Ole Hansen: Konečně dobré zprávy, ceny potravin klesají

Ole Hansen: Konečně dobré zprávy, ceny potravin klesají

Globální cenová inflace v oblasti potravin dosáhla v březnu vrcholu a nyní vykazuje známky oslabení. Tento měsíc se zatím futures na většinu hlavních komodit obchodují níž. Pokud to vydrží, bude to znamenat vítanou úlevu pro spotřebitele po celém světě, z nichž mnozí kvůli prudkému vzestupu životních nákladů v poslední době strádají. Poklesu cen vévodí pšenice a jedlé oleje, tedy dvě potravinové kategorie, na nichž se ruská válka na Ukrajině podepisuje nejvíc. Vzhledem k přetrvávajícímu nedostatku a obavám ohledně vývoje na Ukrajině se však zdá dlouhodobější propad nepravděpodobný, dokud nebude jasnější představa o objemu letošní produkce.

Globální cenová inflace v oblasti potravin, která podle organizace FAO v současnosti dosahuje meziročně téměř 23 %, vykazuje oproti svému březnovému vrcholu známky slábnutí. Globální index cen potravin sestavovaný touto organizací každý měsíc dosáhl rekordního maxima v březnu. Tehdy přispěl ruský útok na Ukrajinu, jednoho z klíčových světových dodavatelů kvalitní pšenice a největšího exportéra slunečnicového oleje, k prudkému zvýšení cen na úroveň, která vyvolala obavy z celosvětové potravinové krize.

Od té doby se již začaly tyto obavy částečně uklidňovat. Ceny palmového oleje šly prudce dolů, neboť se očekává zvýšení dodávek z Indonésie, významného exportéra, který v březnu dočasně zavedl vývozní omezení. Obavy z nedostatku potravin kvůli zastavení dodávek ukrajinské pšenice přes Černé moře mezitím částečně zmírnila evropská i severoamerická sklizeň pšenice ozimé.

O prudším poklesu cen se však dá i nadále pochybovat. V zemích, jako je Indie, a klíčových pěstitelských regionech, jako je Francie, stále panují obavy z vývoje počasí. Navíc, což je důležité z pohledu zajištění potravin na příští zimu, nikam nepostoupila ani vyjednávání ohledně vývozu ukrajinského obilí chráněným koridorem v Černém moři, a pokud se Ukrajině nepodaří vyprázdnit sýpky před příští (i když výrazně nižší) sklizní, lze dál počítat s nečekaně nízkou dostupností potravin.

Míru nedostatku na jednotlivých trzích zjišťujeme průběžným sledováním 12měsíčního rozdílu mezi spotovým futures kontraktem a kontraktem, jehož platnost končí právě ode dneška za rok. Níže uvedený graf zcela jasně ukazuje, jak se zemědělský trh v posledních letech proměnil. Během šesti let od roku 2014 panoval na tomto trhu dostatek, způsobený příznivým počasím a nízkými vstupními náklady. Během tohoto období byl trh ve stavu contango, což znamená, že byly spotové ceny nižší než ceny v budoucím období.

Tuto klidnou a příznivou dobu pak náhle počátkem roku 2020 narušila pandemie, která způsobila dočasné přerušení dodavatelských kanálů. Navíc začala pěstování plodin komplikovat La Niña, klimatický jev spojený s abnormálně chladnými teplotami v rovníkových oblastech Tichého oceánu. Ta zasáhla zejména Jižní Ameriku, ale také Spojené státy a Austrálii. Tento vývoj, který již tehdy tlačil ceny vzhůru, byl počátkem roku 2022 značně urychlen rychle rostoucími cenami nafty a hnojiv, ale i ruským útokem na Ukrajinu, významného světového dodavatele klíčových potravin od pšenice a kukuřice až po slunečnicový olej.

Díky zlepšujícím se podmínkám se však roční spread pšenice na CBOT od březnového maxima změnil z téměř 15% backwardace na mírné contango. V Evropě ovšem roční spread pšenice Paris Milling zůstává dál ve stavu téměř 15% backwardace, což jenom potvrzuje problematické očekávání ohledně evropské sklizně a nejistotu ohledně nové úrody z Ukrajiny letos na podzim.

Investiční fondy, které lze označit za spekulanty vzhledem ke způsobu, jak zúročují své pozice na trzích s futures kontrakty, byly čistými prodejci devíti zde sledovaných futures kontraktů na potravinářské komodity již od konce dubna. Tedy téměř měsíc předtím, než se začaly ceny snižovat. Zda šlo o překoupený trh, nebo o pokušení vykázat po výrazném zvýšení cen nějaký zisk, zatím není jasné. Avšak pozice v dubnu 2022 poklesly z rekordního 1 112 000 lotů v nominální hodnotě 51,6 miliard dolarů na 750 000 lotů v hodnotě 35 miliard dolarů v zatím posledním vykázaném týdnu končícím 14. červnem.

Od dubna se na grafech pšenice na CBOT objevují formace hlava a rameno, a to jak v případě aktuálního prvního měsíce splatnosti, září, tak u kontraktu na prosinec, což nejlépe odráží konečnou dostupnost této plodiny po nadcházející sklizni. Pokud má ale aktuální pokles cen vydržet, bude nutné u zářijového kontraktu rozhodným způsobem prolomit neckline na úrovni 10,37 USD (naposledy 10,36 USD) a u prosincového kontraktu neckline v okolí 10,48 USD (naposledy 10,52 USD).

Zdroj informací

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Datum

30. června 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme

Zajímavosti a tiskové zprávy

5. července 2024

Výroba vozidel v Česku nadále roste

V České republice bylo v prvních pěti měsících vyrobeno 651 935 osobních vozidel. To je téměř o 10 % víc...

30. června 2024

Největší fotovoltaický střešní projekt v Česku: V CTParku Bor na Plzeňku

Přední evropská developerská společnost CTP vybudovala bez využití finanční dotace dosud nejrozsáhlejší...

13. června 2024

Skanska uvádí na trh novou lokalitu, Habitat Malešice nabídne multifázový projekt s více než 1 000 byty

Skanska představuje svůj doposud největší rezidenční projekt s názvem Habitat a spouští prodej první...

24. května 2024

NOBO AUTOMOTIVE bude vyrábět sedladla pro BMW v GARBE PARKU České Budějovice

Společnost GARBE, specialista na logistické a průmyslové nemovitosti ve střední a východní Evropě,...

20. května 2024

Bonami expanduje do Itálie

onami, prodejce nábytku dekorací a vybavení do domácnosti, se rozšiřuje na další trh, tentokrát do Itálie....

10. května 2024

Investiční fond Vetfund otevírá nejmodernější veterinární kliniku v ČR

V Praze na Palmovce zahájila od května svou činnost nejmodernější veterinární klinika v České republice....

2. května 2024

VDT Technology dokončila projekt digitálního dvojčete úpravny vody

VDT Technology, vývojář digitálních aplikací pro vodárenský průmysl, dokončil spolu s partnery inovativní...

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

Reklama

Page generated in 1.7146 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál