Jozo Perić: Jak válka na Ukrajině ovlivňuje kapitálové trhy

Jozo Perić: Jak válka na Ukrajině ovlivňuje kapitálové trhy

Ropa

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu se okamžitě objevily obavy o světové dodávky ropy. Jedním z hlavních problémů bylo embargo na ruský vývoz do západních zemí. Americký prezident Joe Biden ve svém prohlášení z 8. března 2022 oznámil nová přísná pravidla omezující vývoz ruské ropy.

S podobnými návrhy přišla i Evropská unie a Spojené království. Vláda Spojeného království přijala plány na postupné zastavení dovozu ruské ropy do konce roku 2022. Program se měl týkat 8 % spotřeby ropy ve Spojeném království, ale 8. března 2022 jej premiér Boris Johnson ocenil.

Cena se však ustálila, klesla pod 100 USD na rozmezí 82-90 USD.

Vzhledem k tomu, že čínská vláda pravidelně uzavírala velká města a oblasti, aby zabránila šíření koronaviru, se v zemi spotřeba energie, která byla v posledních dvou desetiletích hlavním faktorem ovlivňujícím cenu ropy, výrazně snížila.

Měny

USD

Dalším faktorem poklesu cen ropy je posilování amerického dolaru vůči ostatním měnám. I když se cena ropy nemění, protože se obchoduje v dolarech, musí lidé a podniky v zemích se slabšími měnami platit za palivo více. V důsledku toho klesá poptávka po této komoditě, což snižuje její dolarovou cenu.

Dopady války byly známy mnoha velkým, menším i exotickým obchodníkům s FX. Inflace dosáhla v zemích, jako je Velká Británie, Spojené státy a členové EU, maxima za několik desetiletí; část tohoto nárůstu lze přičíst růstu cen komodit.

Americký Fed provedl sérii zvýšení úrokových sazeb – první od roku 2018 – ve snaze navrátit cenovou stabilitu.

Někteří budou tvrdit, že USD vykazoval sílu napříč FX trhem "navzdory", já bych však namítl, že tak činil "především díky" geopolitické situaci ve východní Evropě, která se v následujících měsících stabilizovala. Hlavními příčinami bylo několikeré zvýšení úrokových sazeb Fedu a jeho předpokládaná agresivní strategie až do roku 2023.

Aby Fed čelil inflaci, kterou částečně způsobila rusko-ukrajinská válka, zvýšil od března do září cílovou sazbu federálních fondů z 0 % na 3,25 %.

RUBL

V porovnání s ostatními aktivy byl rubl postižen nejvíce. Po invazi na Ukrajinu byla na Rusko uvalena řada sankcí, které měly mít negativní vliv na jeho finanční a ekonomickou výkonnost. RUB okamžitě vykazoval dlouhodobou slabost vůči několika hlavním FX měnám.
Ruské instituce podnikly řadu kroků ke zmírnění dopadu. Za prvé, Rusko nařídilo, aby platby za zemní plyn byly prováděny v rublech. Za druhé, v zájmu obnovení cenové stability zvýšila ruská centrální banka domácí úrokové sazby na 20 %. V neposlední řadě měl jeden gram zlata v době, kdy byl na něj rubl navázán, hodnotu 5000 RUB.

V týdnech po krocích ruské vlády a centrální banky získal RUB zpět všechny ztráty a zaznamenal zisky oproti hlavním FX kurzům. V týdnu končícím 14. března se kurz USD/RUB rychle propadl o 22,7 %. Během léta kurz USD/RUB dále klesal a značnou dobu se obchodoval hluboko pod předválečnými hodnotami.

Budoucnost

Je těžké předvídat, jak invaze skončí. Ale právě teď se zdá, že je to status quo. Válka měla značný dopad na světový obchod, což mu ztěžuje odrazit se od otřesů způsobených pandemií COVID-19. Všechny slabiny světové ekonomiky a systému mezinárodního obchodu, které se nestačily vzpamatovat z pandemie, byly odhaleny v důsledku konfliktu na Ukrajině.

Vedle narušení dodavatelského řetězce pokračují cenové šoky v oblasti energií, které zvyšují ceny na světových trzích s potravinami a komoditami, což zpomaluje růst výroby a obchodu. Odborníci vyjádřili obavy z hladomoru a stagflace v důsledku této tendence. V důsledku toho by se předpověď IMF o "zkáze a nejisté budoucnosti" stávala stále reálnější, pokud svět nenajde inovativní řešení současné situace.

Zdroj informací

Jozo Perić, analytik společnosti Panda Capital s.r.o.

Datum

24. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.1969 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál