Jaromír Gec: Trhy se tento týden vezly na vlně optimismu

Jaromír Gec: Trhy se tento týden vezly na vlně optimismu

Fed podle očekávání zahájil cyklus zvyšování sazeb. K jejich růstu došlo poprvé od roku 2018, a to o očekávaných 25 bb. Podle zveřejněného mediánu výhledu sazeb členů FOMC by letos mohlo následovat dalších šest obdobných kroků, tj. zvýšení sazeb bychom se mohli dočkat na každém dalším letošním zasedání. Další tři „hiky“ by podle Fedu mohly následovat v příštím roce, kdy by se sazby podívaly nad neutrální úroveň. Rychlost zpřísňování úrokové složky ale podle nás bude záležet také na intenzitě a termínu zahájení plánovaného snižování bilance, které by mohlo urgenci růstu sazeb zmírňovat. K tomu Fed zatím pouze obecně konstatoval, že snižování bilance oznámí na budoucím zasedání, přičemž není jisté, zda je tím myšleno již to příští. Zveřejněna byla také nová makroekonomická prognóza, která oproti té prosincové přinesla pro letošní rok výrazně nižší ekonomický růst a vyšší inflaci. Do boje proti zvýšené inflaci tento týden zasáhla i Bank of England, která rovněž v souladu s očekáváním zvýšila klíčovou sazbu o 0,25 pb na 0,75 %.

Zásadní posun ve vyjednáváních mezi Ukrajinou a Ruskem tento týden nepřinesl. Do médií sice prosakovaly dílčí informace o směřování blíže k dohodě, ty ale byly vždy následně popřeny jednou z nesvářených stran. Koncem týdne se navíc situace začala dále vyostřovat, když Rusko prohlásilo, že plánuje cílit svoje útoky na dodávky zbraní ze západu.

V zámoří byly tento týden zveřejněny únorová průmyslová produkce a maloobchodní tržby. Maloobchodní tržby v USA sice trhy růstem o 0,3 % m/m nepřekvapily, v jejich struktuře ale byl patrný vliv vysoké inflace, která začíná stále více ukrajovat z kupní síly domácností. Průmyslová výroba v USA v souladu s odhady vzrostla v únoru o 0,5 % m/m, což odráželo určité uvolnění v dodávkách komponent. Pozitivní zprávy o stavu americké ekonomiky po vypuknutí války na Ukrajině přinesl Filadelfský Fed index podnikatelské důvěry za březen, který vzrostl silně nad odhady a na velmi nízkých úrovních zůstaly v USA i nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden.

Z domácích dat jsme se dočkali lednových maloobchodních tržeb a cen průmyslových výrobců za únor. Tuzemské maloobchodní tržby svým růstem o 1,6 % m/m v reálném vyjádření byly oproti odhadům zklamáním, trhy však na tato data příliš nereagovaly. Další vývoj maloobchodních tržeb navíc ovlivní vysoká inflace i obavy z ukrajinské krize. Spotřebitelská důvěra se pravděpodobně bude horšit, což se odrazí i na ochotě spotřebitelů utrácet, přestože jejich úspory stále zůstávají vysoké. V důsledků chybějících komponent se opět do problémů dostává i výroba automobilů, což se negativně promítne do vývoje jejich prodejů. Domácí únorové ceny průmyslových výrobců pak přinesly další překvapení v proinflačním směru, když vzrostly meziměsíčně o dalších 2,2 % a meziročně tak jejich růst zrychlil již na 21,3 %. Robustní inflační tlaky podle nás povedou k dalšímu zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB.

Akciím se navzdory přetrvávající zvýšené nejistotě a jestřábímu výstupu Fedu tento týden dařilo. Dnes odpoledne byly akciové indexy v Evropě oproti začátku týdne výrazně výše (např. německý DAX o více než 5 %) a pozadu v tomto ohledu nezůstaly ani trhy v USA. Z určitého ústupu negativního sentimentu tento týden těžilo euro, které si k dolaru připsalo více než 1 % a v pátek odpoledne se obchodovalo poblíž 1,10 USD/EUR. Výrazně posílily i měny středoevropského regionu. Koruna si od začátku týdne připsala k euru zhruba 30 haléřů (relativně 1,2 %), když se v pátek odpoledne obchodovala poblíž 24,80 CZK/EUR. Zhruba ve stejném rozsahu posílily tento týden rovněž maďarský forint (k hladině 375 HUF/EUR) a polský zlotý (k hladině 4,70 PLN/EUR).

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

18. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.2078 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál