrová (nejdůležitější) složka výnosů, ale i ostatní složky příjmů, přísná kontrola nákladů a stejně jako v předchozím případě podstatně nižší tvorba opravných položek ke špatným úvěrům
  • zvýšily se celoroční cíle

3. Avast: Valná hromada společnosti NortonLifeLock schválila akvizici celého Avastu. Akcionáři Avastu budou o transakci rozhodovat na VH 18. 11. 2021

  • ve srovnání s cenou Avastu na burze nabízí Norton téměř +10 %, což ve velmi atraktivní.

Co se dá čekat příští týden?

Výsledky za Q3 21 oznámí ČEZ.  Důležité bude sledovat cenu prodané elektřiny na další roky a také by mělo dojít ke zvýšení celoročních cílů.

Akcie Komerční banky se budou naposledy obchodovat s právem na dividendu v úterý 9. 11. 2021. Následující den obvykle cena akcií klesne o výši dividendy. Tu schválili akcionáři na 23,86 CZK (hrubý výnos +2,5 %).

Výsledková sezóna pokračuje ale i za mořem a v Evropě.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

5. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1082 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál