Iniciativa REACTgirls se startupem productboard bojují za více žen v IT

Iniciativa REACTgirls se startupem productboard bojují za více žen v IT

V sobotu 23. listopadu proběhne v prostorách Prague Laufen Gallery první ročník workshopu s názvem REACTgirls, který si klade za cíl přilákat více žen do oboru IT. Jde o celodenní program, kterého se mohou zdarma účastnit všechny ženy bez ohledu na dosavadní profesní zaměření či zkušenosti s kódováním a programováním – je totiž určený jak pro naprosté začátečnice, tak pro zkušené programátorky, které by rády rozšířily své znalosti o kódovací jazyk React.

Iniciativa REACTgirls za podpory startupu productboard se tak snaží zpřístupnit technický obor ženám, které v něm mají spíše menšinové zastoupení.

Praktická průprava kodérským jazykem React se zkušenými mentory, přednášky odbornic a odborníků z oboru, dobré jídlo, milá atmosféra a networking – na to vše láká workshop REACTgirls, který 23. listopadu otevírá své dveře česky i anglicky hovořícím zájemkyním. Mluvit se bude například o tom, jak skloubit kariéru a rodinu, nebo o ženách na vedoucích pozicích v technologických oborech. V rámci workshopu se podařilo propojit zajímavá jména lidí z české IT komunity, kteří budou zájemkyně koučovat.

„Nápad na založení REACTgirls vznikl po tom, co jsem chtěla změnit obor a začala jsem se zajímat a samovzdělávat v IT. Prošla jsem si řadou workshopů zaměřených na ženy a výsledkem vždy bylo nadšení do IT, skvělá komunita holek s úžasnými příběhy a hlavně spousta kontaktů a nová přátelství se zkušenými programátory,“ uvádí hlavní organizátorka projektu REACTgirls Tereza Vaňková.

„Přemýšleli jsme, kam dál můžeme posunout komunitu holek, co mají rády technologie, a protože React je velmi populární a nabízí velké množství uplatnění, zvolili jsme REACTgirls. Osobně bych si přála vybudovat komunitu holek s chutí se vzdělávat v oboru, který má obrovský potenciál. Díky vzájemné motivaci a znalostem, které jsou schopni zkušenější programátoři a programátorky předat ostatním, chceme dosáhnout toho, že se programátorské pozice zaplní rovnoměrně jak muži, tak ženami,“ dodává Vaňková.

Partnery akce jsou ngParty, Livesport, EDUPUNK, Laufen, Techtaboo, Applifting, Oak’s lab, Puntoverde a PPC Bee. Na workshopu se podílí také startup productboard, který sídlí v San Franciscu, ale své kořeny a vývojářské kanceláře má v Praze. Právě tento startup zároveň dlouhodobě podporuje své ženské zaměstnankyně prostřednictvím projektu Women at productboard a je aktivním zastáncem tzv. zero pay gap, tedy nulového rozdílu mezi finančním ohodnocením žen a mužů ve firmě.

Ženy do IT patří, myslí si úspěšný startup

„Jako CTO productboardu s mnoha lety zkušeností v oboru mohu potvrdit, že ženy mají bohužel v IT mnohem menší zastoupení než muži. Přitom neexistuje jediný důvod, proč by tomu tak mělo být. Proto se snažíme tuto statistiku změnit – tím, že inspirujeme další a další talentované zájemkyně ke vzdělávání v tomto oboru a umožňujeme jim se na trhu uplatnit,“ říká spoluzakladatel productboardu Daniel Hejl.

Podpora žen je v technologickém startupu productboard už dlouhou dobu jedním z hlavních témat. „Sami si moc dobře uvědomujeme, že 20% podíl žen v naší společnosti je nedostatečný. Proto jsme se rozhodli svět programování ženám ještě více otevřít. Děje se to formou různých workshopů, jako je právě REACTgirls, ale pořádáme i jiná školení a mentoringy. Pro naši ženskou minoritu jsme také spustili program Women at productboard (zkráceně w@p), který jim umožňuje navzájem se podporovat, inspirovat, sdílet své zkušenosti, networkovat a samozřejmě také profesně růst,“ uvádí Hubert Palán, CEO a spoluzakladatel productboardu.

Český startup productboard, který nabízí unikátní nástroj pro produktový management, získal letos pod taktovkou Index Ventures a všech současných investorů dalších 10 milionů dolarů. Celkově tak productboard ukončil investiční kolo A na 18 milionech dolarů. Mezi zákazníky firmy, kterých je přes 1 600, patří mimo jiné také Twilio, Avast, Zendesk, Unity nebo například i firma UiPath, která bývá označována za nejrychleji rostoucí technologickou firmu světa.

Zdroj informací

productboard a NejBusiness.cz

Datum

22. října 2019

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.225 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál