Evžen Korec: Propad hypotečního trhu pokračuje

Evžen Korec: Propad hypotečního trhu pokračuje

Zájem o hypotéky zůstává v porovnání s minulým rokem mizivý. Banky v říjnu poskytly hypotéky v celkovém objemu 7,2 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 80 procent. Vyplývá to z aktuálních dat Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA). Ve srovnání s říjnem 2020 je letos objem hypoték nižší o dvě třetiny.

Banky v říjnu poskytly jen 2100 nových hypoték (bez refinancování), což je jen o 50 více než v září. Průměrně se přitom letos uzavřelo měsíčně šest tisíc hypoték, loni se měsíční průměr pohyboval na 9,5 tisíce hypoték. Za celý letošní rok do konce října propadla aktivita na hypotečním trhu meziročně o 60 procent. Hypoteční trh tak zůstává nejníže od začátku roku 2014.

Hlavním viníkem nízkého zájmu o hypotéky jsou rekordně vysoké úrokové sazby, které se takhle vysoko pohybovaly naposledy v 90. letech minulého století. Úroková sazba navíc podle Hypomonitoru ČBA v říjnu u skutečně nových hypoték bez refinancování mírně vzrostla z 5,83 na 5,86 procenta. Ještě před rokem byla tato sazba podle stejného ukazatele dokonce jen 2,3 procenta. Hypotéky tak zdražují už více než rok a půl v řadě.

Řadu zájemců o hypotéku od jejího získání odstřihla nová pravidla pro posuzování žadatelů. Těm nově nevyhoví i mnoho domácností, které by dříve hypotéku bez problémů získaly. Zásadní jsou také obavy o budoucnost kvůli vysoké inflaci a nekončícímu zdražování. Právě náklady na bydlení společně s nákupem potravin tvoří největší položku v rodinných rozpočtech.

Propad hypotečního trhu dopadá také na nemovitostní trh, i ten letos zásadně brzdí. Podle dat Ekospolu prodej nových bytů v Praze za první tři čtvrtletí letošního roku ve srovnání se stejným obdobím loňského roku propadl o dvě třetiny a je nejhorší za posledních patnáct let. Je to pochopitelné. Zatímco dříve nový byt financovala prostřednictvím hypotéky polovina klientů, letos se jejich podíl propadl pod dvacet procent. Zbytek tvoří lidé, kteří v nemovitostech hledají ochranu peněz před vysokou inflací.

Česká národní banka na svém posledním zasedání ponechala základní úrokové sazby beze změny, nedá se proto očekávat, že by hypotéky brzo zásadně zlevnily. Jsou totiž vázány právě na úrokové sazby určované centrální bankou. To však znamená, že na dostupnější vlastní bydlení můžeme v nejbližší době zapomenout.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

14. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.1832 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál