Martin Gürtler: Finanční trhy pro druhé pololetí čekají výraznější reakci Fedu i ECB

Martin Gürtler: Finanční trhy pro druhé pololetí čekají výraznější reakci Fedu i ECB

Německý ZEW by za červen měl ukázat na zlepšení výhledu i hodnocení současné situace, když postupně odeznívá prvotní silně negativní vliv války na Ukrajině. I přes námi očekáváné zlepšení sentimentu však půjde spíše o drobnou korekci a ten tak stále zůstane poblíž nízkých úrovní. Finální odhad německé inflace za květen by měl potvrdit její nárůst v meziročním vyjádření ze 7,8 % na 8,7 %. Meziměsíční růst cen průmyslových výrobců v USA pak pravděpodobně v květnu zrychlil za významného přispění dražší surové ropy. Na finančních trzích včera vlivem očekávané výraznější reakce měnových politik na obou stranách Atlantiku ve druhém letošním pololetí nadále rostly tržní úrokové sazby. Akciové trhy v důsledku obav o zdraví ekonomik naopak pokračovaly v poklesu.

Německý ZEW by měl ukázat na mírné zlepšení sentimentu

Německý ZEW index v červnu pravděpodobně zaznamenal zlepšení. Složka hodnotící očekávání analytiků pro následujícího půl roku se podle našeho odhadu zvýšila z 34,3 b. na 28,0 b. a stejně tak pro složku hodnotící současnou situaci čekáme nárůst z 36,5 b. na 26,0 b. Důvodem by mělo být postupné odeznívání prvotního silně negativního vlivu války na Ukrajině. I přes toto zlepšení by však obě složky zůstaly velmi nízko, když nejistota ohledně dalšího vývoje ekonomik přetrvává, a to i s ohledem na očekáváné negativní dopady vysoké inflace.

V Německu zveřejní také konečný odhad květnové inflace, který by měl pouze potvrdit její nárůst v meziročním harmonizovaném vyjádření z 7,8 % na 8,7 %. U nás v ČR bude publikována dubnová bilance běžného účtu platební bilance, jejíž schodek podle našeho odhadu činil 17,8 mld. CZK, tedy zhruba stejně jako v březnu. V USA pak budou sledovány ceny průmyslových výrobců, jejichž meziměsíční růst podle nás zrychlil z dubnových 0,5 % na 1,0 % v květnu. Významně se na tom podílelo zdražení surové ropy. Spíše však než dnešní data budou finanční trhy vyhlížet zítřejší zasedání amerického Fedu, kde čekáme další zvýšení úrokových sazeb o 50 bb.

Úrokové sazby strmě rostou, akcie naopak padají

Na finančních trzích včera pokračovala vlna výprodejů. Ta začala v druhé polovině minulého týdne po jestřábím vyznění posledního zasedání ECB a překvapivě vysoké inflaci v USA. Trhy tak na obou stranách Atlantiku pro druhou polovinu letošního roku očekávají poměrně výrazné utažení měnové politiky. Výnos na dvouletém americkém dluhopisu se aktuálně pohybuje poblíž 3,20 %, v delším horizontu se pak nedostane pod 3,25 %. Jen od pátečního odpoledne výnos amerického dluhopisu se splatností 10 let vzrostl o 20 bb. Tržní sazby se tak v USA pohybují na více než desetiletých maximech. Ruku v ruce s tím však rostou také obavy investorů o výkon ekonomik. Na to doplácí zejména akcie. Americký index S&P 500 od čtvrtka ztratil přibližně 200 bodů a akciové tituly klesaly i v průběhu včerejšího evropského obchodování (asi o 2 %).

Nepatrný pokles cen byl vidět rovněž na komoditních trzích. Ropa Brent se tak včera obchodovala kolem 120 USD/barel, což je oproti vrcholům z minulého týdne asi o 3 % méně. Nárůst globálních úrokových sazeb a překvapení v podobě vyšší květnové inflace (více k tomu zde https://bit.ly/3990FwC) vedl zároveň ke strmému růstu korunových sazeb. Aktuálně již finanční trh pro blížící se červnové zasedání očekává zvýšení repo sazby o 125 bb. My si myslíme, že to bude 100 bb, rizika však vidíme právě na straně ještě vyššího nárůstu. Koruna i přes růst tržních sazeb nepatrně oslabila, a to zřejmě pod tlakem nadále oslabujícího eura vůči dolaru.

ČNB je však pravděpodobně stále na trhu, když výprodej na zbylých středoevropských měnách byl mnohem silnější. Z hlediska makroekonomických dat včerejšek nepřinesl nic nového.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

14. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.2786 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál