Lucia Žárská: Kdy konečně skončí medvědí nálada na trhu?

Lucia Žárská: Kdy konečně skončí medvědí nálada na trhu?

Aktuálně se nacházíme ve fázi medvědího trhu, který je v podstatě opakem býčího trhu. Do této fáze se trh dostává pokud klesne o 20 % nebo více z 52-týdenního maxima. Dnes vidíme tento pesimismus investorů, kteří čekají, kdy konečně přijde obrat k lepšímu. To se však tak brzy nemusí stát a hrozí další prohloubení negativního sentimentu.

 

Medvědí trh na všech frontách

Poslední výrazné poklesy na trzích před nástupem vojenského konfliktu datujeme do roku 2020, kdy začala pandemie koronaviru a následovaly restrikce po celém světě. Na americkém akciovém trhu trvají medvědí trhy obyčejně cca 9 měsíců. To znamená, že brzy by zoufalství investorů mohlo skončit, avšak všechno může být jinak. Pokračování vojenského konfliktu prohlubuje ekonomickou krizi, zvyšuje inflaci a nejistota na trzích stále roste. Globální ekonomické prostředí začalo být brzdou téměř pro všechny investice, jako jsou akcie, futures, zahraniční měny a kryptoměny. Negativní nálada se přenesla do téměř všech tříd aktiv a je obtížné říci, kdy se tento stav stabilizuje. Někteří analytici předpovídají, že medvědí trh může trvat i následující dva roky. Benchmarkový index S&P 500 jako určitý představitel celkové výkonnosti trhu, poprvé klesl do fáze medvědího trhu 13. června, kdy uzavřel 21,8% pokles oproti maximu ze 3. ledna.

Negativní vyhlídky

Podle Goldman Sachs může riziko propadu v USA narůst v následujícím roce až na 30 procent. Model Bloomberg Economics předpokládá ještě výraznější pokles za stejné období a to až 38 %. Mnozí Američané i Evropané se však domnívají a pociťují, že recese je už tady. Průzkum společnosti CivicScience prokázal, že více než třetina Američanů je přesvědčena, že ekonomika je právě teď v recesi.

Únik před medvědím trhem

Problémem je, že nikdo s jistotou neumí říct, kdy medvědí trh skončí. Přestože pokles se objevuje napříč všemi aktivy, dokonce v kryptoměnách, které měly být odolné vůči globálním změnám, tak určitý typ záchrany mohli najít investoři v odvětví komodit. Energetika a komodity jsou a také byly jednou z oblastí, která rostla, přičemž ropa WTI dosáhla v letošním roce 10letého maxima. Je třeba se však mít na pozoru. Opatření centrálních bank jako je Fed a dalších po celém světě zvyšují sazby ve snaze zastavit rapidně zvyšující se inflaci a komoditní trhy mohou utrpět resp. zpomalit v obavách z recese a zmírňování poptávky. Dalším aktivem, které profituje z agresivnější politiky Fedu je americký dolar. Tato měna je momentálně pro investory bezpečným přístavem a očekáváme, že dolar zůstane na rostoucí úrovni i díky přísné měnové politice v USA.

Zdroj informací

Lucia Žárská, hlavní analytička společnosti ProfitLevel

Datum

7. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.1994 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál