Bohumil Trampota: Negativní nálada, trhy klesaly, Praha zaostala nejvíce

Bohumil Trampota: Negativní nálada, trhy klesaly, Praha zaostala nejvíce

Z makrodat byla lepší průmyslová produkce a maloobchodní tržby v USA. Relativně silné měsíční ukazatele tak úplně neindikují, že by americká ekonomika měla být v recesi. Důležité indikátory v Číně jako maloobchodní tržby, průmyslová produkce a fixní investice naopak zaostaly za očekáváními. To by mohlo ukazovat na zpomalování tamní ekonomiky.

 

 

Americký trh

Hlavní index S&P500 za první čtyři dny obchodování (Po-Čt) posílil o velmi mírných +0,08 % (4 283,74 b.). Dnes otevírá hluboko v záporu (-0,6 %) a dále klesá. Nálada je pod bodem mrazu s výhledem na další utahování měnové politiky. Je pravděpodobné, že se tento týden přetrhne růstová řada. Po čtyřech růstových (celkem cca +10 %) týdnech v řadě tak tento týden zaznamená S&P500 ztrátu. Za tento týden by to mohlo být asi -1 %.

Evropské akciové trhy

Negativní zahájení evropským akciím samozřejmě nepřidá, právě naopak. Index STOXX Europe 600 dnes krátce před koncem obchodování klesá o 0,58 % (438,19 b.). Za celý týden to s největší pravděpodobností bude mírná ztráta kolem 0,5 %.

Pražská burza

Pátek

Okolní burzy i většina ostatních parketů v Evropě dnes klesala, včetně naší pražské burzy. Hlavní index pražské burzy PX odepsal 0,71 % (1 221,54 b.). Dnes nebyly k dispozici žádné podstatnější korporátní kurzotvorné zprávy. Obchodování se tak řídilo globálním sentimentem.

Od většího propadu dnes zachránil burzu duo Komerční banka (+1,15 %, 615 CZK), Avast (+1,05 %, 202 CZK).

Dolu ji tlačily ČEZ (-1,98 %, 1 039 CZK), Philip Moris ČR (-1,96 %, 17 000 CZK), Pilulka (-1,96 %, 1 000 CZK) a pojišťovna VIG (-1,22 %, 565 CZK). VIG reportoval včera čtvrtletní výsledky, které byly sice lepší než očekávání trhu, ale chyběl celoroční výhled. To pro investory znamená nejistotu v druhé půlce roku.

Pražská burza

Týdenní výkon

Kromě úterý byla na burze negativní nálada. Index PX za celý týden ztratil 3,19 % (1 221,54 b.).

Rostly jen menší tituly. Po ztrátě z minulého týdne přidal Avast +3,27 % (202 CZK). Slušný výkon beze zpráv předvedly taky Philip Morris ČR (+1,55 %, 17 000 CZK). Pro akcie PMČR je to již pátý růstový týden v řadě.

Velké banky Erste Group (-6,29 %, 572,40 CZK) a Komerční banka (-4,50 %, 615 CZK), stejně tak i ČEZ (-4,68 %, 1 039 CZK) tento týden ze své hodnoty odepsaly nejvíce. Je to dáno informacemi o speciální dani pro bankovní a energetický sektor. Její zavedení je podle všeho jisté, ale stále ještě neznáme konkrétní parametry. Je pravděpodobné, že uvedené tituly budou pod prodejním tlakem i nadále, než budeme znát jak speciální daň ovlivní jejich hospodaření.

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Ve čtvrtek reportovala kvartální výsledky pojišťovna VIG. Oznámená čísla překonala konsensus trhu, nicméně cena akcií klesla. Důvodem může být absence celoročního výhledu – tedy nejistota týkající se druhé poloviny roku. (titul nesledujeme)

Co se dá čekat příští týden?

Příští týden je v ČR korporátní kalendář prázdný.

Sledovat se tak bude končící výsledková sezona na okolních trzích nebo např. vývoj cen energetických komodit.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

19. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.2213 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál