Lucia Žárská: Medvědí nálada na trhu

Lucia Žárská: Medvědí nálada na trhu

Stav, ve kterém se finanční trhy v současnosti nacházejí, není pro většinu investorů jednoduchý. Tento týden jsme oficiálně vstoupili do medvědího trhu, index S&P 500 opět klesl a obchodníci se opět drbou na hlavě. Trh s kryptoměnami, který měl být jako aktivum odolný vůči globálním vlivům, také zaznamenal rekordní poklesy. Jak se v takové situaci zachovat a kam investovat?

Americký akciový trh krvácí, pondělní pokles indexu S&P 500 poprvé od března 2020 potvrdil medvědí trh. Důvody jsou jasné, vysoká inflace, obavy z budoucího hospodářského vývoje a v neposlední řadě pokračující konflikt na Ukrajině. Referenční index S&P 500 zaznamenal na začátku týdne pokles o 3,9 %, čímž se dostal na úroveň 21,8 % pod své rekordní závěrečné maximum z 3. ledna. Tento rychlý pokles o 20 % z maxima je potvrzením, že medvědí trh je tady.

Alternativní investice

Právě v takových chvílích měly být kryptoměny záchranou, ale nejsou. Loď s tímto typem aktiv se v současnosti potápí rychleji, než se očekávalo. Je však otázkou, zda se kryptoměny opět vrátí na své předchozí hodnoty. V minulosti jsme byli svědky velkých výkyvů u bitcoinu, který se následně zotavil, ale všem musí být jasné, že kryptoměny jsou skutečně rizikovou a volatilní investicí. Proto dnes přicházejí na řadu i investice do nemovitostí a i u této alternativy bychom měli být obezřetní, protože ceny by mohly začít klesat. V Kalifornii již začala hodnota luxusních nemovitostí klesat. Prodej luxusních nemovitostí v USA se za tři měsíce do 30. dubna meziročně snížil o 17,8 %. Jedná se o největší pokles od pandemie koronaviru a panují obavy, zda se pokles postupně nepřesune na levnější nemovitosti a zda se pak tento trend nerozšíří i do Evropy.

Léto ve znamení cestovního ruchu

Po dvou letech pandemií je cestovní ruch na vzestupu a mnoho destinací očekává zvýšený příliv turistů. Letecké společnosti by se tak mohly dostat do centra pozornosti a hodnoty akcií by mohly mít alespoň přes léto rostoucí tendenci. Například letecká společnost United Airlines zaznamenala skokový nárůst poptávky po cestování po celém světě. Přispělo k tomu zrušení 17měsíční povinnosti USA testovat cestující leteckých společností přilétající do země na přítomnost COVID-19. Akcie leteckých společností tak mohou být zajímavou volbou v době nástupu medvědí nálady na trhu.

Energetika a komodity na prvním místě seznamu

Zdá se, že energetické komodity zažívají vysokou expanzi a energetický sektor je jediný, který si udržuje růstový trend. Navzdory prvním příčkám v růstu je otázkou, zda je správný čas investovat finance do tohoto sektoru, protože mnozí odborníci varují, že trh s komoditami je již nadhodnocený, zatímco jiní tvrdí, že v příštích měsících bude například ropa ještě růst.

V celosvětovém měřítku je opravdu obtížné předpovědět, které aktivum během medvědího trendu poroste. Z historického hlediska však můžeme říci, že v dlouhodobém horizontu, tj. 10 až 20 let, se většina akcií společností vždy vrátila na vyšší úrovně.

Zdroj informací

Lucia Žárská, hlavní analytička společnosti ProfitLevel

Datum

20. června 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.3293 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál