Jana Steckerová: Data z amerického trhu nemovitostí čeká korekce

Jana Steckerová: Data z amerického trhu nemovitostí čeká korekce

Počet nově zahájených staveb i vydaných stavebních povolení v USA čeká za duben pokles. Bude se však jednat spíše o korekci předchozích mimořádných růstů než o změnu trendu. Vyšší úrokové sazby se v cenách nemovitostí ani zájmu o jejich koupi zatím příliš neodrazily a trh zůstává v dobré kondici. Inflace v eurozóně bude potvrzena na již zveřejněných 7,5 %. Její pokles očekáváme až od září.

Finální evropská inflace bude potvrzena na vysokých 7,5 %

Zatímco v březnu vykázaly statistiky počtu vydaných stavebních povolení i nově zahájených staveb mírný růst, v dubnu je zřejmě čeká meziměsíční pokles. Zatím však vývoj považujeme spíše za korekci než změnu trendu. Na trhu nemovitostí je stále patrný zájem o nákupy mimo velké aglomerace, roste i zájem mladých lidí o nákupy ve velkých městech. Přestože rostoucí sazby časem stlačí prodeje nemovitostí, zatím tento trend nepozorujeme.

Dubnová inflace v eurozóně bude pravděpodobně potvrzena na již zveřejněných 7,5 % y/y. Nad sedmi procenty se podle našeho odhadu bude držet do září, když poté očekáváme její pozvolný pokles. Za celý letošní rok odhadujeme harmonizovanou inflaci na průměrných 7,2 % a 2,9 % pro příští rok. Jádrová inflace letos dosáhne v průměru 3,4 %, v příštím roce pak 2,7 %. Důvodů pro utahování měnové politiky tak bude mít ECB více než dost.

Vyhlídka na razantnější růst úroků potěšila euro

Na diskuzním fóru ČNB na Univerzitě Hradec Králové dnes promluvil Jiří Rusnok. Dle jeho slov by bez zvyšování sazeb byla inflace minimálně mezi 20 až 25 % a kurz koruny by byl 30 korun za euro. V červnu Rusnok očekává debatu o velikosti zvyšování sazeb, ale na předvídání červnového rozhodnutí je podle něho příliš brzy.

Obchodování s korunou bylo v úterý poklidné. Kurz ve srovnání s předchozím dnem o desetinku zpevnil a obchodoval se kolem úrovně 24,7 CZK/EUR. Pestřejší dění bylo na maďarském forintu, který posílil o 1 % (na 386 HUF/EUR). Postaralo se o to vyjádření viceguvernéra tamní centrální banky Barnabase Virága, který prohlásil, že centrální banka může zvednout úrokové sazby tak, aby v jejich reálném vyjádření byly kladné. To by při inflaci, která podle prognózy centrální banky překročí v následujících měsících dvouciferné tempo, znamenalo ještě výrazné utažení měnových podmínek. Pozitivně pak překvapil růst maďarské ekonomiky, která za Q1 přidala mezikvartálně 2,1 %, v meziročním srovnání pak 8,2 %. Svými výsledky potěšil i polský hospodářský růst, který mezičtvrtletně dosáhl 2,4 %, meziročně pak 8,5 %.

Zisky si dnes připisovala i společná evropské měna. Ta zpevnila o 1 % a posunula se na 1,054 USD/EUR. Na silnější úrovně jí pomohlo vyjádření člena ECB Klause Knota, který prohlásil, že ECB může výrazněji zvednout úrokové sazby, pokud to data ospravedlní.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Komerční banka, a.s.

Datum

18. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.2029 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál