Tomáš Kolomazník: Medtronic – přední výrobce lékařské technologie

Tomáš Kolomazník: Medtronic – přední výrobce lékařské technologie

V oblasti medicínských technologií již nemožné není možností. Digitální zdravotnictví, lékařské přístroje a diagnostika mají v současné době, která je poháněna inovacemi, udržitelností a prosperitou, zcela nový význam. V oblasti zdravotnické technologie se celosvětově prosadilo několik značek, které jsou v této oblasti zakořeněné, například B Braun, Siemens, Abbott Laboratories a Johnson & Johnson.

Jednou z korporací, která je lídrem v oblasti zdravotnických technologií a třetí nejhodnotnější společností v oblasti zdravotnických prostředků na světě, je Medtronic. Tato dublinská společnost poskytuje špičkové výrobky, které řeší významné zdravotní problémy, včetně srdečních chlopní, kardiostimulátorů a inzulínových pump. Její nabídky dosáhly obrovského úspěchu, takže korporace založená v roce 1949 je nyní 101. nejhodnotnější společností na světě s tržní kapitalizací 120 miliard dolarů.

Nedávná výkonnost

Současný rok uprostřed prudce rostoucí inflace a makroekonomické nestability byl pro většinu nemilosrdný, a sektor zdravotnických technologií není výjimkou. Společnost Medtronic zveřejnila své výsledky za první fiskální čtvrtletí roku 2022:

  • Tržby: 7,4 miliardy USD – meziroční pokles o 8 %
  • Čistý zisk: 929 milionů dolarů – meziroční nárůst o 22 %

Podle generálního ředitele Geoffa Martha se dodavatelské řetězce zlepšují, přestože generují nižší příjmy. "Toto čtvrtletí pro nás bylo velkým čtvrtletím. Dosáhli jsme značného pokroku v některých problémech dodavatelského řetězce, se kterými jsme se potýkali, v některých případech jsme museli vyřešit konkrétní problémy a také jsme budovali naše výrobní kapacity," uvedl Martha v prohlášení.

Technický pohled

Akcie společnosti Medtronic (NYSE: MDT) nevypadají příliš povzbudivě. Při ceně 90,22 USD za kus vykazují akcie jasný negativní trend, ale krátkodobá trajektorie se zdá být neutrální. Aktuální cena akcií se obchoduje mezi úrovní podpory 88 USD a dvěma úrovněmi odporu, které se pohybují okolo 96 USD a 113 USD.

Světové průkopnické finanční instituce nezaznamenávají v blízké budoucnosti pro Medtronic velký růst, spíše naopak. Zatímco průměrný konsenzuální odhad analytiků pro akcie se rovná 116,7 USD, což je téměř 30% nárůst oproti dnešní ceně, banky včetně Piper Sandler & Morgan Stanley svá očekávání pro Medtronic v červenci snížily.

Medtronic se uzdraví

Navzdory klesajícím tržbám generovaným v segmentech kardiovaskulárního systému, diabetu, lékařské chirurgie a neurovědy se Medtronic drží optimistického celoročního výhledu. V tak bezprecedentní době může být dosažení vlastních stanovených standardů výzvou. Globální hospodářský růst závisí na přetrvávající inflaci a na opatřeních, která velké ekonomiky přijmou v odvetě za hospodářský pokles, a na tom, zda se poklesy změní v oživení.

Zdroj informací

Tomáš Kolomazník, finanční analytik BCM

Datum

31. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.0266 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál