Zájem o úvěry ČMSS ani v dubnu nepolevil, meziroční růst o čtvrtinu

ČMSS v dubnu poskytla úvěry a meziúvěry ze stavebního spoření v objemu téměř dvě miliardy korun. Současná situace tak zatím na zájem o úvěry od Lišky nedopadá, meziročně vzrostl objem poskytnutých úvěrů o čtvrtinu.

Jarní stavební sezóna je v plném proudu. „Češi chtějí stavět i rekonstruovat a současná situace je zatím zjevně nijak zásadně neomezuje. Objem poskytnutých úvěrů samozřejmě na vzniklou situaci reaguje se zpožděním, nicméně dubnová data jsou i tak pro nás příjemným zjištěním,“ komentoval dubnový zájem o úvěry předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.

Největší domácí stavební spořitelna poskytla v dubnu úvěry v objemu 1,96 miliardy korun, ve stejném měsíci loňského roku to bylo 1,55 miliardy, meziroční dubnový růst tedy dosáhl
26 procent. Za celé první čtyři měsíce poskytla Liška úvěry v objemu 7,6 miliardy, meziročně o 23 procent více.

„Původně jsme počítali s tím, že letošní úvěrový trh poroste a čísla za čtyři měsíce roku tyto prognózy potvrzují. Samozřejmě lze očekávat, že v dalších měsících už se aktuální situace projeví poklesem zájmu o úvěry,“ vysvětluje Tomáš Kořínek. Zároveň je ale vidět, že obyvatelé České republiky chtějí i nadále bydlet v lepším a chtějí si pořizovat nové bydlení nebo to starší vylepšovat. „Proto věřím, že v oblasti bydlení bude dopad na naše klienty jen omezený a dočasný,“ uzavřel Tomáš Kořínek.

O ČMSS

Českomoravská stavební spořitelna je největší českou stavební spořitelnou a jedním z největších poskytovatelů úvěrů v České republice. Vznikla v roce 1993 a od té doby uzavřela více než 7,8 milionu smluv. ČMSS jako první finanční instituce v ČR překonala hranici 1 000 000 poskytnutých úvěrů, zhruba každý pátý dům či byt v ČR byl postaven či rekonstruován za pomoci peněz od Lišky. Aktuálně má ČMSS zhruba 1,3 milionu klientů. Stoprocentním vlastníkem ČMSS je ČSOB.

Českomoravská stavební spořitelna a NejBusiness.cz

7. května 2020