Jaromír Gec: Americký nemovitostní trh se ochlazuje

Jaromír Gec: Americký nemovitostní trh se ochlazuje

Zvyšování sazeb americkým Fedem začíná být patrné v ochlazování tamního realitního trhu, když klesají jak prodeje domů, tak jejich ceny. Ekonomika USA však podle nás i tak hlavně vlivem zmírnění deficitu zahraničního obchodu po předchozích dvou mezičtvrtletních poklesech v Q3 22 solidně rostla. Zveřejnění čísel HDP je však na programu až ve čtvrtek, stejně jako rozhodnutí ECB. Dnešní obchodování se tak zřejmě ponese spíše v poklidném duchu.

Zahraniční obchod podpoří v Q3 americké HDP

Vyšší hypoteční sazby a slabá důvěra přispívají k ochlazení amerického nemovitostního trhu. Prodeje nových domů v září podle nás poklesly na 555 tis. po srpnových 685 tis. Dřívější poklesy jsme považovali spíše za návrat k předpandemickému normálu. K zářijovému oslabení nicméně již patrně výrazně přispělo zpřísňování měnové politiky v zámoří. Přes pokles nemovitostního trhu, který je tradičně citlivý na změny úrokových sazeb, si podle nás i tak americká ekonomika hlavně vlivem mezičtvrtletního zmírnění schodku zahraničního obchodu ve třetím čtvrtletí připíše v mezičtvrtletním anualizovaném vyjádření růst kolem 3 %.

Dolar nejslabší za poslední tři týdny

Dolar včera k euru krátce oslabil až k 0,997 USD/EUR. Napomoct tomu mohla důvěra amerických spotřebitelů, která se v říjnu snížila výrazně více, než bylo očekáváno. Ze zářijových 107,8 bodů poklesla na 102,5 bodů, zatímco konsenzus trhu činil 106,0 bodů. Naopak německá podnikatelská důvěra se podle Ifo indexu v říjnu oproti září nezměnila, přestože se očekávalo její další zhoršení. Ochlazování trhu nemovitostí v USA včera naznačil také index cen domů (S&P/Case-Schiller index), který se v srpnu meziměsíčně snížil o 1,3 %, což je jejich vůbec nejrychlejší pokles od roku 2009.

Depreciační tlaky včera byly patrné i na koruně. V páru s eurem se znovu vyhoupla lehce nad 24,50 CZK/EUR. Ze zveřejněné bilance ČNB se zdá, že tuzemská centrální banka ve druhé zářijové dekádě na rozdíl od té první na trhu příliš aktivní být nemusela. Platí tak, že stále odhadujeme celkový objem devizových intervencí od května na zhruba 29 mld. EUR, tedy asi 18 % devizových rezerv.

Maďarská centrální banka (MNB) ponechala základní úrokovou sazbu podle očekávání na úrovni 13 %. Potvrdila tak již dříve oznámený záměr ukončit cyklus zpřísňování měnové politiky prostřednictvím zvyšování základní úrokové sazby. Zároveň však MNB zopakovala, že bude i nadále stahovat likviditu pomocí nového 18% nástroje (představeného již 14. října). Podle našeho názoru v tom bude pokračovat až do druhého čtvrtletí příštího roku, a to vzhledem k vyhlídkám na nadále zrychlující inflaci a slabé fundamenty ve formě zhoršující se ekonomické výkonnosti a deficitu na běžném účtu platební bilance. Stále očekáváme oslabení forintu na 440 HUF/EUR na konci roku 2022.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

26. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.2384 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál