Raiffeisenbank: pozvolné slábnutí exportu pokračuje

Raiffeisenbank: pozvolné slábnutí exportu pokračuje

Český export si prozatím v druhém čtvrtletí díky sezónním faktorům a pracovním dnům navíc vede o něco lépe než na začátku roku. Pro třetí čtvrtletí 2018 Index Exportu předpovídá mírné zlepšení výkonnosti českého vývozu oproti první polovině roku. Nicméně pokračuje setrvalý trend zpomalování růstu exportu. „Český export bude i ve třetím čtvrtletí omezovat nedostatek pracovních sil. V následujících měsících očekáváme další snížení nezaměstnanosti pod 3 %, která dále bude tlačit na strmý nárůst mezd,“ upozorňuje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Není to ale zdaleka jediný důvod, který brzdí český export. Vysoká srovnávací základna z minulého roku, nasycenost poptávky po automobilech či nejistota ohledně obchodních válek výrazně komplikují podmínky pro české podnikatele. „Rostoucí protekcionismus ve světě a zpomalující růst exportních objednávek vytváří podstatně méně příhodné podmínky pro export. Koruna v posledních měsících oslabila, ale během druhé poloviny tohoto roku dojde k její opětovné apreciaci,“ doplňuje Horská. V případě, že americká administrativa přikročí k 20% clu na dovoz automobilů z Evropské unie, český průmysl bude zasažen nepřímo skrze pokles poptávky z Německa, pro které je americký trh klíčový.

„Jak se v praxi ukázalo, tak i koruna může mít své dny. Centrálním bankéřům se zdála příliš slabá, inflace byla sice v tolerančním poli, ale nad stanoveným cílováním, trh realit a hypoték je přehřátý, a tak počtvrté po ukončení intervenčního režimu zvýšili signální sazby v očekávání, že koruna se zachová racionálně a o pár desítek haléřů posílí. Šedá je však teorie, ale zelený strom života a koruna si naprosto nečekaně vyrazila opačným směrem. Naštěstí! Koruna asi správně tuší, že přehřátý trh práce nejenom že neumožňuje další růst, ale blížící se dovolené trh práce dále ještě oslabí, a navíc chování amerického prezidenta nahání vrásky na čelo nejenom českým exportérům. A protože lze očekávat, že koruna se dříve či později vrátí k rozumu, díky za každé i drobné její oslabení, protože Index Exportu se každým měsícem více a více přibližuje nule,“ komentuje dění na trhu Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.

Šetření mezi českými vývozci

Jednou za tři měsíce provádí Raiffeisenbank ve spolupráci s Asociací exportérů šetření mezi českými vývozci. V rámci šetření vývozci odpovídají na dvě otázky: „Jak hodnotíte současnou úroveň exportu Vaší společnosti ve srovnání s obdobím před 3 měsíci?“ a „Jaký očekáváte vývoj exportu Vaší společnosti za následující 3 měsíce ve srovnání s dneškem?“ Respondenti pokaždé vybírají ze škály 0-100.

Ze šetření, které probíhalo v červnu letošního roku, vyplývá, že exportéři hodnotí svou současnou situaci stejně jako předchozí čtvrtletí. Někteří vývozci zmiňují pokles růstu zakázek ze zahraničí a také vliv silnější koruny. Ta však některé firmy přesvědčila investovat do vývoje nových řešení. „Nedostatek zaměstnanců, akcelerující mzdová inflace a výhledově silnější koruna nutí a bude nutit exportéry k investicím do produktivity a inovací. Ty v prvním čtvrtletí zrychlily a podobný trend budeme pozorovat i ve zbytku tohoto roku,“ míní Horská.

Výhled na další tři měsíce dopředu poklesl na úroveň z druhého čtvrtletí minulého roku. Výrazně se na sníženém optimismu podepsalo přicházející období letních prázdnin a dovolených. „Po vysokém růstu z minulého roku a kvůli vyčerpanému trhu práce český export již nemůže vykazovat tak vysoká tempa růstu. Nicméně hodnota českého exportu dál poroste a český export díky tomu zlomí další rekord. To však neplatí pro obchodní bilanci z důvodu rostoucího dovozu,“ myslí si Horská.

Anketa mezi českými vývozci

K tradičnímu šetření jsme připojili i jednu anketní otázku, která zní: „Kdy podle Vás česká ekonomika vstoupí do recese (pokles produkce české ekonomiky)?“ Více než třetina respondentů čeká recesi již příští rok, 39 % respondentů pak v roce 2020. „To kontrastuje s prognózou Raiffeisenbank i s očekáváními trhu. Růst HDP by se v příštím roce měl udržet nad 3 % a v závislosti na čerpání EU fondů pokračovat, pravděpodobně pomalejším tempem, i v roce 2020. V názorech českých vývozců se velmi pravděpodobně zrcadlí obava ze současného růstu protekcionismu ve světě,“ domnívá se Horská.

Zdroj informací

Raiffeisenbank a Nejbusiness.cz

Datum

17.7.2018

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.1685 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál