Benefity spojené s podporou mentálního zdraví a prevencí vyhoření kritériem výběru zaměstnání

Benefity spojené s podporou mentálního zdraví a prevencí vyhoření kritériem výběru zaměstnání

Spolu s rostoucím počtem případů psychických problémů kladou čeští zaměstnanci stále větší důraz na benefity související s podporou duševního zdraví. Významnou roli začínají hrát dokonce i při výběru nového zaměstnavatele. Z letošního průzkumu asociace ABSL, která v České republice sdružuje firmy z oblasti podnikových, IT a zákaznických služeb, vyplynulo, že programy na podporu mentálního zdraví poskytuje svým lidem již 60 % firem. Meziročně se jedná o nárůst o 15 procentních bodů.

Přepracování, pandemie covidu a s ní spojená izolace, obavy z války na Ukrajině i plošně rostoucí ceny – to vše stojí za aktuálním nárůstem depresí, úzkostných poruch a závislostí. Podle posledních statistik Ministerstva zdravotnictví ročně přibývají zhruba dvě procenta lidí trpící duševním onemocněním. S nějakou formou duševní nemoci se v České republice svěřuje do péče odborníků 10 % Čechů. Nicméně procento populace, které se s psychickými problémy potýká, bude ve skutečnosti mnohem vyšší.

Dle profesionálních psychologů z Coaching Systems za uplynulé dva roky dokonce téměř trojnásobně vzrostl počet lidí, kteří přichází s úzkostnými stavy, a dvojnásobně těch, kteří bojují s depresemi. Až polovina manažerů je pak ohrožena syndromem vyhoření. „Mezi problémy, se kterými se pravidelně setkávám, jsou také stresové poruchy, poruchy pozornosti a poruchy spánku – zejména v souvislosti s přetížením a nadužíváním home-office. Jako první pomoc při stresové zátěži a syndromu vyhoření je odlehčení a rozložení práce, případně delegovaní nebo změna pracovní náplně. Dále nácvik relaxačních technik a diskuse nad smyslem práce i revize životních hodnot,“ říká Norbert Riethof za Coaching Systems.

Zaměstnanci potřebují podporu a pomoc, aniž by si o ni museli říkat

Tato alarmující čísla spolu se zhoršující se dostupností odborné péče vedou rostoucí počet zaměstnavatelů k zavádění programů na podporu duševního zdraví pracovníků. „Je důležité, aby se o všech těchto problémech otevřeně hovořilo a aby lidé byli schopni rozpoznat jejich příznaky nejen u sebe, ale i u lidí kolem,“ vysvětluje Jonathan Appleton, ředitel asociace ABSL, a dodává: „Ve firmách jsou běžná školení na první pomoc při různých zraněních, ale asi málokdo by dokázal reagovat například při záchvatu paniky někoho z kolegů. Spousta lidí si navíc o pomoc neřekne nebo nedokáže příznaky identifikovat. Kromě samotných benefitů na podporu mentálního zdraví proto řada zaměstnavatelů z našeho oboru zavádí například i speciální školení vedoucích pracovníků, která je mají naučit rozpoznat, že někdo v jejich týmu psychicky strádá.“

Benefity na podporu duševního zdraví svých zaměstnavatelů aktuálně poskytuje 60 % firem z oboru podnikových, IT a zákaznických služeb. Nejde přitom jen o již dříve rozšířené a oblíbené mindfulness programy, ale často i o možnost svěřit se se svými problémy profesionálním psychologům či koučům. Právě tento benefit zaměstnanci hodnotí velmi pozitivně. Důvodem je i anonymita – zaměstnavatel vůbec nemusí vědět, že danou pomoc využili. „Z různých průzkumů vidíme, že při výběru nové práce je trendem zvažovat i wellbeing strategii zaměstnavatele. Náš obor jde tedy správným směrem,“ říká Jonathan Appleton.

Psycholog na telefonu a metody asertivního chování

Možností, jak mohou zaměstnavatele své lidi v oblasti mentální zdraví podpořit, je celá řada. Například v centru sdílených služeb mezinárodní banky KBC, která v ČR zaměstnává již přes 1 000 zaměstnanců, zajišťují v rámci prevence takzvané zdravé týdny s různými workshopy a přednáškami pro prevenci syndromu vyhoření podporu duševního i fyzického zdraví. Klíčový je také jejich „Mind Matters“ program, v rámci kterého svým zaměstnancům nabízí sezení s profesionálními psychology. Koučové pak se zaměstnanci nejčastěji probírají jejich osobní problémy, příznaky a prevenci syndromu vyhoření a evidují i zájem o metody asertivního jednání na pracovišti.

Podobný program nabízí svým zaměstnancům a dokonce i jejich rodinným příslušníkům také společnost Pure Storage, která v ČR provozuje své výzkumné a vývojové centrum. „Abychom našim zaměstnancům a jejich rodinám pomohli vyrovnat se s problémy, jako je stres, úzkost, deprese nebo syndrom vyhoření, poskytujeme jim přístup na linku pomoci, která je k dispozici 24 hodin denně, 365 dní v roce. Je součástí našeho programu Behavioral Health and Employee Assistance, který zahrnuje i individuální terapii či koučink v oblasti duševního zdraví, nejrůznější wellness programy a self-care aplikace, které zaměstnance vedou k pravidelnému odpočinku a fyzické aktivitě. Každý má zdarma přístup až k 20 koučovacím nebo terapeutickým sezením ročně,“ vysvětluje ředitel centra Paul Melmon.

Pomáhá i podpora minorit

S mentálním zdravím pak souvisí i podpora různých skupin na pracovišti. KBC Global Services podporuje například čerstvé rodiče a pomáhá jim, aby dokázali zkombinovat rodičovský a pracovní život. Důležitá je rovněž podpora LGBT+ komunity, kterou KBC podporuje při coming outech a začlenění se do kolektivu. „Faktem je, že v oblasti duševního zdraví můžeme dělat mnoho věcí, ale některé z nich jsou stále stigmatizovány. Je důležitější než kdy jindy, aby zaměstnavatelé podporovali zaměstnance ve snižování rizik stresu, syndromu vyhoření nebo depresí,“ říká Violeta Malár Momiroska za KBC Global Services. Zaměstnavatelé, kteří jsou schopni otevřeně komunikovat a pomáhat svým lidem řešit jejich problémy přispívají nejen ke zdravějšímu pracovnímu prostředí, ale zároveň pomáhají detabuizovat toto téma ve společnosti a tím zlepšovat péči lidí o duševní zdraví.

Zdroj informací

ABSL a NejBusiness.cz

Datum

18. prosince 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.213 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál