Evžen Korec: Hypoteční trh dál hledá své dno, v září propadl o 82 %

Evžen Korec: Hypoteční trh dál hledá své dno, v září propadl o 82 %

Zájem o hypotéky letos dramaticky klesá. Banky v září poskytly hypotéky v celkovém objemu 7,16 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 82 procent. Vyplývá to z aktuálních dat Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA). Propad zájmu o hypotéky přitom zrychluje. Objem i počet poskytnutých hypoték se totiž letos v září v porovnání s předchozím srpnem snížil zhruba o 30 procent. Zvláště zarážející je to hlavně proto, že září bývalo z hlediska hypoték vždy o něco silnější než druhý prázdninový měsíc.

Jednoznačným viníkem propadu hypotečního trhu jsou velmi vysoké úrokové sazby. Ty navíc podle Hypomonitoru ČBA v září u nových hypoték bez refinancování ještě nepatrně vzrostly na aktuálních 5,83 procenta, v srpnu přitom průměrná úroková sazba činila 5,76 procenta. Ještě před rokem byla tato sazba podle stejného ukazatele dokonce jen 2,3 procenta. Hypotéky tak zdražují už více než rok a půl v řadě.

Kromě výrazně dražších hypoték za útlumem stojí také obavy z nejisté budoucnosti. Nevídaně vysoká dvouciferná inflace a hlavně extrémní mnohonásobné zdražování energií vede mnoho domácností, které o pořízení bytu uvažovaly, o odložení této velké a často životní investice. To se ostatně ukazuje i na realitním trhu, jehož vývoj kopíruje vývoj trhu hypotečního. Podle aktuálních dat Ekospolu prodej nových bytů v Praze letos ve srovnání s loňským rokem propadl o dvě třetiny a je nejhorší za posledních patnáct let.

Je to pochopitelné, protože mnohé domácnosti financují své nové bydlení pomocí hypotéky. Ta je však nyní nedostupná i pro střední třídu, což znepřístupňuje vlastní bydlení stovkám tisíc zájemců. Nové byty v Praze tak v drtivé většině případů nyní kupují lidé s vlastními finančními prostředky, které se investicí do nemovitosti snaží ochránit před vysokou inflací. Byt představuje jednu z mála vhodných investic, kde je nárůst hodnoty v dlouhodobém horizontu vyšší než inflace.

Současné vysoké hypoteční úvěry však představují problém i pro ty, kteří už hypotéku mají. Desítkám tisíc klientů totiž letos končí fixační období s výhodnější sazbou. Nové podmínky, které jim nyní banky nabídnou, ale znamenají výrazný zásah do rodinných rozpočtů. U průměrné třímilionové hypotéky letos jen na splátkách ročně zaplatí až o 85 tisíc korun více, než by zaplatili s loňskou úrokovou sazbou.

Přestože je současná doba velmi turbulentní a nejistá, nedá se očekávat, že by se něco jen tak brzy změnilo. Hypoteční úroky jsou totiž vázány na základní úrokové sazby centrální banky, které jsou také rekordně vysoko a nejspíš jen tak neklesnou. Drahé hypotéky a nedostupné vlastní bydlení tak s námi bohužel ještě minimálně nějaký ten měsíc zůstanou.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

13. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.2323 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál