Václav Pech: Trhy potvrzují, že síla diverzifikace není pověra investičních staříků

Václav Pech: Trhy potvrzují, že síla diverzifikace není pověra investičních staříků

Nestane-li se do Vánoc něco hodně nečekaného, zařadí se rok 2022 v oblasti investic mezi nejhorší v novodobé historii. Současný vývoj je v ostrém kontrastu s předchozími dvěma covidovými lety, kdy po krátkém ale prudkém propadu na burze rostlo prakticky cokoliv, zejména technologie. Mnozí investoři, kteří na trh vstupovali při tomto boomu, nyní zažívají bolavé vystřízlivění. A to je vhodná chvíle pro připomenutí jednoho ze základních pravidel, které na burzách platí.

Akcie technologických gigantů, jako jsou společnosti Meta, Amazon nebo Alphabet (Google), zažily v posledních týdnech propady po ohlášení čtvrtletních výsledků, které zaostaly za odhady. Společnosti nepřidaly ani příliš optimistické výhledy do budoucna a trh je za to ztrestal dalším znatelným poklesem, a to i v řádu desítek procent. Ostře sledované výsledky nejsou jediným důvodem, proč se technologiím, svého času nejvíce sexy akciím, nedaří.

Peníze míří do bezpečnějších vod

Sektoru technologií, ale také komunikací, nemovitostí nebo spotřebního zboží zbytného charakteru nehraje do karet hned několik faktorů. Razantní zvyšování úrokových sazeb, hrozící recese a rostoucí výnosy dluhopisů táhnou peníze investorů do bezpečnější vod.

Na grafu vidíme vývoj indexu technologických společností obchodovaných na burze NASDAQ a také žlutou čarou vyznačenou převrácenou hodnotu výnosu desetiletého amerického dluhopisu (čím je žlutá čára níže, tím je výnos vyšší). Je jasně vidět vysoká korelace, že čím vyšší je výnos dluhopisu, tím níže klesne hodnota technologického indexu.

Proč tomu tak je? Nejspíš proto, že investoři nyní dávají přednost bezpečí. Výnos desetiletého amerického dluhopisu je nyní nad 4 %, rostou i úrokové sazby na bankovních účtech. Earnings yield (zjednodušeně roční výnos) indexu NASDAQ je 3,7 %. V podobě dluhopisů máme tedy poměrně bezpečnou alternativu k rizikovějším akciím, jak uložit peníze s úrokem nad 4 % na poměrně dlouhou dobu. To je změna v apetitu investorů, kterým loni v podstatě nevadilo, jak vysoké byly ceny akcií a jestli vůbec některé z firem něco vydělávaly. Vznikla celá generace online investorů, která se moc nezajímala o hodnotu a jestli je něco drahé, a s vidinou dalšího růstu nakupovala technologické akcie jako o závod. Teď je situace zcela opačná a tito hráči už jsou možná zcela mimo trh. Dokud tedy půjdou výnosy dluhopisů nahoru, nebude to s technologiemi nejspíš o mnoho lepší.

Zelenající se odvětví energií

Ale nejen technologie tvoří akciový trh. Při pohledu na jednotlivé sektory vidíme robustně se zelenající energetické odvětví, které těží z vysokých cen energií a surovin. V minulých letech šlo o trochu opomíjený sektor i proto, že energie byly levné a marže citelně nižší. Těžaři nyní hlásí rekordní zisky a jejich akcionáři se radují. Třeba investoři PBR (Petróleo Brasileiro) se letos těší kromě růstu ceny akcie i z 50% dividendového výnosu.

Solidně se drží také utility, spotřební zboží nezbytného charakteru (např. potravinářství, drogerie) a žádný průšvih není ani zdravotnictví. Navíc v těchto sektorech se nacházejí firmy se zajímavou dividendou, která může majitelům jejich výnos ještě trochu vylepšit. Jednotlivé sektory se chovají tak, jak mají. Při silném propadu, který nyní zažíváme, se daří nejlépe těmto defenzivním sektorům, jejichž výkonnost je zcela přijatelná.

Na trhu dnes panuje zcela jiná situace než v letech 2020 a 2021. Jasně se ukazuje síla a důležitost diverzifikace, která se považovala v posledních letech téměř za sprosté slovo či pověst, ke které se upínají investiční staříci. V minulých letech nezkušení, ale mimořádně ziskoví investoři diverzifikovali s ne moc velkou nadsázkou maximálně mezi akcie Applu, Facebooku, Googlu a Amazonu, případně přidali ještě nějaký ten Gamestop nebo podobnou trendy akcii. Čest výjimkám. Letos toho možná litují a nadávají na „vrahy z Wall Streetu“.

Pravda je taková, že kdokoli s rozumnou diverzifikací mezi sektory je na tom celkem jistě lépe než čistě technologičtí investoři.

Defenzivní portfolia utrpěla menší ztráty

Kdo si na konci loňského roku uvědomoval, že jsou akcie velmi drahé, neměl problém sestavit své portfolio o něco defenzivněji, napříč více sektory a firmami. Zatímco technologický index je dole o víc jak 20 %, například moje portfolio je letos v minusu jen o 4,5 %. Při tom všem, co se ve světě i u nás děje, to je hodnota, kterou celkem bez stresu přežiji.

Odhadování budoucího vývoje je v investicích vždy nejistá disciplína, ale lze se domnívat, že dokud budou růst úrokové sazby a také výnosy dluhopisů, velké části akciových titulů lépe nebude. Dobrou zprávou je, že zatímco loni člověk musel rozumně oceněnou akcii hledat lupou, dnes je takových firem dostatek. Z mého pohledu je čas začít opatrně nakupovat, se zaměřením zejména na USA. Evropu považuji v dnešní době v investicích za problematické území a o české burze je po posledních veletočích ohledně mimořádných daní škoda mluvit.

Stále se nacházíme v medvědím (klesajícím) trhu a poohlížel bych se zejména po výše zmíněných defenzivních sektorech. Na technologie ve velkém nejspíš ještě čas nepřišel. Když, tak malou pozici a vydržet případně ještě další poklesy, které mohou přijít. Spíše mezi komunikacemi mohou být levné akcie, a to i velkých firem, které mohou zároveň nadělit i nadstandardní dividendový výnos nad pěti procenty.

Poučte se z draze zaplacených chyb těch, kdo své portfolio nediverzifikovali, a investici rozložte. Ať už pečlivým výběrem jednotlivých akcií napříč sektory, nebo volbou vhodného podílového fondu, který výběr a rozložení akcií udělá za vás.

Zdroj informací

Václav Pech, investiční analytik, Broker Trust

Datum

10. listopadu 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.2347 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál